Nieuws
IGJ: ernstige tekortkomingen bij huisartsenketen
Huisartsenketen Centric Health Zuid-Holland heeft de beschikbaarheid en bereikbaardheid van de spoedhuisartsenzorg overdag niet in alle praktijken op orde. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die de huisartsenketen een aanwijzing heeft gegeven.
‘Veel onduidelijk over opkomst commerciële huisartsenzorg’
Commerciële partijen zijn in toenemende mate actief in de Nederlandse huisartsenzorg. Ze vormen ketens door huisartsenpraktijken op te kopen of verbinden praktijken door online platforms aan te bieden. Dit kan een begin zijn van een grote verandering in de eerste lijn, concludeert het Nivel in een verkennende studie.
Juiste injectietechniek belangrijk bij triamcinolonacetonide
Op de injectieplaats na injecties met triamcinolonacetonide kunnen deuken ontstaan. Een juiste injectietechniek kan het risico op deze bijwerking verminderen. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
DOAC’s snel opgenomen in voorschrijfgedrag huisarts
Bij het voorschrijven van orale anticoagulantia voor nieuwe patiënten met boezemfibrilleren kiezen huisartsen in de meeste gevallen voor DOAC’s. Patiënten die al langer boezemfibrilleren hebben en bloedverdunners gebruiken, krijgen voornamelijk vitamine K-antagonisten. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
‘Verbeter ondersteuning bij beperkte gezondheidsvaardigheden’
Patiënten met chronische ziekten en beperkte gezondheidsvaardigheden hebben bij hun medicijngebruik behoefte aan gezondheidsinformatie die toegankelijker en begrijpelijker is. Dat concludeert bewegingswetenschapper Boudewijn Visscher in zijn proefschrift, meldt het Nivel.
NZa onderzoekt zorgaanbieders die eigen bijdrage vragen
Uit meerdere meldingen blijkt dat zorgaanbieders bij hun patiënten een al dan niet vrijwillige bijdrage per behandeling in rekening brengen. Ze doen dit omdat ze de tarieven die ze ontvangen van zorgverzekeraars niet hoog genoeg vinden. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die de meldingen onderzoekt.
Meer complicaties binnen drie maanden na stoppen pil
Bij vrouwen die binnen drie maanden nadat ze zijn gestopt met de pil zwanger worden komt vaker zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte voor. Het type pil is ook van invloed op deze complicaties. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc bij ruim zevenduizend zwangerschappen.
Libmeldy te duur voor opname in pakket
Het geneesmiddel Libmeldy, een eenmalige gentherapie voor de erfelijke stofwisselingsziekte metachromatische leukodystrofie, wordt niet toegelaten tot het verzekerd pakket van de zorgverzekering. Na onderhandelingen concludeert VWS-minister Ernst Kuipers dat de leverancier niet bereid is een lagere prijs te vragen.
BENU-apothekers staken opnieuw voor beter salaris
Voor de derde keer in korte tijd gaan BENU-apothekers verenigd in de Vakbond van BENU Apothekers (VVBA) de deuren van de apotheek sluiten. Volgens de apothekers, die deze week actie voeren, wil de groepsdirectie van Brocacef Groep niet meer praten met de vakbond over betere arbeidsvoorwaarden. “Dreigen met loonkorting is ongekend.”
Kuipers maakt voorschrijven na online contact wettelijk mogelijk
Zorgverleners moeten geneesmiddelen kunnen voorschrijven tijdens of na een consult met een patiënt via internet. Om dat mogelijk te maken bereidt minister Ernst Kuipers van VWS een wetsvoorstel voor.
NHG: lokale en orale behandeling schurft even effectief
Zowel de lokale behandeling met bijvoorbeeld permetrine als de orale behandeling met ivermectine vormen de eerste stap in de medicamenteuze therapie van schurft, geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan. Hiermee sluit de huisartsenorganisatie zich aan bij de behandeladviezen in de LCI-richtlijn Scabiës.
Nieuw vaccin RS-virus effectief en veilig
Een nieuw vaccin tegen het RS (respiratoir syncytieel)-virus is effectief en veilig bij zwangere vrouwen. Dit blijkt uit onderzoeken van kinderartsen verbonden aan het UMC Utrecht.
Wandelen verergert spierpijn niet bij gebruikers statines
Gebruikers van statines krijgen door wandelen niet meer last van spierpijn, vermoeidheid of spierschade. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc onder deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse. Ook zij kunnen volgens de onderzoekers daarom een fysiek actieve leefstijl hebben, wat bijdraagt aan preventie van hart- en vaatziekten.
Postcodeloterij doneert € 1 miljoen voor therapieën kinderen
De medische onderzoeksorganisatie Drugs for Neglected Diseases initiative (DNDi) krijgt € 1 miljoen van de Postcodeloterij om nieuwe en betere behandelingen te ontwikkelen voor kinderen die getroffen worden door verwaarloosde tropische ziekten.
Zorgverleners slapen slecht door hoge werkdruk
Van medewerkers in zorg en welzijn geeft 46% aan slaapproblemen te hebben. Dat zijn er meer dan midden in de coronacrisis (2021) toen 33% aangaf niet goed te slapen. Het gaat vooral om zorgverleners jonger dan 40 jaar. Oorzaken zijn hoge werkdruk en financiële zorgen, blijkt uit onderzoek onder 1290 zorgmedewerkers.
RVS: versterking eerstelijnszorg is urgent
Verandering van de eerstelijnszorg is noodzakelijk en urgent, vindt de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS). Door ontwikkelingen in de samenleving, op andere plekken in de zorg (ziekenhuizen, ggz, langdurige zorg) en in het sociaal domein staat de eerstelijnszorg nu namelijk onder druk. “Dit is zorgelijk”, aldus de RVS.
EMA: Bimervax is goedgekeurd als booster coronavaccin
Het coronavaccin Bimervax is geschikt als boostervaccin voor mensen vanaf 16 jaar die eerder zijn gevaccineerd met een vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Dat stelt het beoordelingscomité van het Europees Medicijn Agentschap EMA, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmidddelen (CBG).
Aantal behandelingen ziekenhuizen weer op niveau
Het aantal behandelingen in ziekenhuizen ligt weer op het niveau van voor de coronapandemie: 62% van de ziekenhuizen levert volledig planbare zorg. Punt van zorg blijft wel het langdurig ziekteverzuim in alle zorgsectoren. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Tijdschrift Pharma Selecta stopt ermee na dertig jaar
Stichting Pharma Selecta, uitgever van een naar eigen zeggen kritisch wetenschappelijk tijdschrift, gaat er na dertig jaar mee stoppen. Het laatste bulletin met onafhankelijke geneesmiddelinformatie zal in april verschijnen.
Prijs Trodelvy te hoog voor opname in basispakket
Het geneesmiddel Trodelvy voor triple-negatieve borstkanker wordt niet opgenomen in het basispakket verzekerde zorg omdat de leverancier niet akkoord gaat met een maatschappelijk aanvaardbare prijs. Volgens het Zorginstituut Nederland staat de prijs die de leverancier vraagt niet in verhouding tot de gezondheidswinst die het oplevert.