Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Helft zorgpersoneel besteedt kwart tijd aan administratie

Bijna 50% van het personeel in zorg en welzijn is minimaal 25% van de werktijd kwijt aan administratie; 20% besteedt er zelfs de helft of meer van de tijd aan. Dat blijkt uit onderzoek van FNV Zorg & Welzijn, waaraan ruim zesduizend werknemers uit de sector hebben meegedaan.

Algemeen 13-06-2024

Een op elf vrouwen naar huisarts voor vrouwspecifieke aandoeningen

Een op de elf vrouwen bezocht in 2022 haar huisarts voor een vrouwspecifieke aandoening door klachten als hevig bloedverlies tijdens de menstruatie en urine-incontinentie. Vrouwen kregen van de huisarts het vaakst medicijnen voorgeschreven voor overgangsklachten en lichen sclerosus. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Algemeen, Geneesmiddelen 10-06-2024

‘Kiezen tussen zorgverzekeringen blijft moeilijk voor consument’

Het aanbod aan zorgverzekeringen die niet of nauwelijks van elkaar verschillen is nog altijd zo groot dat het consumenten hindert bij het kiezen. Veel consumenten vinden het moeilijk de best passende zorgverzekering te selecteren. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen, Zorgverzekeraars PW24 - 06-06-2024

Monitor IZA: positief oordeel burgers over eerste lijn maar ook knelpunten

Nederlandse burgers ervaren de eerste lijn als positief, maar het aanbod van de zorgverlening staat onder druk. Ook zijn er zorgen over afnemend werkplezier en een stijgende werkdruk. Dat blijkt uit de eerste meting van de Integraal Zorgakkoord (IZA)-monitor van het Nivel, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Algemeen PW24 - 05-06-2024

Duizend apotheekmedewerkers demonstreren voor meer loon

Meer dan duizend apothekersassistenten en apotheekmedewerkers hebben afgelopen zaterdag in Utrecht actiegevoerd voor een hoger salaris en een betere cao, volgens organisatoren FNV en CNV en het Actiecomité Apothekersassistenten. “Wij eisen dat het gat in onze koopkracht wordt gedicht.”

Algemeen 03-06-2024

Noodsignaal werkgevers over beloning apotheekmedewerkers

Het is noodzakelijk dat de overheid nu ingrijpt en garanties geeft over apotheekbudgetten, anders loopt de toegang tot zorg gevaar. Daarvoor waarschuwen de werkgeversorganisaties ASKA en WZOA. Onderhandelingen over de cao Apotheken, die afloopt op 1 juli, zijn vooralsnog vastgelopen.

Algemeen 30-05-2024

‘Verhoog prijzen generieke medicijnen naar Europees niveau’

Het verhogen van de maximumprijzen van generieke medicijnen in Nederland naar het Europese niveau kan helpen om tekorten te voorkomen. Buurlanden als België en Duitsland krijgen voorrang van leveranciers omdat zij 25% meer betalen. Dat concludeert ABN AMRO op basis van een marktanalyse.

Algemeen, Geneesmiddelen PW23 - 30-05-2024

Opwijrda-prijs 2023 voor artikel over voorkomen voorschrijffouten

De Opwijrda-prijs 2023 gaat naar Rianda van der Stelt en collega’s voor het artikel ‘Voorschrijftoets reduceert het aantal potentieel schadelijke voorschrijffouten’. De winnaar van de Albert Bakker Prijs 2023 is Laura Schackmann met het artikel ‘Facilitating pharmacy staff’s conversations about non-medical medication switches; development and testing of a communication training’.

Algemeen PW23 - 28-05-2024

Een op de drie Nederlanders kan moeilijk weg vinden in de zorg

Circa 35% van de volwassen Nederlanders had in 2023 onvoldoende of te beperkte gezondheidsvaardigheden om gezondheidsinformatie te krijgen, te begrijpen, te beoordelen en te gebruiken in de eigen situatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Algemeen PW22 - 23-05-2024

Vakbonden organiseren landelijke actie apothekersassistenten voor betere cao

FNV en CNV organiseren op zaterdag 1 juni in Utrecht een landelijke actiebijeenkomst voor apothekersassistenten voor een goede cao Apotheken. Volgens de vakbonden, die na vijf rondes uit het overleg zijn gestapt, is het eindbod van de werkgevers voor een loonsverhoging veel te mager. Ook het Actiecomité Apothekersassistenten steunt de actie: “Het is nu of nooit."

Algemeen PW22 - 21-05-2024

Agnes Kant benoemd tot bijzonder hoogleraar LUMC

Agnes Kant is benoemd tot bijzonder hoogleraar innovatie van farmacovigilantie aan het LUMC/Universiteit Leiden. De directeur van Bijwerkingencentrum Lareb gaat samen met het LUMC onderzoeken hoe de veiligheid van geneesmiddelen beter kan worden bewaakt. ”Bijwerkingen zijn geen bijzaak, de bewaking moet beter en sneller”, meent Kant.

Algemeen 15-05-2024

Sterke groei aantal mensen met hoog risico op diabetes type 2

Ongeveer 1,4 miljoen mensen in de leeftijd van 40 tot 75 jaar hebben een aanzienlijk risico om diabetes type 2 te krijgen. Dit betekent een flinke stijging vergeleken met een eerdere schatting van 1,1 miljoen in 2018. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht, meldt het Diabetes Fonds, dat zelf spreekt van een diabetescrisis.

Algemeen PW21 - 13-05-2024

Vorig jaar meer klachten over zorgverzekeraars

Na een jarenlange daling is het aantal klachten over zorgverzekeraars vorig jaar met 4,4% toegenomen ten opzichte van 2022. Opvallend was de stijging van het aantal klachten over mondzorg aan het begin van het jaar. Dat blijkt uit jaarcijfers van de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ).

Algemeen PW19/20 - 02-05-2024

IGJ controleert medicatieveiligheid gehandicaptenzorg

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bezoekt in de komende maanden mei, juni en juli onaangekondigd zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg om te kijken of het verstrekken en bewaren van medicijnen veilig verloopt.

Algemeen PW19/20 - 30-04-2024

Sterke groei voorschrijven van zelfzorg door verpleegkundigen

Het aandeel verpleegkundigen dat zelfzorgmedicatie, zoals paracetamol en maagzuurremmers, voorschrijft is gestegen van 3,9% in 2012 naar 30% in 2022. In dezelfde periode is het aandeel receptplichtige medicatie dat verpleegkundigen voorschrijven nagenoeg gelijk gebleven. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Algemeen PW19/20 - 29-04-2024

Systeem voor bekostigen samenwerken in de regio voldoet niet

Het bestaande systeem voor bekostiging van zorg sluit onvoldoende aan bij de behoefte aan meer samenwerking tussen zorgdomeinen in de regio. In de praktijk bedenken zorgverleners desondanks vaak met elkaar een oplossing. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel in het kader van Juiste Zorg op de Juiste Plek (JZOJP).

Algemeen PW17 - 18-04-2024

Bedrijven en zorgverleners moeten financiële relaties melden

Om ongewenste beïnvloeding te voorkomen moeten zorgverleners en medische bedrijven hun onderlinge financiële relatie gaan melden in een wettelijk transparantieregister. Dat schrijft Pia Dijkstra, demissionair minister voor Medische Zorg, in een brief aan de Tweede Kamer.

Algemeen PW16 - 11-04-2024

Veel meldingen slokdarmklachten na gebruik flucloxacilline

In de afgelopen drie jaar hebben Bijwerkingencentrum Lareb en Meldpunt Medicijnen meer dan 150 meldingen van slokdarmklachten ontvangen na gebruik van flucloxacilline. Nieuwe aanbevelingen voor zorgverleners kunnen deze klachten mogelijk verhelpen.

Algemeen, Geneesmiddelen PW15 - 04-04-2024

Toename aantal patiënten met tuberculose in Nederland

Vorig jaar is in Nederland bij 710 patiënten tuberculose (tbc) vastgesteld. Dat is 12% meer dan in 2022, toen waren het er 634. In 2023 waren er 471 patiënten met tbc in de longen, van wie er 213 open-tbc hadden, de meest besmettelijke vorm. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.

Algemeen PW15 - 04-04-2024

Minder ouderen maken gebruik van de huisartsenspoedpost

Ouderen maken steeds minder vaak gebruik van de huisartsenpost: ook in 2023 zijn er weer minder contacten dan voorgaande jaren. Vorig jaar maakte 15,6% van de Nederlanders ten minste één keer gebruik van de huisartsenpost, dat is iets minder dan in 2022. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Algemeen, Geneesmiddelen 03-04-2024

Document acties

Back to top