Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Bestrijding antibioticaresistentie vraagt maatwerk per land

PW11 - 11-03-2021
Het bestrijden van antibioticaresistentie wereldwijd kan alleen slagen door per land te kijken naar de verkrijgbaarheid en het gebruik van antibiotica. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek in Afrika en Azië, meldt het Radboudumc.
Bestrijding antibioticaresistentie vraagt maatwerk per land

Vooral in de minder rijke landen groeit het probleem van antibioticaresistentie: tussen 2000 en 2010 met 35%. Onderzoek in Afrika liet zien dat 80% van de kinderen jonger dan 5 jaar met luchtweginfecties antibiotica krijgt voorgeschreven, in veel gevallen onterecht. Dat schrijven de onderzoekers, onder wie hoogleraar klinische microbiologie Heiman Wertheim verbonden aan het Radboudumc, in een publicatie in The Lancet Global Health.

De onderzoeker hebben onder meer gekeken hoe makkelijk antibiotica te krijgen zijn in drie Afrikaanse landen (Mozambique, Ghana, Zuid-Afrika) en drie Aziatische landen (Bangladesh, Vietnam, Thailand), en in welke situaties deze middelen worden gebruikt. Een antibioticum blijkt in Azië veel makkelijker te verkrijgen dan in Afrika: Bangladesh en Vietnam hebben de meeste verkooppunten waar antibiotica zonder recept te koop zijn.

In Vietnam, Bangladesh en Ghana haalt respectievelijk 57%, 45% en 36% van de bevolking wel eens antibiotica als zelfmedicatie. In Mozambique, Thailand en Zuid-Afrika gebeurt dat daartegen nauwelijks, met respectievelijk 8%, 4% en 1%.

Pijnstillers

Verder zagen de onderzoekers dat onder de lokale bevolking en zelfs onder verkopers van geneesmiddelen veel onduidelijkheid bestaat over wat een antibioticum eigenlijk is, zo werden bijvoorbeeld pijnstillers verward met antibiotica.

Een algemene aanpak voor het bestrijden van antibioticaresistentie heeft geen zin, concluderen de onderzoekers, die ervoor pleiten in elk land rekening te houden met de context die van invloed is op de verkrijgbaarheid en het gebruik van antibiotica.

Document acties

gearchiveerd onder: antibioticaresistentie, maatwerk
Back to top