Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Doktersassistenten vaak bedreigd en uitgescholden

PW12 - 14-03-2019
Bijna twee op de drie doktersassistenten heeft de afgelopen twee jaar te maken gehad met geweld: schelden, schoppen, spugen en dreigen met bijl, mes of wapen. Ook moest de politie er in een aantal gevallen aan te pas komen. Dat blijkt uit een ledenpeiling van de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA) onder bijna duizend assistenten en triagisten.
Doktersassistenten vaak bedreigd en uitgescholden

Van de doktersassistenten die te maken hebben gehad met geweld vindt 44 % dat het (sterk) toeneemt op het werk, 32% zegt dat het geweld gelijk blijft en 4% dat het (sterk) afneemt. Ruim een kwart geeft aan meer dan vier keer per jaar te maken te hebben met geweld op het werk.

Veel doktersassistenten in huisartsenpraktijken en huisartsenposten voelen zich angstig, onveilig, zijn boos of hebben langdurige fysieke klachten. Volgens de beroepsvereniging blijkt dat doktersassistenten op het moment van het geweld zelf vaak rustig en professioneel blijven, door bijvoorbeeld de patiënt aan te spreken op het onacceptabel gedrag. Wat er is gebeurd, dringt dan later pas echt door.

Aangifte politie

95% van de doktersassistenten meldt het geweld bij de werkgever. Drie van de vier werkgevers heeft de doktersassistenten gesteund. 20% van de werkgevers heeft een melding gedaan en 11% heeft aangifte gedaan bij de politie. In 84% van de gevallen nam de politie de melding direct op en in 78% van de gevallen nam de politie de aangifte direct op.

De NVDA voerde het onderzoek onder de leden uit naar aanleiding van een aantal incidenten, zoals in Venray waar een doktersassistent eind vorig jaar op de huisartsenpost is bedreigd, uitgescholden en bespuugd door een boze man. De politie wilde aanvankelijk geen aangifte opnemen, omdat er glas zat tussen de man en de assistent, en het daardoor geen doodsbedreiging was.

Document acties

gearchiveerd onder: Bedreigd, NVDA, Geweld, Doktersassistenten
Back to top