Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Van der Does Award voor grondlegger beoordeling biosimilars

01-06-2023
Pekka Kurki heeft de Emiel van der Does Award gekregen voor rationele en kosteneffectieve therapie. Volgens Arnold Vulto, voorzitter van Biosimilars Nederland, is Kurki de grondlegger van het Europese regulatoire beleid voor de beoordeling en toelating van biosimilars.
Van der Does Award voor grondlegger beoordeling biosimilars

Kurki, die de prijs vorige week kreeg uitgereikt tijdens het congres Medicines for Europe in Amsterdam, heeft de fundamenten van het regulatoire beleid gelegd vanaf 1998 toen hij lid werd van de Biologicals Working Party van het Europees Medicijn Agentschap (EMA). Vervolgens gaf Kurki leiding aan de Biologicals Comparibility Party, daarna was hij van 2004-2007 de eerste voorzitter van de Biosimilar Medicines Working Party (BMWP) van het EMA.

Verder was Kurki ruim twintig jaar een drijvende kracht achter een wetenschappelijk gebaseerd beoordelingsbeleid, dat ertoe heeft geleid dat wij nu tachtig goedgekeurde veilige biosimilars hebben, aldus Vulto.

De laatste jaren heeft Kurki zich, samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), ingezet voor de wereldwijde uniformering van de biosimilar-richtlijnen, die in april 2022 zijn verschenen.

Van der Does Award

De Emiel van der Does Award is vernoemd naar de voormalig hoogleraar Huisartsgeneeskunde Emiel van der Does, die jarenlang hoofdredacteur was van het Geneesmiddelenbulletin. De prijs is ingesteld door Biosimilars Nederland ter ere van Van der Does, die een belangrijk voorvechter was van rationele en kosteneffectieve therapie.

Document acties

Back to top