Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Een jaar FMD: één vervalsing ontdekt

PW09 - 20-02-2020
Sinds de invoering van de Falsified Medicines Directive (FMD), vorige week een jaar geleden, is in Nederland één keer een vervalst geneesmiddel aangetroffen. Dat meldt de Nederlandse Medicijn Verificatie Organisatie (NMVO).
Een jaar FMD: één vervalsing ontdekt

Apotheekhoudenden – openbare apotheken, apotheekhoudende huisartsen en ziekenhuizen –  en groothandels in Nederland controleren sinds de invoering van de FMD bijna een miljoen geneesmiddelen per dag. Dit om te voorkomen dat vervalste medicijnen in het reguliere distributiekanaal terechtkomen.

De FMD is inmiddels goed geïmplementeerd in de werkprocessen, concludeert de NMVO, maar er zijn nog te veel onterechte alerts in het systeem. Deze ontstaan onder meer door onjuist ingestelde scanners en software of door dubbel scannen van dezelfde verpakking.

Het aantal systeemfouten in Nederland zit op het gemiddelde van Europa, maar is nog te hoog en moet volgens de NMVO verder omlaag tot 0,1% in 2020. De NMVO werkt hiervoor samen met KNMP, generieke geneesmiddelindustrie (Bogin), Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) en groothandelsorganisatie BG Pharma.

Sinds begin dit jaar heeft de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de bevoegdheid boetes op te leggen aan apotheekhoudenden die niet zijn aangesloten bij de NMVO, structureel onevenredig veel alerts veroorzaken of niet scannen.

Serienummer

Volgens een verordening vanuit de Europese Commissie moet sinds februari 2019 elke verpakking van een receptplichtig geneesmiddel in Europa een uniek serienummer (2 D-matrixcode) hebben dat is vastgelegd in een centrale database, dat door apotheken en groothandels wordt gecontroleerd. Als het serienummer niet actief is in het systeem of niet aanwezig is, wordt de verpakking niet meegegeven aan de patiënt. Tevens wordt gecontroleerd of de verzegeling nog in tact is en de verpakking niet is opengemaakt.

De NMVO is in 2016 opgericht om in Nederland de introductie van het Nationaal Medicijnen Verificatie Systeem (NMVS) te begeleiden. De stichting is een initiatief van en een samenwerkingsverband tussen de belangrijkste vertegenwoordigers van geneesmiddelenfabrikanten, -distributeurs en apothekers in Nederland.

Document acties

Reacties

21-02-2020 11:06
A.K. van Nunen zegt:

Ik weet niet wie dit artikel geschreven heeft maar ze hebben goed gekeken hoe de farmaceutische industrie dat doet. Zo lijkt het verhaal heel aardig.

Toch wat aanmerkingen:
Als de enige vervalsing de melding van de groothandel afgelopen zomer geweest is dan hebben we het voor zover gepubliceerd het nog hooguit over een "mogelijke" vervalsing. De kans is groter dat het ergens bij het invoer proces gewoon fout is gegaan en dat het geen vervalsing is.
Betreft het scannen, hierbij sluit ik niet uit dat het gros van Nederland net als wij (IGZ hoeft niet direct op de stoep te komen staan) praktisch scannen. Op het moment dat een 2D code niet werkt (nog altijd geen uitzondering) wordt alsnog de oude barcode gebruikt. Deze resultaten worden in het onderzoek niet meegenomen en zijn alles behalve marginaal.

Wie maakt hier een kosten effectiviteits-plaatje van?

De inschatting is dat de kosten per gewonnen levensjaar veel groter zal zijn dan dat de overheid hier (terecht) aan uit wil geven

Fons van Nunen, Tilburg

21-02-2020 13:11
D.T. Hendriksz zegt:

Is een EU verplichting en alle apothekersverenigingen hebben er mee ingestemd. Voorzienbaar is dan ook dat de Overheid de kosten voor de AVG budgetneutraal zal doorvoeren. Zeker omdat die apothekers de AVG verplichting nakomen binnen de huidige budgetten. En dat lukt blijkbaar voortreffelijk. Waarom zou de Overheid dan meer betalen? Apothekersverenigingen moeten onderhandelen zoals de Overheid en Verzekeraars doen; eerst het geld, dan de zorg. Hoezo kosten per gewonnen levensjaar veel groter? AVG gaat niet om gewonnen levensjaar, maar om maximalisering van winsten door fabrikanten en importeurs; die willen een eind maken aan balletje, balletje moet doosjes.

Back to top