Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Artritismedicijn vermindert antibiotica bij bloedkanker

PW20 - 12-05-2022
Het geneesmiddel anakinra, voor het onder controle houden van reumatoïde artritis, kan het gebruik van antibiotica beperken bij de behandeling van bijwerkingen door bloedkanker. Deze nieuwe toepassing is ontdekt door onderzoekers van het Radboudumc en de Universiteit van Adelaide in Australië.
Artritismedicijn vermindert antibiotica bij bloedkanker

Uit het onderzoek blijkt dat anakinra het darmslijmvlies versterkt en ontstekingen afremt bij knaagdieren die chemotherapie kregen. Dit vermindert de verspreiding van darmbacteriën naar de bloedbaan, een veel voorkomende oorzaak van ontstekingen bij kankerpatiënten.
Werd vroeger gedacht dat infecties afkomstig waren van externe bronnen zoals oppervlakken en apparatuur in het ziekenhuis, inmiddels is bekend dat ze voornamelijk komen van binnenin de darmen, aldus de onderzoekers, die hun studie hebben gepubliceerd in Scientific Reports.
Verder blijkt dat anakinra geen bijwerkingen geeft bij patiënten die een hoge dosis chemotherapie krijgen. Deze nieuwe toepassing van dit geneesmiddel kan, concluderen de onderzoekers, mogelijk de afhankelijkheid van antibiotica minimaliseren.


Document acties

gearchiveerd onder: bloedkanker, anakinra
Back to top