Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Dreigend tekort Actilyse (alteplase) en Metalyse (tenecteplase)

21-06-2022
Door productieproblemen bij de fabrikant en toename van het gebruik dreigt er een wereldwijd tekort aan Actilyse (alteplase) en Metalyse (tenecteplase). Naar verwachting tot begin 2024 levert de fabrikant minder dan gebruikelijk. Dat melden de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Dreigend tekort Actilyse (alteplase) en Metalyse (tenecteplase)

Vanwege het tekort heeft de inspectie besloten dat ziekenhuisapothekers onder voorwaarden hun voorraden van deze geneesmiddelen tijdelijk onderling mogen uitwisselen. Verder hebben IGJ, het CBG en de koepels van medisch specialisten en ziekenhuisapothekers afspraken gemaakt om de beschikbare voorraden zo goed mogelijk in te zetten, en de gevolgen voor patiënten zoveel mogelijk te beperken.

Ook is het tijdelijk toegestaan voor veldpartijen om vergelijkbare geneesmiddelen van zowel Actilyse als Metalyse uit het buitenland te importeren. Naar verwachting kan deze maatregel niet volledig in de behoefte voorzien, vanwege het wereldwijde probleem.

Ongeveer 10.000 patiënten in Nederland krijgen jaarlijks een behandeling met deze geneesmiddelen. Voor de behandeling van herseninfarct zijn geen alternatieven, voor de andere aandoeningen wel.

Bereiden

Volgens IGJ is zelf bereiden van deze medicatie niet mogelijk, omdat de bereiding van deze geneesmiddelen zeer complex is.

Verder werkt de fabrikant van Actilyse en Metalyse aan verschillende oplossingen om weer aan de wereldwijde vraag te voldoen. Op Europees niveau vindt overleg plaats om de voortgang te bewaken; het GBG is bij deze overleggroep aangesloten.

 

Document acties

Back to top