Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Longpatiënt kan informatie niet beoordelen

06-02-2017
Ruim een derde van de longpatienten vindt het moeilijk online begrijpelijke informatie te vinden over hun ziekte. Ook inschatten welke informatie betrouwbaar is of relevant voor hun situatie geeft problemen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel in opracht van het Longfonds.
Longpatiënt kan informatie niet beoordelen

Een klein deel van de patiënten heeft moeite met het online zoeken, maar de grootste belemmering is de begrijpelijkheid van de beschikbare informatie. Naast de online informatie gaat het om het begrijpen van bijsluiters, het volgen van aanwijzingen van de arts of het invullen van medische formulieren.

Een deel van de patiënten met astma, COPD of een zeldzame longziekte heeft lagere gezondheidsvaardigheden. De groep bestaat onder anderen uit mensen met ernstige longklachten, ouderen, lager opgeleiden en mensen die meerdere chronische ziekten hebben, zoals diabetes of hartklachten.

Verder blijkt uit het onderzoek dat longpatiënten steeds meer regie willen hebben en bewust eigen keuzes willen maken in hun behandeling. Daarvoor moeten zij beschikken over informatie, maar die is volgens het Longfonds onvoldoende voorhanden.

Het Longfonds gaat patiënten met lagere gezondheidsvaardigheden in de komende jaren ondersteunen met op maat gemaakt voorlichtingsmateriaal dat samen met patiënten wordt ontwikkeld.

Voor het onderzoek heeft Nivel schriftelijke en online enquêtes gehouden onder ongeveer duizend patiënten met astma of COPD van vijftien jaar en ouder. Deze patiënten zijn aangesloten bij het Nationaal Panel Chronisch Zieken en Gehandicapten van het Nivel.

Document acties

Back to top