Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PRAC waarschuwt opnieuw voor fluorchinolonen

15-05-2023
Bij het gebruik van fluorchinolonen bestaat een verhoogd risico op langdurige en mogelijk irreversibele schade aan spieren en het zenuwstelstel. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC vraagt opnieuw aandacht voor deze risico's.
PRAC waarschuwt  opnieuw voor fluorchinolonen

De risico's van fluorchinolonen zijn al langer bekend. Daarom is de toepassing van dit type antibiotica ingeperkt in 2019. Hoewel het gebruik ervan na deze maatregelen is afgenomen, schrijven artsen deze middelen mogelijk nog steeds voor buiten het ingeperkte indicatiegebied, geeft de PRAC aan.

De bewakingscommissie herhaalt daarom het advies om fluorchinolonen als laatstelijnsbehandeling in te zetten na een zorgvuldige afweging van de voordelen en risico's en dan alleen bij patiënten voor wie geen alternatieve therapeutische opties zijn. Behandelaars zouden ze niet moeten toepassen in onder meer de volgende gevallen:

  • bij milde tot matige ernstige bacteriële infecties, tenzij andere antibiotica niet geschikt zijn;
  • bij infecties waarvoor geen behandeling nodig is voor herstel;
  • bij niet-bacteriële infecties (zoals niet-bacteriële prostatitis);
  • bij reizigersdiarree en
  • bij terugkerende lage urineweginfecties.

Verder is extra voorzichtigheid geboden bij patiënten die gelijktijdig worden behandeld met corticosteroïden, bij oudere volwassenen, bij patiënten met nierinsufficiëntie en bij patiënten die een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Bij deze patiënten is er mogelijk een verhoogd risico op tendinitis en een peesruptuur.

Onder de groep fluorchinolonen vallen ciprofloxacine, levofloxacine, moxifloxacine, norfloxacine en ofloxacine. Deze antibiotica hebben een breed werkingsspectrum.

Document acties

Back to top