Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Lareb: geen meldingen trombose en tekort bloedplaatsjes na vaccinatie

16-03-2021
In Nederland zijn nog geen gevallen bekend van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) na toediening van het AstraZeneca-vaccin bij volwassenen jonger dan 50 jaar. Dat meldt het Bijwerkingencentrum Lareb.
Lareb: geen meldingen trombose en tekort bloedplaatsjes na vaccinatie

Naar aanleiding van zes meldingen van deze mogelijke bijwerkingen in Denemarken en Noorwegen heeft ook Nederland besloten tijdelijk te stoppen met het toedienen van het vaccin van AstraZeneca.

Na eerdere media-aandacht vorige week heeft Lareb wel tien meldingen ontvangen over het AstraZeneca-vaccin, waarbij mogelijk trombose- of embolievorming een rol hebben gespeeld. Daarbij is geen verlaagd aantal bloedplaatjes genoemd en het specifieke beeld niet gemeld. Lareb is deze meldingen verder aan het onderzoeken.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid geadviseerd uit voorzorg tijdelijk te pauzeren met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin in Nederland.

De PRAC, de veiligheidscommissie van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA), heeft gisteren in een persconferentie aangegeven dat er nog geen aanwijzingen zijn gevonden dat het vaccin van AstraZeneca problemen veroorzaakt met bloedstolling. Het EMA blijft van mening dat de voordelen van vaccineren zwaarder wegen dan het mogelijke risico op trombose en een tekort aan bloedplaatjes.

 

Document acties

Back to top