Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

2020

BENU-apothekers richten een eigen vakbond op
De belangen behartigen van alle bij BENU werkzame apothekers en afspraken maken over hun arbeidsvoorwaarden. Met dat doel hebben Theo Hans van der Iest, Abdelmajid Ghalit en Ton van der Heijden de Vakbond van BENU apothekers (VVBA) opgericht.
Groen licht voor 5 nieuwe middelen
De Committee for Medical Products for Human Use (CHMP) van het EMA raadt goedkeuring aan voor vijf nieuwe geneesmiddelen.
Bijwerking osteomalacie bij ijzerpreparaat
Bijwerkingencentrum Lareb ontving een melding van osteomalacie bij gebruik van het ijzerpreparaat Ferinject. Ferinject kan leiden tot een daling van het fosfaatgehalte in het bloed.
ADHD ontregeld na omzetting medicatie
Bijwerkingencentrum Lareb ontving 65 meldingen van bijwerkingen nadat patiënten waren omgezet van merkloos dexamfetamine naar Amfexa.
Ivacaftor nu ook voor baby 6-12 maanden
De Europese Commissie heeft de uitbreiding van de indicatie van ivacaftor (Kalydeco) goedgekeurd.
Andere aanduiding sterkte Onivyde
De sterkte van Onivyde – liposomaal irinotecan voor de behandeling van alvleesklierkanker – wordt voortaan uitgedrukt als irinotecan watervrije base en niet langer als irinotecanhydrochloridetrihydraat.
2,5% groei verwacht in zorgsector in 2020
De zorgsector groeit dit jaar naar verwachting met 2,5%, door onder meer extra investeringen in het verbeteren van de kwaliteit en het verkorten van wachtlijsten. De grootste groei is te zien in de ouderenzorg. Dat schrijft het ING Economisch Bureau in het Vooruitzicht Gezondheidszorg.
RIVM: geen belemmering rationeel antibioticagebruik
Het Nederlandse zorgsysteem bevat geen belemmeringen voor rationeel gebruik van antibiotica en de inzet van alternatieven bij preventie en behandeling van bacteriële infecties. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van minister Bruno Bruins van Medische Zorg, die op basis van de conclusies geen aanleiding ziet het huidige antibioticabeleid aan te passen.
Middelen met nicotine bij jongeren niet zo effectief
Farmacologische interventies zijn niet zo geschikt om jongeren van het roken af te helpen. Volgens het Trimbos-instituut is er weinig bewijs dat nicotinevervangende middelen (NVM), bupropion en varenicline effectief zijn bij adolescenten tot 20 jaar, terwijl bijwerkingen wel worden gemeld.
‘Verkoop zelfzorg in supermarkt is niet veilig’
Voor zelfzorgmiddelen moeten duidelijke regels komen omdat de verkoop door supermarkten grote risico’s met zich meebrengt. Dat schrijven het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en de Consumentenbond vandaag in een brandbrief aan minister Bruno Bruins van Medische Zorg.
Hulp bij stoppen met roken vergoed vanuit basisverzekering
Medicatie om van het roken af te komen of nicotinevervangende middelen worden vanaf 1 januari vergoed vanuit de basisverzekering. Begeleiding door een huisarts of erkende coach – volgens een stoppen-met-rokenprogramma – is wel een voorwaarde om voor vergoeding in aanmerking te komen.
Onderzoek naar heruitgifte ongebruikte oncolytica
In de strijd tegen medicijnverspilling gaan het Radboudumc en de Universiteit Utrecht onderzoeken of ongebruikte orale antikankergeneesmiddelen opnieuw uitgegeven kunnen worden. Het project krijgt € 500.000 subsidie van ZonMw, meldt het Radboudumc.
Rechter: VGZ moet wél taperingstrip vergoeden
Zorgverzekeraar VGZ mag de vergoeding van magistraal bereide afbouwmedicatie voor antidepressiva niet weigeren met als reden dat geregistreerde medicatie in vloeibare vorm volstaat. Dat oordeelde de rechter in een geschil tussen VGZ en de Vereniging Afbouwmedicatie.
Nieuwe sterkte en toedieningsweg Akynzeo
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een nieuwe sterkte en een nieuwe toedieningsweg goedgekeurd van het spécialité Akynzeo.
Extra indicatie voor ramucirumab
Aan ramucirumab (Cyramza) heeft de CHMP een nieuwe indicatie toegekend, namelijk in combinatie met erlotinib voor de eerstelijnsbehandeling van volwassenen met gemetastaseerde niet-kleincellig longkanker met activerende epidermale groeifactorreceptor (EGFR-)mutaties.
Uitbreiding toepassing Daratumumab
De CHMP heeft voor daratumumab (Darzalex) een extensie van een bestaande indicatie goedgekeurd.
Fidaxomicine nu ook voor kinderen
De uitbreiding van de indicatie van fidaxomicine (Dificlir) is door de CHMP goedgekeurd. Ook kinderen kunnen nu worden behandeld met dit middel.
Indicatie prostaatkankermiddel uitgebreid
Ook de uitbreiding van de indicatie van apalutamide (Erleada) is goedgekeurd door de CHMP.
Bedaquiline nu ook voor adolescenten
De CHMP heeft de uitbreiding van de indicatie van bedaquiline (Sirturo) naar adolescenten goedgekeurd.
Apotheker cel in voor drugshandel en verduistering
Een 45-jarige apotheker uit Utrecht, die de spil was in een drugsorganisatie, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan vier voorwaardelijk. Hij verduisterde ook geneesmiddelen en probeerde een verzekeraar op te lichten.
Slokdarmklachten door dabigatran etexilaat
Het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb heeft 33 meldingen ontvangen van slokdarmklachten bij gebruik van dabigatran etexilaat. De meldingen gingen over pijn aan de slokdarm, slokdarmontsteking en een zweer in de slokdarm.
Meer kans diabetes laagopgeleiden ondanks goed eten
Laagopgeleiden die gezond eten hebben een twee keer zo hoog risico op diabetes dan hoogopgeleiden met een gezond voedingspatroon. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
VWS organiseert gesprekken over laatste levensfase
In veertig huiskamers in Nederland kunnen belangstellenden de komende maanden bij elkaar komen om te praten over voltooid leven, de euthanasiewet en waardig ouder worden. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil hiermee een maatschappelijke discussie op gang brengen over de laatste levensfase.
Biosimilars: goed en goedkoper alternatief
Biosimilars zijn een kwalitatief gelijkwaardig maar goedkoper alternatief voor originele biologische middelen. Hierdoor kon in 2018 € 150 miljoen worden bespaard ten opzichte van 2014 en konden bijna 25% meer patiënten worden behandeld met deze middelen. Dit blijkt uit eerste resultaten van het programma Biosimilars op Maat (BOM).
Nieuwe indicatie voor tafamidis
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een nieuwe indicatie voor de nieuwe sterkte tafamidis (Vyndaqel) 61 mg-capsules goedgekeurd.
Ustekinumab nu al vanaf 6 jaar
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft ook uitbreiding van de indicatie van ustekinumab (Stelara) goedgekeurd.
Aangescherpte instructies anticonceptiestaafje
De instructies om Implanon NXT (etonogestrel-implantaat) te plaatsen en te verwijderen zijn aangepast. Aanleiding zijn meldingen van schade aan zenuwen en bloedvaten, mogelijk door verplaatsing van het – niet goed of te diep ingebrachte – anticonceptiestaafje.
Bruins: geen herbeoordeling voor ranolazine
Het geneesmiddel ranolazine, dat effectief zou zijn voor vrouwen met hartklachten, komt niet in aanmerking voor een herbeoordeling voor vergoeding vanuit het basispakket. Dat stelt minister Bruno Bruins van Medische Zorg in antwoord op Kamervragen van PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen.
LUMC gaat medicatie printen voor kinderen
Omdat veel jonge kinderen moeite hebben met slikken start het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) met het printen van medicatie op maat met behulp van een 3D-printer.
Rechter: NZa moet huiswerk bereidingen overdoen
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet beter motiveren waarom apothekers een eigen bereiding voortaan ook vergoed krijgen als er wel een geregistreerd geneesmiddel verkrijgbaar is. Dat oordeelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), in een rechtszaak die de farmaceutische industrie en bereidingsapotheken aanspanden.
Advies: gebruik ingenolmebutaat-gel onderbreken
De Pharmacovigilance Risk Assess­ment Committee (PRAC), de veiligheidscommissie van het EMA, adviseert patiënten de behandeling met ingenolmebutaat-gel (Picato) te onderbreken, terwijl de commissie het onderzoek naar de veiligheid van het middel voortzet. Ingenolmebutaat-gel wordt gebruikt bij de behandeling van de huidaandoening actinische keratose.
Zelfstandige met apotheek verdient het meest
Binnen de bedrijfstak handel verdienden zelfstandigen met apotheken in 2017 het meest en zelfstandigen in de textiel het minst. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het inkomen van zelfstandigen per bedrijfstak.
Bruins verlaagt vergoedingen geneesmiddelen
Het verlagen van de vergoedingslimieten voor geneesmiddelen moet vanaf 2022 een besparing opleveren van € 140 miljoen per jaar. Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg, die hiermee fabrikanten wil aanzetten hun prijzen te laten dalen, bekendgemaakt. Slaagt hij daar niet in, dan moeten zes miljoen patiënten bijbetalen.
EU-landen: medicijnloterij is mensonwaardig
Nederland en vier andere EU-landen zijn zwaar ontstemd over het idee van fabrikanten Novartis en Avexis om het nieuwe geneesmiddel onasemnogene abeparvovec-xioi (Zolgensma) tegen de spierziekte SMA te verloten onder patiënten. “Hier zijn morele waarden uit het oog verloren.”
Tienduizend ouderen willen leven beëindigen
Ongeveer tienduizend mensen – 0,18% van alle 55-plussers – in Nederland hebben een wens hun leven te beëindigen, zonder dat zij ernstig ziek zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit voor Humanistiek en het Julius Centrum van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid en gefinancierd door ZonMw.
Verbeterde overleving bij hoog risico borstkanker
Van de vrouwen met borstkanker en tien of meer aangedane lymfeklieren in de oksel die een hoge dosis chemotherapie kregen, zijn na twintig jaar 15% meer vrouwen in leven in vergelijking met vrouwen die destijds de normale dosis kregen.
CBG: anidulafungine niet in vriezer bewaren
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen adviseert apothekers om de infusieoplossing met anidula­fungine (Ecalta) niet in de vriezer te bewaren, maar – in tegenstelling tot de huidige productinformatie – op 25°C.
Toename vaccinatie pasgeborenen
De deelname van pasgeborenen aan vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond is het afgelopen jaar licht gestegen, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
EMA update veterinaire antibiotica
Het Europees geneesmiddelenbureau EMA heeft het wetenschappelijk advies over de categorisatie van antibiotica in de veterinaire geneeskunde geüpdatet. Het advies deelt antibiotica in op basis van het risico dat gebruik bij dieren teweegbrengt voor de publieke gezondheid door het ontwikkelen van resistentie.
Restricties bij gebruik alemtuzumab
De firma Sanofi Genzyme heeft een Direct Healthcare Professional Communication verstuurd over de restricties in het gebruik van alemtuzumab (Lemtrada) bij multiple sclerose.
Toestemming IGJ voor gebruik medicijn Zolgensma
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geeft toestemming aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht om twee patiënten met de spierziekte spinale musculaire atrofie (SMA) aan te melden voor gebruik van het niet-geregistreerde geneesmiddel Zolgensma, dat Novartis via een loting beschikbaar stelt.
Vaker geneesmiddel voor stoppen met roken
Het gebruik van receptgeneesmiddelen ter ondersteuning van stoppen met roken is tussen 2012 en 2017 gegroeid. Huisartsen schreven het medicijn varenicline het meest voor, blijkt uit onderzoek van het Nivel voor het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.
‘Patiënten dupe van bezuiniging Bruins’
Het verlagen van de vergoedingslimieten kan ertoe leiden dat patiënten straks moeten bijbetalen voor geneesmiddelen die ze nu vergoed krijgen. Volgens de Patiëntenfederatie worden patiënten de dupe van deze modernisering van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
Rechter: aanmelden op LSP is veilig genoeg
De rechter heeft een vrouw in het ongelijk gesteld die eiste dat de Autoriteit Persoonsgegevens handhavend zou optreden tegen apothekers en de Vereniging van Zorgaanbieders van Zorgcommunicatie (VZVZ), beheerder van het landelijk schakelpunt (LSP). De apotheken hadden vier patiënten zonder toestemming aangemeld voor het LSP.
EMA adviseert goedkeuring givosiran
De Committee for Medical Products for Human use (CHMP) van het EMA raadt goedkeuring aan voor een handelsvergunning voor de nieuwe geneesmiddelen givosiran (Givlaari), de eerste behandeling voor acute hepatische porfyrie bij volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar.
CHMP: nieuwe behandelingen myelodysplastische syndroom goedkeuren
De CHMP raadt goedkeuring aan voor een handelsvergunning voor vier generieke middelen.
CHMP wil 2 hybride geneesmiddelen goedkeuren
De CHMP raadt ook goedkeuring aan voor twee hybride geneesmiddelen (middel gelijk aan een al geautoriseerd geneesmiddel met dezelfde werkzame stof, maar met verschillen in bijvoorbeeld sterkte of farmaceutische vorm), namelijk:
SGLT-2-remmers risicovol bij koolhydraatbeperkt dieet
Diabetische ketoacidose is opgetreden bij vier patiënten die SGLT-2-remmers gebruikten bij een koolhydraatbeperkt dieet. Bijwerkingencentrum Lareb ontving drie meldingen van het geneesmiddel dapagliflozine en één melding van empagliflozine.
Griepsurveillance uitgebreid met coronavirus
Omdat de kans op verspreiding van het coronavirus ook aanwezig is in Nederland breidt het Nivel, in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de griepsurveillance uit met het coronavirus.
€ 75 miljoen euro voor digitale omgeving patiënt
Patiënten in ziekenhuizen moeten in een digitale, persoonlijke gezondheidsomgeving hun eigen medische gegevens kunnen inzien en delen. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg stelt daarvoor € 75 miljoen euro beschikbaar.
Drie op de tien Nederlanders ervaren problemen met zorg
30% van de Nederlanders kan minder goed omgaan ziekten, maakt vaker fouten met medicijnen en heeft meer moeite om informatie van zorgverleners te begrijpen. Dat blijkt uit cijfers van het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg.
Meeste datalekken gemeld bij apotheek en ziekenhuis
Het aantal meldingen van datalekken is vorig jaar ten opzichte van 2018 gestegen met 29% tot in totaal bijna 27.000. In de zorgsector is het grootste aantal meldingen afkomstig van ziekenhuizen (25%), apotheken (20%) en stichtingen die bevolkingsonderzoek uitvoeren (9%). Dat blijkt uit cijfers van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).
Indicaties 6 middelen uitgebreid
De CHMP beveelt uitbreiding van de indicatie van zes geneesmiddelen aan. 5-aminolevulinezuur gel (Ameluz) mag ook op andere lichaamsdelen dan het gezicht en de behaarde hoofdhuid worden toegepast.
Vitamine D druppels veilig vanaf leeftijd 4 maanden
Volgens het RIVM is het gebruik van vitamine D-druppels op waterbasis met de hulpstof propylgallaat veilig bij baby’s en kinderen vanaf vier maanden oud.
Osimertinib in basispakket
Het geneesmiddel osimertinib wordt per 1 januari tijdelijk als startbehandeling vergoed uit het basispakket voor een bepaald type lokaalgevorderd of gemetastaseerd niet-kleincellige longkanker (NSCLC). De vervolgbehandeling werd al vergoed.
Inspectie machteloos bij illegale medicijnhandel
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) krijgt jaarlijks tientallen meldingen van mogelijk illegale handel in geneesmiddelen, zoals de opioïden oxycodon en fentanyl, maar is vrijwel nooit in staat de verkopers aan te pakken. Dit schrijft dagblad Trouw.
Advies: meningokokken B-vaccin opnemen in GVS
Het meningokokken B (4CMenB) vaccin (Bexsero) kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert Zorginstituut Nederland (ZIN) aan minister Bruno Bruins van Medische Zorg.
Vraag naar zorg huisartsenposten blijft groeien
16,6% van de Nederlanders maakte in 2018 ten minste eenmaal gebruik van de huisartsenpost. Het aantal bezoeken aan huisartsenposten blijft licht toenemen, blijkt uit jaarcijfers van het Nivel.
Lareb: hoofdpijn door etanercept
Gebruik van etanercept kan hoofdpijn veroorzaken, blijkt uit 39 meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen. Hoofdpijn staat alleen als bijwerking vermeld in de bijsluiter bij kinderen met jeugdreuma.
Een jaar FMD: één vervalsing ontdekt
Sinds de invoering van de Falsified Medicines Directive (FMD), vorige week een jaar geleden, is in Nederland één keer een vervalst geneesmiddel aangetroffen. Dat meldt de Nederlandse Medicijn Verificatie Organisatie (NMVO).
Verhoogd risico op bloedstolsels en infecties bij tofacitinib
Patiënten die tofacitinib (Xeljanz) gebruiken, hebben een groter risico op veneuze trombo-embolie. Dit blijkt uit een veiligheidsonderzoek bij patiënten met reumatoïde artritis, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Lareb: 181 meldingen bijwerkingen melatonine
Door het gebruik van melatonine zijn 181 klachten over bijwerkingen gemeld bij het Bijwerkingencentrum Lareb. De bijwerkingen komen voor bij het geregistreerd geneesmiddel, apotheekbereidingen en bij het warenproduct.
Drie kwart bereid mee te betalen voor ander
72% van de Nederlanders is bereid mee te betalen aan zorgbehandelingen waar ze zelf geen gebruik van maken, maar anderen wel. 64% verwacht dat anderen bereid zijn te betalen voor deze behandelingen.
Restricties aan gebruik cyproteron
De veiligheidscommissie van het Europees Geneesmiddelen Agentschap EMA, de PRAC, raadt restricties aan in het gebruik van cyproteron.
Geneesmiddelen met disulfiram niet meer leverbaar
Geneesmiddelen voor de behandeling van alcoholisme met de werkzame stof disulfiram zijn sinds half februari niet meer leverbaar. Dat hebben de leveranciers van Refusal-tabletten en Antabus-bruistabletten gemeld aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Overgevoeligheid voor zonlicht door lamotrigine
Bij gebruik van lamotrigine kan overgevoeligheid optreden voor zonlicht. Dat blijkt uit drie meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
Prijs voretigeen neparvovec moet fors lager
De gentherapie voretigeen neparvovec (Luxturna) voor de behandeling van visusverlies door erfelijke retinale dystrofie moet alleen tot het basispakket worden toegelaten als de vraagprijs fors wordt gereduceerd.
Chronische patiënt ontvangt vaker informele zorg
Meer patiënten met een chronische ziekte ontvangen informele zorg en ondersteuning van naasten: van 18% in 2005 naar 31% in 2018. In de meeste gevallen geeft de partner deze zorg (65%). Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Patiënt OLVG krijgt coach bij gesprek arts
Om te zorgen dat patiënten beter voorbereid zijn voor een gesprek met een arts en een weloverwogen besluit kunnen nemen over het vervolg van hun behandeling, biedt OLVG sinds kort een medisch coach aan. Deze coach is een ouderejaars geneeskundestudent (coassistent) die een training krijgt in gespreksvoering en medische coaching.
Emicizumab alleen in basispakket als prijs daalt
Het Zorginstituut Nederland adviseert om behandeling met emicizumab (Hemlibra) bij ernstige hemofilie alleen in het basispakket op te nemen na prijsdaling. Emicizumab was in de pakketsluis voor dure geneesmiddelen geplaatst. Van het dure middel zouden de behandelkosten maximaal gelijk moeten zijn aan die van de bestaande therapie bij patiënten met bloedingen en ernstige hemofilie.
DHPC-nieuws CBG voortaan met medicijnfoto
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft zijn beleid voor de Direct Healthcare Professional Communications (DHPC’s) aangepast.
Verpleegkundigen ontevreden over elektronisch dossier
Verpleegkundigen en verzorgenden voelen zich slechts matig gesteund door het elektronisch dossier waarin zij gegevens zetten over de zorg aan cliënten. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel.
Slechte verdeling nieuwe huisartsen over Nederland
De instroom van nieuwe huisartsen en hun vestigingsvoorkeuren zijn ongelijk verdeeld over Nederland, waardoor in regio’s buiten de Randstad tekorten aan huisartsen kunnen ontstaan. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel.
Off-labelmedicatie optie bij ernstig zieke coronapatiënt
Als een coronapatiënt met longontsteking zo ziek is dat ziekenhuisopname en toediening van extra zuurstof nodig is, kunnen artsen een medicamenteuze behandeling met chloroquine of lopinavir/ritonavir overwegen.
Nieuwe bloedtest onderscheidt soorten dementie
Met een nieuwe test die in bloed het tau-eiwit meet is het mogelijk vast te stellen of een patiënt alzheimer of frontotemporale dementie (FTD) heeft. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC.
Etos en thuisapotheek betreden samen de apotheekmarkt
Drogisterijketen Etos lanceert een nieuwe app waarmee klanten receptgeneesmiddelen kunnen bestellen, ophalen in een Etos-winkel of thuisbezorgd krijgen. Thuisapotheek levert de geneesmiddelen en de farmaceutische zorg.
Cefiderocol bij infectie met gram-negatieve bacterie
De Committee for Medical Products for Human Use (CHMP) van het EMA raadt goedkeuring aan van twee geneesmiddelen.
Apremilast nu ook voor patiënten met Behçet
De Committee for Medical Products for Human Use (CHMP) oordeelde positief over uitbreiding van de indicaties van drie geneesmiddelen.
Huisartsen kiezen voor medicijn uit formularium
Ruim 85% van de geneesmiddelen die huisartsen in 2018 hebben voorgeschreven was een middel uit het formularium, blijkt uit onderzoek van het Nivel. Huisartsen kregen in dat jaar voor het eerst een beloning voor het voorschrijven van geneesmiddelen uit het formularium.
Taakstraf apotheekmedewerker voor handel in medicijnen
Voor het stelen van medicijnen eist de officier van justitie een taakstraf van 150 uur voor een medewerker van de apotheek in het Erasmus Medisch Centrum. De 35-jarige man nam de geneesmiddelen mee naar huis om ze vervolgens, zonder dat hij daarvoor een vergunning had, door te verkopen.
Naam Organon keert terug op MSD-fabriek in Oss
Organon & Co is de naam van een nieuw zelfstandig internationaal bedrijf dat geneesmiddelenfabrikant MSD gaat starten, met Oss als Nederlandse vestiging. Dat heeft het hoofdkantoor van MSD in de Verenigde Staten gisteren bekendgemaakt. Het beursgenoteerde Organon & Co gaat zich richten op vrouwengezondheid.
Nivel: meer samenwerking nodig Europese inspecties
Om het toezicht op de globaliserende productieketen van geneesmiddelen effectiever te maken is het nodig dat verschillende Europese inspecties intensiever gaan samenwerken. Dat concludeert het Nivel, dat in opdracht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onderzoek deed naar het toezicht op de Good Manufacturing Practice (GMP) van medicijnen.
Slokdarmklachten bij antibiotica met flucloxacilline
Flucloxacilline kan een slokdarmontsteking of een pijnlijk of brandend gevoel veroorzaken. Dat blijkt uit 22 meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen in de periode tussen 2007 en 2019.
ZonMw lanceert datanetwerk in strijd tegen coronavirus
Om data over de uitbraak van het coronavirus benaderbaar te maken voor leer-algoritmes heeft ZonMw opdracht gegeven aan Go Fair Foundation het Virus Outbreak Data Access Network (VODAN) op te starten. Beide organisaties roepen experts op het gebied van infectieziekten en data op hieraan mee te werken.
CHMP: review naar trabectedine
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het EMA is een review begonnen naar trabectedine (Yondelis) na een klinische studie naar het gebruik van trabectedine bij patiënten met ovariumkanker.
Positief oordeel over subcutane injectie
Een nieuwe farmaceutische vorm van vedolizumab (Entyvio), namelijk een oplossing met 108 mg voor subcutane injectie, werd door de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) positief beoordeeld.
Mylan roept vaginale ring terug
Mylan heeft na overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten om Etonogestrel/Ethinylestradiol Mylan 0,120 mg/0,015 mg per 24 uur voor vaginaal gebruik, terug te roepen op apotheekniveau vanwege een verhoogde kans op breken van de ring.
Recall insuline glargine
Sanofi-Aventis Netherlands heeft in overleg met de IGJ besloten tot een recall van insuline glargine (Toujeo) Solostar 300 E/ml voorgevulde pen van 1,5 ml (ZI-nummer 16145410) met chargenummer 9F438A.
Apothekers nemen maatregelen om personeel te beschermen
Met geïmproviseerde afhaalbalies, plastic schermen, duct tape en waarschuwingsborden doen apothekers er alles aan om hun personeel te beschermen tegen besmetting, want het leveren van zorg en medicatie moet doorgaan. Ook gaan apotheken meer bezorgen. “We moeten de sfeer en motivatie goed houden, dat is nu het belangrijkste.”
IGJ: maatregelen tegen hamsteren medicijnen
Patiënten krijgen bij de apotheek receptgeneesmiddelen mee in de gebruikelijke hoeveelheid en niet voor een langere periode. Ook dienen apotheken en drogisterijen niet meer dan drie verpakkingen paracetamol en andere zelfzorgmiddelen per klant mee te geven. Dat adviseert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Voormalig verpleegkundigen en artsen mogen werken
Verpleegkundigen en artsen van wie de BIG-registratie is verlopen na 1 januari 2018 mogen bij uitzondering weer aan de slag in de zorg, zonder dat zij zich opnieuw moeten inschrijven. Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg besloten. De maatregel is met onmiddellijke ingang van kracht.
Oververmoeide Bruins gevloerd door coronapandemie
Vanwege oververmoeidheid is minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport per direct afgetreden. Het bestrijden van de coronacrisis vergt topsport, maar zijn lichaam kan dat niet meer aan, schrijft hij zelf op twitter. “Weken waarin ik 24/7 aan moest staan, hebben zijn tol geëist.”
Slokdarmklachten bij dabigatran etexilaat
Gebruik van dabigatran etexilaat (Pradaxa) kan klachten veroorzaken zoals pijn aan de slokdarm, slokdarmontsteking en een zweer in de slokdarm. Dat blijkt uit 33 meldingen die het Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
EMA: werk samen in onderzoek naar coronamedicijn
Bedrijven en onderzoeksgroepen moeten zich zoveel mogelijk aansluiten bij grootschalig onderzoek naar een medicijn tegen het coronavirus. Die oproep doet het Europees Geneesmiddelen Agentschap EMA.
EMA: patiënt met COVID-19 mag ibuprofen gebruiken
Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) stelt dat er tot op heden geen wetenschappelijk bewijs is dat gebruik van NSAID’s het ziektebeeld COVID-19 zou verergeren. Het EMA houdt het wel scherp in de gaten. Eerder circuleerden er berichten in de media dat coronapatiënten beter geen ibuprofen konden slikken.
Versoepeling regels bevoorraden apotheken
Omdat het bevoorraden van apotheken en supermarkten moet doorgaan in deze coronacrisis mogen chauffeurs langer en meer rijden. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer.
DPD-deficiëntie controleren voor start fluorouracil
De veiligheidscommissie van het EMA, de PRAC, adviseert om patiënten die met parenteraal fluorouracil worden behandeld voor start van de behandeling te laten testen op gebrek aan het enzym dihydropyrimidine dehydrogenase (DPD).
Herbeoordeling PRAC van Esmya
De PRAC is een herbeoordeling van ulipristalacetaat 5 mg-tabletten (Esmya) gestart bij de behandeling van vleesbomen. De commissie raadt vrouwen aan te stoppen met het gebruik van ulipristalacetaat 5 mg-tabletten zolang de herbeoordeling loopt en om geen nieuwe behandelingen te starten.
Zorginstituut: regel vergoeding diabeteszorg via één loket
Zorg voor patiënten met diabetes kan verbeteren door de vergoeding van alle hulpmiddelen via de hulpmiddelenzorg te laten lopen. Dat adviseert Zorginstituut Nederland (ZIN) aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Update: lopinavir/ritonavir geen optie meer bij COVID-19
Het hiv-combinatiepreparaat lopinavir/ritonavir behoort niet langer tot de therapeutische opties bij patiënten met COVID-19. De Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB), die het behandeladvies voor deze patiëntengroep opstelt en doorlopend aanpast, adviseert dit middel niet meer. Een eerste open studie van Cao et al. laat geen klinisch relevant voordeel zien.
Back to top