Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Meldingen ANCA vasculitis bij gebruik propylthiouracil

15-02-2023
Bij het gebruik van het geneesmiddel propylthiouracil kan ANCA vasculitis optreden als bijwerking. Dat blijkt uit zeven meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
Meldingen ANCA vasculitis bij gebruik propylthiouracil

Propylthiouracil remt de aanmaak van schildklierhormonen in de schildklier, waardoor de klachten verminderen of verdwijnen. Artsen schrijven het voor bij een te snel werkende schildklier.

Bij de auto-immuunziekte vasculitis raken de bloedvaten ontstoken waardoor de bloedtoevoer naar de achterliggende organen wordt verstoord. Deze organen kunnen door zuurstofgebrek slechter gaan functioneren of zelfs helemaal afsterven. Hoe de ziekte verloopt hangt af van de grootte, het type en de plaats van de ontstoken bloedvaten.

Sommige vormen van vasculitis kenmerken zich door de aanwezigheid van een bepaald soort antilichamen in het bloed, namelijk Anti Neutrofiele Cytoplasma Antilichamen (ACNA).

Behandeling

Volgens Lareb is het belangrijk dat ANCA vasculitis, dat vaak voorkomt in de kleine bloedvaten, bij gebruik van propylthiouracil snel herkend wordt om achteruitgang van de ziekte te voorkomen. Bij milde klachten kan het stoppen van propylthiouracil voldoende zijn, maar soms is het noodzakelijk dat de patiënt een behandeling krijgt.

In de Amerikaanse en Engelse bijsluiter staat (ACNA) vasculitis vermeld als mogelijke bijwerking bij gebruik van propylthiouracil. Het toevoegen van deze bijwerking aan de Europese bijsluiter wordt op dit moment onderzocht, aldus Lareb.

Document acties

Back to top