Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Schippers stelt maximum norm vitamine B6

PW3 - 11-01-2017
Een te hoge inname van vitamine B6 (pyridoxine) kan leiden tot zenuwaandoeningen in armen en benen. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid gaat daarom een maximale dagdosering van 21 milligram voor vitamine B6 in vitaminepreparaten vastleggen in de wet.
Schippers stelt maximum norm vitamine B6

Schippers volgt daarmee het advies van bureau Risicobeoordeling & Onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), dat onderzoek heeft gedaan naar de veilige maximale ruimte voor inname van B6 uit vitaminepreparaten naast de inname van B6 uit voeding.

De minister schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat ze om dit onderzoek had gevraagd omdat er steeds vaker bijwerkingen en gezondheidsklachten werden gemeld bij de NVWA en Bijwerkingencentrum Lareb na inname van vitamine B6.

Momenteel is er op Europees niveau nog geen wettelijke maximale dagdosering vastgelegd voor vitamine B6 in vitaminepreparaten – ondanks de aankondiging in een EU-richtlijn. Gezien de ernst van de gezondheidsklachten stelt Schippers nu zelf via nationale wetgeving een maximale dagdosering vast: voor volwassenen 21 milligram, voor kinderen zullen lagere maximale hoeveelheden gelden.

Schippers verwacht dat de wetswijziging per 1 juli 2017 in werking treedt. Voor de verdere praktische uitwerking gaat ze in gesprek met het bedrijfsleven.

Het Voedingscentrum zal aanvullende informatie over vitamine B6 op zijn website plaatsen.

Document acties

Back to top