Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Wandelen verergert spierpijn niet bij gebruikers statines

05-04-2023
Gebruikers van statines krijgen door wandelen niet meer last van spierpijn, vermoeidheid of spierschade. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc onder deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse. Ook zij kunnen volgens de onderzoekers daarom een fysiek actieve leefstijl hebben, wat bijdraagt aan preventie van hart- en vaatziekten.
Wandelen verergert spierpijn niet bij gebruikers statines

Dat spierpijn en vermoeidheid bijwerkingen zijn bij het gebruik van statines is bekend, maar of deze klachten ook verergeren door matig intensief bewegen, was tot nu toe onbekend. Onderzoekers van het Radboudumc volgden honderd deelnemers aan de Vierdaagse zowel voor als tijdens de wandeltocht middels bloedonderzoek en vragenlijsten. Onder hen mensen zonder statines, met statines maar zonder spierklachten en wandelaars met statines én spierklachten.  

Volgens Eline Allard, arts-onderzoeker van de afdeling Fysiologie van het Radboudumc ontwikkelt iedereen milde spierschade en klachten zoals vermoeidheid en spierpijn na een dag van 30, 40 of 50 kilometer wandelen, maar ze waren benieuwd of statinegebruikers hier meer last van zouden hebben. Dat bleek dus niet het geval te zijn.

“Hoewel de scores voor spierpijn en vermoeidheid vóór het wandelen hoger waren bij de mensen met statines die al voorafgaand aan de Vierdaagse dergelijke klachten hadden, was de toename van klachten en spierschade na inspanning vergelijkbaar tussen de groepen”, aldus Allard. Dit laat volgens haar zien dat ook  langdurige, matig intensieve lichaamsbeweging veilig is voor statinegebruikers.

Spierschade wordt gemeten aan de hand van signaalstoffen in het bloed die wijzen op beschadiging aan de spieren. Hoe meer van deze signaalstoffen in het bloed, hoe meer schade.

Goed nieuws

Hoofdonderzoeker en hoogleraar Fysiologie Maria Hopman noemt het goed nieuws dat statinegebruikers veilig de Vierdaagse kunnen lopen. “We weten dat een actieve leefstijl bijdraagt aan een lager risico op hart- en vaatziekten. Ik moedig mensen dan ook zeker aan een actieve leefstijl aan te houden.”

Document acties

Back to top