Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

FNV en CNV wijzen eindbod af cao apotheekmedewerkers

PW5 - 27-01-2022
Leden van FNV en CNV hebben het eindbod van de werkgevers voor de cao Apotheken voor apotheekmedewerkers weggestemd. Volgens de vakbonden lijken de werkgeversorganisaties “blind” te zijn voor het gebrek aan waardering dat apotheekmedewerkers voelen.
FNV en CNV wijzen eindbod af cao apotheekmedewerkers

Het wegstemmen van het eindbod van de werkgevers heeft tot gevolg dat er geen cao Apotheken tot stand is gekomen. Dat is de conclusie na zes onderhandelingsrondes, stelt de FNV, die het loonbod van € 55 bruto per maand vanaf 1 mei 2022 en een tweede verhoging van € 50 bruto per maand per 1 januari 2023 te karig vindt.

Ook het uitblijven van concrete afspraken over vervroegd uitdiensttreden en een generatieregeling, en het feit dat er geen compensatie is voor werknemers die vanwege een nieuwe regeling voor vakantiedagen minder vrije dagen krijgen, vinden de FNV-leden onacceptabel.

Volgens de vakbond lijken de werkgeversorganisaties Associatie van Ketenapotheken (ASKA) en Werkgeversvereniging Zelfstandige Openbare Apothekers (WZOA) – voorheen VZA – “blind” voor de problemen in de apotheeksector.

Terwijl de prijzen hard blijven stijgen, moeten de ongeveer 25.000 medewerkers van de openbare apotheken het met een paar tientjes extra doen, stelt FNV-bestuurder Mitchell Hoogenhout. “Dit is het zoveelste jaar op rij dat de apotheekmedewerkers het nakijken hebben als het om een marktconforme loonsverhoging gaat. ‘Alles wordt duurder elk jaar, maar de apothekersassistent wordt goedkoper’, zoals een van onze leden het formuleerde.”

Volgens Hoogenhout stappen veel apothekersassistenten over naar het ziekenhuis, waar medewerkers € 90 per maand extra krijgen. “Maar ook in veel andere sectoren in de zorg krijgt het personeel al jaren een fatsoenlijke loonsverhoging.”

Zorgverzekeraars

Ook uit de reacties van CNV-leden blijkt de onvrede over de salarisontwikkeling van de afgelopen jaren. Apotheekmedewerkers kijken teleurgesteld terug op een periode zonder cao-verhoging, vertelt CNV-onderhandelaar Albert Spieseke. “Met de uitleg van de werkgevers dat dit aan de zorgverzekeraars te wijten is, nemen veel leden geen genoegen. Men vraagt zich af of de apothekers zich wel stevig genoeg opstellen in de onderhandelingen.” Ook Hoogenhout van de FNV plaatst daarbij zijn vraagtekens: “Hoezo kan het wel in andere sectoren en niet bij de apothekers?”

Verder geven medewerkers aan dat de arbeidsomstandigheden zwaarder zijn geworden, onder meer door meer verbale agressie aan de balie. Ook is er behoefte aan voorzieningen om gezond het pensioen te halen, zoals die al te vinden zijn in ander cao’s.

Geen waardering

Volgens FNV en CNV heeft de ledenraadpleging verder vooral één ding duidelijk gemaakt: werknemers in de apotheken voelen zich niet gewaardeerd. “Ze zien dat in de andere zorgsectoren betere cao’s worden afgesloten, en er meer waardering lijkt te bestaan, door onder meer de zorgbonus”, stelt Spieseke.

Werkgevers lijken, zo stellen de vakorganisaties, niet te begrijpen dat ze hun medewerkers serieus moeten nemen in een sector met een hoge werkdruk en een enorme krapte op de arbeidsmarkt. “Bij een groot tekort aan personeel gaat zonder nieuwe cao de prijs van arbeid bovendien omhoog. Daar zullen apothekers niet blij mee zijn”, aldus Hoogenhout.

CNV en FNV hebben hun leden inmiddels opgeroepen (ludieke) acties te starten. De werkgeversorganisaties waren niet bereikbaar voor commentaar.

 

 

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: FNV, CAO, CNV
Back to top