Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Patiënten gebruiken vaker patiëntenportaal

24-01-2019
Patiënten hebben vorig jaar ruim 2 miljoen keer hun medische gegevens geraadpleegd via patiëntenportalen van Nederlandse ziekenhuizen. In 2017 gebeurde dat 1 miljoen keer. Dat heeft Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), dinsdag bekendgemaakt tijdens de eHealthweek.
Patiënten gebruiken vaker patiëntenportaal

Dat patiënten steeds vaker medische gegevens inzien via patiëntenportalen is volgens de NVZ het resultaat van het Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP), dat de NVZ samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft ontwikkeld.

Doel van dit programma is de patiënt altijd en overal online inzage te geven in zijn eigen medische gegevens; dit wordt ook wel ‘duppen’ genoemd, een afkorting van Digitale Uitwisseling tussen Patiënt en Professional. Het gaat daarbij onder meer om gegevens uit het ziekenhuis zoals een uitslag van bloedonderzoek, maar ook data van de huisarts of GGZ.

Sinds de start van VIPP hebben 58 deelnemende zorginstellingen een ‘mijn-omgeving’ geopend waarin de patiënt zijn gegevens online kan bekijken.

Naast ziekenhuizen werken zelfstandige klinieken, huisartsen en GGZ-instellingen ook aan online inzage, via soortgelijke programma’s als VIPP. De bedoeling is dat patiënten straks met alle zorgverleners in de keten kunnen duppen, aldus NVZ.

Om patiënten te laten kennismaken met de patiëntenportalen in de ziekenhuizen is de dupp-zuil ontwikkeld. De eerst is deze week onthuld in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Meer informatie over de dupp-campagne staat op de website ikdupp.nl.

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: patiëntenportaal
Back to top