Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Antigeensneltest vanaf april te koop in apotheek

PW11 - 08-03-2021
Antigeensneltesten voor corona zijn betrouwbaar en zeer geschikt als zelftest. Fabrikanten kunnen daarom nu een aanvraag doen om hun test ook als zelftest op de markt te brengen, zodat de testen naar verwachting in april te koop zijn in apotheken, drogisterijen en supermarkten. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Antigeensneltest vanaf april te koop in apotheek

Fabrikanten kunnen sneltesten niet zomaar op de markt brengen omdat dit formeel nu nog hulpmiddelen zijn, die alleen onder medische verantwoordelijkheid van een arts gebruikt mogen worden. 

VWS biedt fabrikanten en leveranciers van een antigeensneltest vanaf deze week de mogelijkheid een ontheffing aan te vragen, daarvoor moet de test wel tenminste beschikken over een CE-markering voor professionele toepassing en een validatie voor gebruik als zelftest. Een ontheffing kan binnen een week worden verleend, aldus het ministerie.

Zelftesten krijgen een verkorte swab – het wattenstaafje -, zodat iedereen eenvoudig thuis of onder begeleiding een test bij zichzelf kan afnemen.

VWS gaat de zelftesten beschikbaar stellen voor werkgevers en het onderwijs, om het veiliger te maken naar school en het werk te gaan, waar thuiswerken geen optie is. Werkgevers en onderwijsinstellingen kunnen personeel en leerlingen onder begeleiding een test bij zichzelf laten afnemen. Op dit moment vinden proeven plaats op scholen voor het zelftesten onder begeleiding, waarbij een arts of zorgprofessional meekijkt.

Scholen en bedrijven die starten met deze begeleide zelfafname kunnen daarvoor een financiële bijdrage krijgen van de overheid.

Opsporen

Het op grote schaal inzetten van zelftesten kan, volgens het ministerie, een grote rol gaan spelen in de aanpak van de pandemie. Ook voor mensen zonder klachten kan testen heel nuttig zijn, want soms hebben mensen zonder klachten wel het virus. Door het zelftesten kunnen besmettingen bij mensen zonder klachten eerder opgespoord worden, zodat ze eerder in isolatie gaan. Dat verkleint, verwacht VWS, de kans op verspreiding.

 

Document acties

gearchiveerd onder: antigeensneltest, ministerie van VWS
Back to top