Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ondersteuning voor sneller testen personeel zonder klachten

PW12 - 17-03-2021
Werkgevers krijgen financiële ondersteuning voor het frequent en preventief testen van hun werknemers voor wie thuis werken geen optie is. Op termijn is het ook mogelijk zelftesten in te zetten. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekendgemaakt.
Ondersteuning voor sneller testen personeel zonder klachten

De Jonge wil werknemers die zich in werksituaties bevinden waar 1,5 meter moeilijk te handhaven is een veiligere werkomgeving bieden. Ook kan het preventief testen van mensen zonder klachten helpen besmettingen vroegtijdig op te sporen.

Tot nu toe was het alleen mogelijk voor werkgevers en werknemers mét klachten of bekende blootstelling zich te laten testen. Omdat de GGD inmiddels voldoende capaciteit heeft om deze testen uit te voeren, stopt een eerdere ondersteuningsregeling per 19 maart 2021.

In plaats daarvan komt er nu financiële ondersteuning voor werkgevers die hun werknemers zonder klachten preventief en frequent willen laten testen. De regeling geldt voor zogenaamde ‘begeleide zelfafname’ en voor het zichzelf laten testen van werknemers, op verzoek van hun werkgever. Het testen vindt plaats onder toezicht van een BIG-geregistreerde arts of arbodienst.

Een werkgever mag werknemers overigens nooit verplichten tot het afnemen van een test, benadrukt de minister, die mogelijkheden ziet uiteindelijk ook zelftesten te gaan inzetten. De verwachting is dat de eerste zelftesten in april beschikbaar zijn.

Document acties

gearchiveerd onder: werknemers, Corona, snel testen
Back to top