Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

CBG: verplicht gebruik filter bij Mitomycine Substipharm 20 mg

Het toedienen van Mitomycine Substipharm 20 mg oplossing mag tijdelijk alléén met gebruik van bijgeleverd filter om mogelijk aanwezige niet-zichtbare deeltjes in de oplossing te voorkomen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert apotheekmedewerkers en artsen deze maatregel te volgen.

Geneesmiddelen PW9 - 24-02-2022

Leveringsproblemen medicijnen vaak niet of te laat gemeld

Handelsvergunninghouders hebben opschortingen van de handel in geneesmiddelen vaak niet of niet op tijd gemeld bij het Meldpunt geneesmiddeltekorten en- defecten. Groothandelaren hebben voldoende gedaan om hun voorraden op peil te houden. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Geneesmiddelen PW9 - 23-02-2022

Minder sterfte bij ernstig zieke coronapatiënten door imatinib

Imatinib verlaagt de kans op overlijden bij ernstig zieke COVID-19-patiënten. Dit blijkt uit een vervolgonderzoek door het Amsterdam UMC en andere ziekenhuizen.

Algemeen, Geneesmiddelen PW9 - 22-02-2022

Terbinafine voorkeur bij oppervlakkige gist- en schimmelinfecties

Bij een oppervlakkige gist- en schimmelinfectie van de huid (dermatomycose) op de hand en voet of ringworm heeft lokale behandeling met terbinafine de voorkeur boven behandeling met een imidazoolderivaat. Dit geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de herziene NHG-Standaard Dermatomycosen.

Geneesmiddelen PW8 - 22-02-2022

Patiëntenregisters steeds belangrijker bij beoordelen geneesmiddel

Bij het registreren van geneesmiddelen zijn patiëntenregisters steeds belangrijker omdat die zorgen voor beter inzicht in het normale verloop van zeldzame ziekten. Dat blijkt uit onderzoek van het Julius Centrum UMC Utrecht, UMC Groningen en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen PW8 - 17-02-2022

Risico op ernstige leverschade bij gebruik Mavenclad

Door het gebruik van cladribine (Mavenclad) kan ernstige leverschade optreden. Meestal hebben patiënten milde klachten, maar ernstige klachten komen ook voor. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen PW8 - 16-02-2022

Pfizer stopt met sturen via kortingen na onderzoek ACM

Pfizer stopt met het dwingen van ziekenhuizen om via kortingen het geneesmiddel Enbrel af te nemen. Volgens de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) lijkt de door de geneesmiddelenfabrikant gehanteerde prijsstructuur in strijd met de mededingingsregels. Ook bemoeilijkt deze werkwijze de toetreding van biosimilars tot de markt.

Algemeen, Geneesmiddelen PW8 - 14-02-2022

Voorschrijven ‘abortuspil’ door huisartsen stap dichterbij

Het voorschrijven van de ‘abortuspil’ door huisartsen komt een stap dichterbij, nu er in de Tweede Kamer een meerderheid lijkt te zijn voor een initiatiefwet van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 die dit mogelijk moet maken. De stemming over het wetsvoorstel wordt binnenkort verwacht.

Algemeen, Geneesmiddelen, Politiek & overheid, Praktijkvoering 11-02-2022

Incidenten gemeld na omzetten kortwerkende insulines

Het omzetten van kortwerkende insulines, als gevolg van een uitbreiding van het preferentiebeleid, kan leiden tot medicatie-incidenten bij patiënten met diabetes mellitus. Dat blijkt uit diverse meldingen die zijn binnengekomen bij Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI). Betere communicatie tussen zorgverleners en patiënt is noodzakelijk om meer incidenten te voorkomen.

Algemeen, Geneesmiddelen PW7 - 10-02-2022

Jouke de Jong overleden (1975-2022)

Apotheker Jouke de Jong uit Drachten is maandag 7 februari na een lang ziekbed op 46-jarige leeftijd overleden. Hij was medeoprichter en eigenaar van de Pharmium Apotheek Groep.

Algemeen, Praktijkvoering 10-02-2022

Vrouw met verhoogd kankerrisico moet risico pil goed afwegen

Vrouwen van boven de 25 jaar die een sterk verhoogd risico hebben op borst- en eierstokkanker moeten goed afwegen of ze de anticonceptiepil willen gebruiken. Het risico op kanker neemt eerst toe, om op middelbare leeftijd om te buigen naar een beschermend effect. Dat blijkt uit onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en een internationaal team.

Algemeen, Geneesmiddelen PW7 - 10-02-2022

Gebruik paracetamol van invloed op bloeddruk

Gedurende langere tijd innemen van 4 gram paracetamol per dag verhoogt zowel de boven- als onderdruk bij hypertensiepatiënten. Dat concluderen Schotse onderzoekers op basis van een cross-over studie.

Geneesmiddelen PW7 - 10-02-2022

Ziekenhuizen schalen op maar ziekteverzuim groot probleem

Nederlandse ziekenhuizen geven aan hun operatiecapaciteit iets verder te hebben opgeschaald. Ook stijgt het aantal ziekenhuizen dat alle kritieke planbare zorg binnen zes weken kan leveren. Het hoge ziekteverzuim is echter een groeiend probleem voor de hele zorgketen. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wekelijks publiceert.

Algemeen PW7 - 09-02-2022

Uitbreiding indicatie avapritinib voor geavanceerde mastocytose

Avapritinib (Ayvakyt) kan nu ook worden toegepast bij de behandeling van geavanceerde systemische mastocytose (AdvSM). De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft een positief advies gegeven voor uitbreiding van de indicatie.

08-02-2022

Werkgevers: lage apotheektarieven verhinderen hoger salaris personeel

Apothekers kunnen geen hoger salaris bieden aan hun personeel zolang zorgverzekeraars de overheidsbijdrage in loonkosten niet verwerken in de apotheektarieven. Dat stellen de werkgeversorganisaties WZOA en ASKA in reactie op de vakbonden die het eindbod hebben weggestemd, waardoor er nog geen cao Apotheken voor apotheekmedewerkers tot stand is gekomen.

Algemeen, Praktijkvoering PW6 - 04-02-2022

Nieuwe EU-wetgeving maakt klinisch onderzoek transparanter

Met de lancering van de nieuwe verordening Clinical Trial Regulation (CTR) wil Europa het klinisch onderzoek naar geneesmiddelen efficiënter en veiliger maken. Ook is een nieuw Europees informatiesysteem ontwikkeld – inclusief openbare website – voor het indienen, beoordelen en inzien van klinische studies. Dat melden het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Algemeen, Geneesmiddelen PW6 - 03-02-2022

Meer kennis nodig over e-health voor effectief gebruik

Patiënten en zorgverleners in alle zorgsectoren hebben in 2021 – mede door corona – meer gebruikgemaakt van digitale zorg (e-health) dan in 2019, maar het is nog lang niet altijd effectief. Patiënten begrijpen vaak niet wat de mogelijkheden zijn en zorgverleners ervaren door digitale zorg een hogere werkdruk. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Algemeen PW6 - 01-02-2022

Ook jongens in aanmerking voor HPV-vaccin

Ook jongens kunnen vanaf februari worden gevaccineerd tegen het humaan papillomavirus (HPV). Aanleiding hiervoor is het toenemend inzicht in de vormen van kanker die door HPV worden veroorzaakt.

01-02-2022

Thuisbehandeling met coronapil Paxlovid goedgekeurd

Paxlovid, bestaande uit losse tabletten van nirmatrelvir (PF-07321332) en ritonavir, is voorwaardelijk goedgekeurd voor de behandeling van COVID-19. Dit is het oordeel van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP van het Europees medicijnagentschap EMA.

Algemeen, Geneesmiddelen PW5 - 28-01-2022

Ziekenhuizen schalen verder op

Nederlandse ziekenhuizen hebben hun operatiecapaciteit verder opgeschaald. Rond 10 januari waren nog 34% minder operatiekamers in gebruik dan normaal, op 17 januari was dat 24% minder.

PW4 - 28-01-2022

Document acties

Back to top