Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Waarschuwing: maatstrepen kunnen vervagen

PW01/02 - 09-01-2019
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt dat de maatstrepen op de meege­leverde doseerspuit van het geneesmiddel Xyrem (hydroxy­boterzuur), dat als drank beschikbaar is, na gebruik kunnen vervagen. Dit kan mogelijk leiden tot onder- of overdosering met een verminderde werkzaamheid of bijwerkingen tot gevolg. Het CBG adviseert apothekers en verpleegkundigen om patiënten te informeren over het risico op het vervagen van de maatstrepen op de spuit.
Waarschuwing: maatstrepen kunnen vervagen

Verder luidt het advies om patiënten bij het vervagen van de maatstrepen contact te laten opnemen met de zorgverlener die deze uitgegeven heeft, zodat deze een nieuwe spuit kan meegeven. Nieuwe spuiten kunnen door de oorspronkelijke verstrekker aangevraagd worden via UCBCares The Netherlands. Ingenomen spuiten met vervaagde maatstrepen kunnen opgestuurd worden voor nader onderzoek naar de fabrikant, Union Chimique Belge (UCB).

Hydroxyboterzuur wordt gebruikt bij de behandeling van kataplexie (spierverslapping) bij narcolepsie van volwassenen. De fabrikant van Xyrem verwacht vanaf juni 2019 een aangepaste doseerspuit beschikbaar te hebben voor patiënten. Poliklinisch apothekers, openbaar apothekers, ziekenhuisapothekers en verpleegkundigen zijn hierover geïnformeerd via een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). Deze brief met belangrijke risico-informatie is verstuurd in overleg met het CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Document acties

gearchiveerd onder: DHPC, CBG, Hydroxyboterzuur
Back to top