Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Experiment tegen depressie met psilocybine

PW11 - 05-03-2019
Patiënten met een hardnekkige depressie die onvoldoende baat hebben bij antidepressiva kunnen in aanmerking komen voor een experimentele behandeling met psilocybine. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en UMC Utrecht zijn een onderzoek gestart naar deze behandeling.
Experiment tegen depressie met psilocybine

De patiënten ondergaan een ‘gecontroleerde’ behandeling met de bewustzijnsveranderende stof psilocybine, die ook bekend is als ingrediënt van sommige paddenstoelen en truffels. Deze stof helpt om vaste denkpatronen te doorbreken, het versterkt de manier waarop kleuren en geluiden binnenkomen en het gevoel van tijd is heel anders, aldus de onderzoekers.

Het gewenste eindresultaat is: het doorbreken van de negatieve gedachten en het verminderen van de zeer sombere stemming waarmee patiënten worstelen.

Veel patiënten met depressieve klachten hebben baat bij psychotherapie, en indien nodig krijgen ze ook antidepressiva. Maar sommigen patiënten moeten lang zoeken naar een werkzame behandeling. Voor deze groep lijkt volgens de onderzoekers een behandeling met psychedelica hoopgevend. Deze middelen hebben een ander werkingsmechanisme dan de huidige antidepressiva en het effect zou ook veel sneller kunnen optreden. Maar omdat nog veel onduidelijk is, zijn het UMCG en UMC Utrecht een onderzoek gestart naar de behandeleffecten bij deze patiëntengroep.

Verbetering

Het onderzoek van de twee academische ziekenhuizen bestaat uit een eenmalige sessie, voorafgegaan en gevolgd door meerdere individuele gesprekken. Tijdens deze sessie neemt de patiënt, onder begeleiding van twee therapeuten, een hoeveelheid psilocybine.

Uit eerdere studies is gebleken dat er na één sessie een acute en aanhoudende verbetering van depressieve symptomen is te zien. Bij enkele deelnemers houdt deze verbetering tot zes maanden na de sessie aan.

Het onderzoek in Nederland maakt onderdeel uit van een internationaal onderzoek in ziekenhuizen in Noord-Amerika en Europa. In totaal zullen 216 patiënten deelnemen. De planning is dat in maart de eerste patiënten in Nederland starten met het gebruik van psilocybine.

Document acties

gearchiveerd onder: Proef, Antidepressiva, Psilocybine, Depressie
Back to top