Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Bijna 400 meldingen trombose en embolieën na vaccinatie

PW19en20 - 03-05-2021
Na bijna 4 miljoen coronavaccins zijn tot half april 399 gevallen gemeld van trombose of embolieën. Bij de meeste vaccins is het aantal meldingen van trombose niet hoger dan het verwachte aantal dat optreedt zonder vaccinatie. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb, dat nog geen conclusies kan trekken over een relatie met de vaccins.
Bijna 400 meldingen trombose en embolieën na vaccinatie

In de groep die is gevaccineerd met AstraZeneca (Vaxzevria) is het aantal meldingen van diep veneuze trombose en longembolie wel iets hoger dan verwacht. Maar het is niet bekend of  alles is gemeld, stelt Lareb. Het gaat om 224 meldingen van trombose of embolieën na vaccinatie met Pfizer/BioNTech (Comirnaty), 150 na AstraZeneca en 21 na het Moderna-vaccin. Bij vier meldingen is niet duidelijk om welk vaccin het ging. In de meldingen werd onder andere 82 keer longembolie genoemd, 62 keer diep veneuze trombose en in 127 gevallen ging het om een herseninfarct. Tot 14 april waren er ongeveer 2,5 miljoen vaccins Pfizer/BioNTech toegediend, 1 miljoen AstraZeneca en 300.000 Moderna.

Meer aandacht

Bij negen meldingen in dit overzicht gaat het om de combinatie van een laag aantal bloedplaatjes en trombose na het vaccin van AstraZeneca. Dit is de zeldzame bijwerking: Vaccine-induced Immune Thrombotic Thrombocytopenia (VITT). In de andere meldingen van trombose en embolieën werd geen laag aantal bloedplaatjes genoemd, dit zijn ‘gewone’ veel voorkomende vormen van trombose. Bij deze meldingen blijken geen duidelijke patronen te zien die wijzen op bijwerkingen. Trombose en longembolie komen jaarlijks voor bij ongeveer 1 op de 1000 mensen. Door aandacht voor de ernstige bijwerking bij het AstraZeneca-vaccin, is er hoge alertheid op trombose en embolieën. Volgens Lareb heeft dit mogelijk de motivatie om het vermoeden van bijwerkingen te melden verhoogd.

Meer onderzoek

Het aantal meldingen van diep veneuze trombose, longembolie en herseninfarct, dat optrad binnen twee weken na vaccinatie, is in de meeste gevallen niet hoger dan anders bij een vergelijkbaar aantal mensen verwacht kan worden. In de groep die AstraZeneca heeft gekregen, is het aantal meldingen van diep veneuze trombose en longembolie wel hoger dan de schatting van het aantal mensen dat hier normaal gesproken mee te maken krijgt. Bij de gemaakte vergelijkingen heeft Lareb gebruikt gemaakt van schattingen voor het normaal te verwachten aantal. Of alle gevallen van longembolie en trombose na een vaccinatie zijn gemeld, is niet bekend. Het aantal kan dus hoger liggen. Op basis van de meldingen is het nog niet mogelijk conclusies te trekken over een relatie met vaccinaties, concludeert Lareb, dat adviseert meer onderzoek te doen.

Document acties

gearchiveerd onder: embolie, coronavaccins, trombose, Lareb
Back to top