Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Tweede coronavaccin in versnelde beoordeling

PW42 - 08-10-2020
Na het zogenoemde ‘Oxfordvaccin’ is de Europese beoordelingsautoriteit CHMP nu ook gestart met een versnelde procedure voor het COVID-19-vaccin van Pfizer en het Duitse biotechbedrijf BioNTech.
Tweede coronavaccin in versnelde beoordeling

De beoordeling van het mRNA-coronavaccin BNT162b2 van Pfizer en BioNTech verloopt volgens een zogenaamde rolling review – een versnelde beoordeling –, waarbij een bedrijf informatie deelt met de CHMP van het Europese Medicijnagentschap (EMA) terwijl het klinische onderzoek nog in volle gang is.  

De CHMP heeft besloten tot deze versnelling op basis van voorlopige resultaten uit het laboratoriumonderzoek en de eerste klinische onderzoeken bij volwassenen. Het vaccin blijkt de productie van antilichamen en T-cellen (van het immuunsysteem) tegen het virus te stimuleren.

Naar verwachting volgen in de komende weken en maanden de resultaten van grootschalige klinische trials met duizenden deelnemers. In een versnelde beoordeling kunnen overigens nog geen conclusies worden getrokken over de veiligheid en werkzaamheid van het vaccin, benadrukt de CHMP.

Document acties

Back to top