Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vroeg gebruik levodopa ook veilig op lange termijn

31-01-2019
Gebruik van levodopa bij de eerste symptomen van de ziekte van Parkinson heeft geen negatieve gevolgen voor de patiënt op de lange termijn. Dat blijkt uit een zevenjarig onderzoek onder leiding van het Amsterdam UMC.
Vroeg gebruik levodopa ook veilig op lange termijn

Artsen waren terughoudend geworden bij het voorschrijven van levodopa vanwege twijfels dat snel beginnen met de medicatie de ziekte zou kunnen verergeren of bijwerkingen zou kunnen veroorzaken. Patiënten kregen het middel pas als de klachten dusdanig waren dat ze problemen kregen in hun dagelijks functioneren, aldus de onderzoekers, die hun studie hebben gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

Ruim vierhonderd patiënten in de beginfase van hun ziekte, afkomstig uit vijftig Nederlandse ziekenhuizen, werden voor het onderzoek ingedeeld in twee groepen. De ene helft kreeg meteen levodopa, de andere helft kreeg een placebo, en na veertig weken kreeg iedereen het medicijn.

Vervolgens zijn de patiënten nog veertig weken gevolgd. Na tachtig weken reageerden de patiënten precies even goed op het geneesmiddel.

Voor de werking op de lange termijn en bijwerkingen maakt het niet uit om eerder te beginnen met het voorschrijven van levodopa, aldus de onderzoekers. Het voordeel van vroeg beginnen is dat de ziekte eerder wordt behandeld en de kwaliteit van leven in het begin van de ziekte verbetert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: Parkinson (ziekte van)
Back to top