Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Wet BIG moet bevoegdheid beter waarborgen´

PW19 - 04-05-2022
De Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG) moet duidelijker maken welke zorgverleners voorbehouden handelingen mogen verrichten. Ook moet er meer aandacht komen voor het leren van tuchtuitspraken door zorgverleners. Dat meldt het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport (VWS).
‘Wet BIG moet bevoegdheid beter waarborgen´

Het kabinet heeft ingestemd met een pakket aan maatregelen om de Wet BIG klaar te stomen voor de toekomst. Zo moet de wet beter gaan waarborgen dat patiënten geholpen worden door bekwame en bevoegde zorgverleners.

Uit onderzoek blijkt dat er in de praktijk regelmatig onduidelijkheid is over de mogelijkheden en voorwaarden bij voorbehouden handelingen, en de criteria voor het toelaten van nieuwe beroepen tot de Wet BIG. Dit kan tot verwarring leiden over wie waarvoor verantwoordelijk is en wie welke handelingen mag uitvoeren.

In overleg met beroepsverenigingen, werkgevers en de patiëntenfederatie heeft VWS besloten onder andere een commissie te laten adviseren over criteria voor voorbehouden handelingen, toelating tot de Wet BIG en functioneel zelfstandige bevoegdheid. Verder bestaat het plan een BIG-raad in het leven te roepen, die kan adviseren over nieuwe voorbehouden handelingen.

Document acties

gearchiveerd onder: BIG, voorbehouden handelingen
Back to top