Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Huisartsen schrijven nog te vaak antibiotica voor’

PW42 - 07-10-2020
Met een eerstelijns antibiotica-scan gaat Nivel in kaart brengen op welke punten het voorschrijven van antibiotica in de huisartsenpraktijk afwijkt van de richtlijnen. Volgens het onderzoeksinstituut schrijven huisartsen nog vaak een antibioticum voor terwijl dit niet is geïndiceerd.
‘Huisartsen schrijven nog te vaak antibiotica voor’

Nederlandse huisartsen schrijven weliswaar relatief weinig antibiotica voor, maar toch is er ook in Nederland ruimte voor verbetering, zegt het Nivel, dat uit eerder onderzoek concludeerde dat er tussen huisartsenpraktijken grote verschillen bestaan in het voorschrijven van antibiotica bij luchtweginfecties. Ook schrijven huisartsen vaak onterecht een antibioticum voor bij keelontsteking of een voorhoofdsholteontsteking.

Met de antibiotica-scan onderzoekt het Nivel, in samenwerking met de Universiteit Maastricht en het Instituut Verantwoord Medicijngebruik, op welke punten het voorschrijven van antibiotica in de huisartsenpraktijk en op de huisartsenpost afwijkt van de richtlijnen. Daarbij kijken de onderzoekers naar het voorschrijven bij verschillende diagnoses, naar doseringen en naar het voorschrijven aan verschillende risicogroepen.

De scan dient als basis voor verdere monitoring van knelpunten in het voorschrijven van antibiotica. Het Nivel maakt gebruik van gegevens van huisartsenpraktijken en huisartsenposten die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

 

Document acties

Back to top