Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW 27/28

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Niet normaal

Hij was wel wat gewend, kon naar eigen zeggen ook goed de-escaleren, door rustig te blijven, te luisteren en daarna zo goed mogelijk antwoord te geven op gestelde vragen. Maar dit keer was het anders. De dame aan de balie bleef maar schreeuwen en schelden. Zijn pogingen tot de-escalatie haalden niets uit. En toen ze ten langen leste de apotheek verliet, bleef hij verbijsterd en ontdaan achter, vertelt Mimoun Berrich van Apotheek Wateringse Veld in Den Haag.

04-07-2025 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Papierloos? Papierlos!

De papierloze apotheek, wat een prachtig beeld. Digitaal, modern en efficiënt. En toch hoor ik elke ochtend de printer opwarmen als een ouderwetse stoomlocomotief. Ironisch dat een van de hardst werkende teamleden in een papierloze apotheek de printer is.

04-07-2025 | door Yassir Boubkary, apotheker in Amsterdam en e-healthspecialist

Herexamen 2025 PW 27/28

Welke bewering over chronisch gebruik van clobazam in het verkeer is juist?

02-07-2025 | door Els Dik, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Voorwaardelijke goedkeuring voor medicijn tegen leververvetting

Het geneesmiddel resmetirom (Rezdiffra), voor volwassen met een matige tot ernstige vorm van leververvetting (MASH), krijgt een voorwaardelijke handelsvergunning omdat er in de Europese Unie nog geen medicijn is voor deze ziekte. Dat adviseert de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP.

23-06-2025 | door Edwin Bos

Nieuw handelsproduct: drank met 5 mg ruxolitinib per ml beschikbaar

Van ruxolitinib is een nieuw handelsproduct op de markt. Het gaat om een drankvorm met 5 mg werkzame stof per ml (Jakavi). Deze toedieningsvorm kan worden ingezet bij de behandeling van volwassenen en kinderen met acute of chronische ‘graft versus host’-ziekte (GvHD) bij onvoldoende respons op corticosteroïden of andere systemische behandelingen. Bij de acute variant van de ziekte kan het worden ingezet bij patiënten die ten minste 28 dagen oud zijn en bij de chronische vorm bij patiënten vanaf zes maanden. Omdat inname van de reeds beschikbare tabletten geen optie is voor de jongste doelgroep, is deze nieuwe farmaceutische vorm beschikbaar.

04-07-2025 | door PW

Vroege piek in vraag naar hooikoortsmiddelen

Het aantal gebruikers van anti-allergiemiddelen was in maart 2025 hoger dan in maart 2024. Dit gold onder andere ook voor desloratadine, het meest toegepaste anti-allergiemiddel. Deze toename duidt op een vervroegde hooikoortspiek in 2025. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

04-07-2025 | door SFK

Korter behandelen na intoxicatie met paracetamol is vaak mogelijk

Met het nieuwe SNAP-regime kan de behandeling met acetylcysteïne bij een acute paracetamolintoxicatie mogelijk bij de helft van de patiënten worden verkort. Het is belangrijk bij de implementatie van het regime te letten op de nieuwe rol voor de INR, die samen met de paracetamolspiegel en ALAT-waarde bepalen of de behandeling na twaalf uur kan worden gestaakt.

04-07-2025 | door Renate Stuurman, Sophie Verhulst, Jasper Remijn en Mirte Malingré

CETP-remmer obicetrapib verlaagt LDL-cholesterol

Combinatiebehandeling met obicetrapib en ezetimib reduceert significant het LDL-cholesterol. Ook monotherapie met obicetrapib verlaagt het LDL bij patiënten met atherosclerotische aandoeningen of heterozygote familiaire hypercholesterolemie.

04-07-2025 | door Linda de Graaf

Agressie is niet normaal

Agressie in de zorg is hardnekkig, maar mag nooit normaal worden gevonden, is de boodschap van Mimoun Berrich, die pleit voor meer bewustwording. “Ziek zijn rechtvaardigt geen scheldpartijen.”

04-07-2025 | door Frans van den Houdt

Opleidingsapotheek blijkt meestal positieve leeromgeving

Ruim 80% van de openbaar apothekers in opleiding beschouwt hun opleidingsapotheek als een positieve leeromgeving, zegt Marnix Westein. Hij deed onderzoek naar de effectiviteit van de herziene vervolgopleiding. “In zo’n omgeving ervaren aiossen meer ruimte om zich te ontwikkelen.”

04-07-2025 | door Delia Titre

Kostenbesparing hiv-zorg door farmacotherapeutische keuzes

De hiv-zorg in Nederland is succesvol, maar staat onder druk door oplopende medicatiekosten. Generieke middelen, bewuste therapiekeuzes en een gestructureerd switchbeleid bieden kansen om de behandeling doelmatiger en betaalbaar te houden, blijkt uit promotieonderzoek van Piter Oosterhof. Hij ziet hierbij ook een rol weggelegd voor apothekers.

04-07-2025 | door Piter Oosterhof

Apotheker afgerekend op onjuist informeren van het Tuchtcollege

Een apotheker maakte fouten en toen de patiënt daarover klaagde, reageerde de apotheker niet of te laat. De patiënt diende uiteindelijk zes klachten in. De apotheker verdedigde zich tevergeefs en hij bleek het Tuchtcollege op meerdere punten onjuist te hebben geïnformeerd. Het college nam dit hoog op en concludeerde dat vijf van de klachten gegrond waren.

04-07-2025 | door Stijn van Beek en Catelijne Bach

Herziening van een NHG-Standaard: stap voor stap wegen van nieuwe inzichten

Aan de herziening van een NHG-Standaard, zoals eind vorig jaar de NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2, gaat veel werk vooraf. Stap voor stap worden nieuwe inzichten zorgvuldig gewogen. Diverse partijen krijgen bovendien de gelegenheid hun mening te geven. “We luisteren goed naar hun ervaringen.”

04-07-2025 | door Linda de Jonge en Delia Titre
Back to top