Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

EMA: patiënt met COVID-19 mag ibuprofen gebruiken

20-03-2020
Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) stelt dat er tot op heden geen wetenschappelijk bewijs is dat gebruik van NSAID’s het ziektebeeld COVID-19 zou verergeren. Het EMA houdt het wel scherp in de gaten. Eerder circuleerden er berichten in de media dat coronapatiënten beter geen ibuprofen konden slikken.
EMA: patiënt met COVID-19 mag ibuprofen gebruiken

Patiënten die ziek worden en ibuprofen gebruiken voor een chronische aandoening kunnen hier gewoon mee doorgaan. Voor de behandeling van koorts en pijn bij COVID-19 behoren zowel paracetamol als NSAID’s tot de behandelopties volgens de geldende richtlijnen. Daarbij dient rekening te worden gehouden met interacties en contra-indicaties.  

Vorig jaar is de veiligheidscommissie (PRAC) van EMA al gestart met een onderzoek naar ibuprofen en ketoprofen. De aanleiding was een onderzoek van de Franse registratieautoriteiten dat suggereerde dat de genoemde NSAID’s waterpokken – veroorzaakt door het varicella zoster-virus – en bepaalde bacteriële infecties zouden verergeren. In de productinformatie van de middelen staat al een waarschuwing dat bepaalde symptomen die kunnen duiden op verergering van een infectie onopgemerkt kunnen blijven. De PRAC bekijkt of aanvullende maatregelen nodig zijn.

Document acties

Back to top