Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

KNMP

Oproep aan apothekers: attendeer patiënten op onderzoek naar Lyme

Apothekers kunnen patiënten met de ziekte van Lyme (of een andere tekenbeetziekte) via posters en kaartjes attenderen op een onderzoek op Tekenradar.nl naar de gevolgen van de aandoening. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

PW21en22 - 25-05-2018 | door KNMP

StiPCO 2017: intervisie neemt hoge vlucht

Intervisie neemt een hoge vlucht binnen het StiPCO-scholingsaanbod. In 2017 is 12,5% van het totaal aantal gevolgde uren binnen het programma gewijd aan deze scholingsvorm. Dit blijkt uit cijfers over de deelname aan StiPCO vorig jaar.

PW21en22 - 25-05-2018 | door KNMP

‘Starten met medicatie is makkelijker dan stoppen’

Het PRISMA-symposium in het teken van deprescribing

Stoppen met medicatie is makkelijker gezegd dan gedaan. Door de vergrijzing en de toegenomen aandacht voor profylactische medicatie in richtlijnen is het aantal patiënten met polyfarmacie de afgelopen jaren sterk gestegen. Bij de oudste oudere kunnen veel geneesmiddelen ook ongewenste bijwerkingen hebben. Maar stoppen met medicatie zit nog niet in ons systeem. Het PRISMA-symposium had dit jaar het thema deprescribing.

PW21en22 - 25-05-2018 | door Ilse Boekweg

StiPCO komt naar je toe dit najaar

Vier scholingsdagen in de regio, keuze uit twintig workshops

Vier dagen, vier locaties, en vier goed gevulde programma’s: in september biedt de Weten­schappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) van de KNMP de StiPCO-dagen aan.

PW21en22 - 25-05-2018 | door Karen Bos

Uitleg over implementatie AVG met cursus

De KNMP legt in de cursus ‘AVG in de openbare apotheek’ uit hoe apothekers stapsgewijs kunnen voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming die op 25 mei ingaat. Deelnemers kunnen daarnaast kennis nemen van de informatie en hulpmiddelen van de KNMP. Ook is er veel ruimte voor vragen. De cursus is in juni op vijf plekken in het land.

PW21en22 - 25-05-2018 | door KNMP

‘Met z’n drieën hebben we een nieuw middel gekozen’

Deelnemers KNMP-pilot testen farmacogenetica in de praktijk

Nu de KNMP Farmacogenetica Pilot bijna een jaar loopt, zijn twee deel­nemende apothekers zo mogelijk nog enthousiaster over de mogelijkheden. “Als we over dertig jaar terugkijken, dan denken we: jee, dat ging nog zonder DNA-test. Dat was echt een schot hagel.”

PW20 - 18-05-2018 | door Karen Bos

CYP2B6 heringedeeld: nieuwe contra-indicaties

Aan CYP2B6 zijn 3 nieuwe contra-indicaties met de variant *5 toegevoegd om verwarring en daardoor onterechte dosisverlagingen van efavirenz te voorkomen. Het Geneesmiddel Informatiecentrum (GIC) van de KNMP adviseert apothekers om in het AIS te controleren of patiënten aan CYP2B6-contra-indicaties zijn gekoppeld en hen om te zetten naar de juiste contra-indicatie als zij de *5-variant hebben.

PW20 - 18-05-2018 | door KNMP

Aangepast advies dreigend tekort van Bactroban Neuszalf 2%

GSK heeft het advies van 26 maart 2018 voor het dreigende tekort aan Bactroban Neuszalf 2% op twee punten aangepast. Dit gebeurde in overleg met CBG en IGJ. De wijzigingen van het advies staan in een nieuwe versie van de Direct Healthcare Professional Communication (DHPC).

PW20 - 18-05-2018 | door KNMP

‘Onderwijs en onderzoek zijn even belangrijk’

Een gelijkwaardig aanzien van onderwijskwaliteiten en wetenschappelijke merites

Hoogleraren en hoofddocenten worden vooral benoemd op basis van hun wetenschappelijke output en niet op de kwaliteit van hun onderwijs. “Het opzetten van onderwijs vergt net zoveel energie als het doen van onderzoek. Het is net zo nuttig en belangrijk”, aldus Martina Teichert.

PW19 - 11-05-2018 | door KNMP

Verwisselen insulines Fiasp en Tresiba

Novo Nordisk waarschuwt voor het risico op verwisseling tussen de insulines Fiasp en Tresiba. Geadviseerd wordt patiënten die beide insulines gebruiken hierop te attenderen.

PW19 - 11-05-2018 | door KNMP

Declareren: vraag of patiënt verblijft in Wlz-instelling met behandeling

“Vraag aan de patiënt, of aan diens familie, of hij in een Wlz-instelling mét behandeling verblijft. Declaraties voor patiënten die verblijven in een Wlz-instelling met behandeling zijn bestemd voor de betreffende Wlz-instelling, en niet voor de zorgverzekeraar.” Dit concludeert Claudia van Waardhuizen, beleidsadviseur van de KNMP, na constructief overleg met Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

PW19 - 11-05-2018 | door KNMP

Strijd tegen regeldruk farmacie eerder marathon dan sprint

‘Samenwerking en vooruitkijken is van groot belang’

De strijd tegen regeldruk in de farmacie lijkt eerder op een marathon dan een sprint. Diverse initiatieven zijn en worden genomen, maar steeds weer doemen nieuwe hindernissen op. De KNMP is een betrokken partij.

PW18 - 04-05-2018 | door Dennis Mulkens

Doseringsadviezen 235 geneesmiddelen bij dialyse

De doseringsadviezen van alle 235 geneesmiddelen bij dialyse zijn beschikbaar. Voorschrijvers en apothekers kunnen de adviezen raadplegen via de medicatiebewaking in de arts- en apotheekinformatiesystemen, KNMP Kennisbank en het IM.

PW18 - 04-05-2018 | door KNMP

KNMP in Nieuwsuur over geneesmiddelentekorten

De KNMP heeft in Nieuwsuur gereageerd op de toename van geneesmiddelentekorten. Actuele aanleiding is een brandbrief van de Vereniging van Verslavingsgeneeskunde aan het ministerie van VWS over het niet beschikbaar zijn van cruciale medicatie.

PW18 - 04-05-2018 | door KNMP

Ruim 600 klachten voor zorg openbare apotheken

Tegen openbare apotheken zijn in 2017 5 geschillen en 609 klachten ingediend door patiënten. Voor de huisartsen waren dit er respectievelijk 76 en 639. Dit blijkt uit rapportages van de Stichting Klanten en Geschillen Eerstelijnszorg (SKGE) en Quasir.

PW18 - 04-05-2018 | door KNMP

Bijna 80% meer opvragingen uit het LSP

Het aantal opvragingen van medicatiegegevens uit het Landelijk Schakelpunt (LSP) is tussen 2015 en 2017 met 78% toegenomen tot ruim 35 miljoen. Dit blijkt uit het rapport Effecten en baten gebruik zorginfrastructuur dat VZVZ opstelde met koepelorganisaties van zorgaanbieders en met Zorgverzekeraars Nederland.

PW18 - 04-05-2018 | door KNMP

Apotheekbereiding nodig voor goede zorg op maat

Richtlijn Bereiden gaat uit van zorg voor individuele patiënt

Apotheekbereidingen zijn weer actueel. Een toenemend aantal geneesmiddeltekorten, steeds duurdere medicijnen en therapie op maat voor de individuele patiënt. In al deze situaties kan een apotheekbereiding uitkomst bieden.

PW17 - 27-04-2018 | door Linda de Graaf

Eric Janson nieuwe directeur KNMP

Eric Janson is per 17 april 2018 de nieuwe directeur van de KNMP. De 56-jarige Janson heeft een brede ervaring in de gezondheidszorg en was eerder directielid en bestuurder in de ziekenhuiswereld. Hij zegt zich te verheugen op zijn entree in de farmacie. “Als student geneeskunde kwam ik in Groningen de apothekers al tegen. Maar later uiteraard ook in de ziekenhuizen.”

PW17 - 27-04-2018 | door KNMP

Steun voor rapport Versterking zorgfunctie openbaar apothekers

Contracteerpartijen terughoudend over ander model bekostiging

De vier grote contracteerpartijen in de farmacie zaten op uitnodiging van de bestuurscommissie Dynamo aan tafel met input voor het rapport Versterking van de zorgfunctie van openbaar apothekers. Ze reflecteren, nu de inkt is opgedroogd.

PW17 - 27-04-2018 | door Dennis Mulkens

KNMP: betere controle op productie geneesmiddelen

De controle op de productie van geneesmiddelen moet scherper en frequenter. Dit stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP namens de apothekers­organisatie naar aanleiding van een uitzending van het televisie­programma Zembla. “Vooropgesteld: de kwaliteit van de geneesmiddelen in Nederland is in beginsel goed. Maar onze zorgen nemen toe door de productie op afstand. Daarnaast is ook de duurzaamheid van belang.”

PW17 - 27-04-2018 | door KNMP

Document acties

Back to top