Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Onderzoek Radboudumc zorgt voor eenvoudigere hiv-behandeling kinderen

05-08-2020
Kinderen met hiv kunnen goed behandeld worden met dagelijks één tablet dolutegravir van 50 mg. Dit levert dezelfde behandelresultaten op als een combinatie van verschillende, minder goed beschikbare tabletten van dit middel. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.
Onderzoek Radboudumc zorgt voor eenvoudigere hiv-behandeling kinderen

Hiv-positieve kinderen zijn hun hele leven aangewezen op een combinatietherapie van twee tot drie geneesmiddelen, waarvan  dolutegravir er een is. Kinderen van boven de 12 jaar met een gewicht van 40 kilo of meer krijgen dezelfde dosering als volwassenen: dagelijks één tablet van 50 mg. Jongere kinderen met een lager gewicht dienden dagelijks twee of meer tabletten te slikken van 10 mg of 25 mg, een dosering die niet door alle medicijnagentschappen in de wereld is goedgekeurd.

Bovendien zijn deze lagere doseringen niet altijd makkelijk verkrijgbaar in lage- en middeninkomenslanden. “Ook was deze medicatie niet passend voor kleine kinderen van minder dan twintig kilo”, zegt een van de onderzoekers, hoogleraar van het Radboudumc David Burger. “De noodzaak was er kortom om voor deze kinderen met een eenvoudigere en praktischere dosering van dolutegravir te komen.”

Voor het onderzoek kregen 62 kinderen met hiv tussen de 6 en 18 jaar uit Oeganda en Zimbabwe verschillende doses dolutegravir, waarbij rekening werd gehouden met hun gewicht. Na hen een half jaar te hebben gevolgd bleek dat dagelijks één tablet van 50 mg – de volwassenendosering -  goed werkt bij kinderen en dat hun lichaam op dezelfde wijze op het medicijn reageert als bij lagere, lastiger te verstrekken doseringen.

Document acties

Back to top