Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Tocilizumab effectief voor COVID-19-patiënt op ic

Het geneesmiddel tocilizumab heeft een positief effect bij zeer zieke COVID-19-patiënten op de intensive care. Dat blijkt een internationaal onderzoek in ruim 260 ziekenhuizen, meldt het UMC Utrecht.

Geneesmiddelen PW48 - 19-11-2020

Apothekers van BENU checken gezondheid

In ruim 35 BENU-apotheken zijn apothekers gestart met het aanbieden van een uitgebreide gezondheidscheck. Vanaf volgend jaar gaat BENU Apotheek de nieuwe test aanbieden in alle 365 apotheken. Volgens de nieuwe visie van de apotheekketen ontwikkelt de apotheker zich als gezondheidscoach.

Algemeen PW48 - 19-11-2020

Dag van de Therapietrouw in teken van digitale monitoring

Patiënten online en via apps digitaal en corona-proof begeleiden bij hun medicatiegebruik. Dat is het thema van de jaarlijkse Dag van de Therapietrouw, die vandaag gratis te volgen is via een online webinar.

Algemeen 18-11-2020

Corona-vaccin van Moderna is 94,5% effectief

Het nieuwe COVID-19-kandidaatvaccin van Moderna heeft een effectiviteit van 94,5%. Dat blijkt volgens de Amerikaanse fabrikant uit de resultaten van de fase III-studie.

Geneesmiddelen PW48 - 17-11-2020

NZa: patiënt is vrij in keuze voor internetapotheek

Patiënten mogen niet belemmerd worden als zij hun geneesmiddelen willen bestellen bij een internetapotheek. Huisartsen moeten hieraan meewerken. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die meerdere signalen heeft ontvangen dat huisartsen recepten niet digitaal willen doorsturen naar een internetapotheek.

Algemeen PW48 - 16-11-2020 1 reactie

Europa bestelt 200 miljoen doses Pfizer-vaccin

Europa krijgt 200 miljoen doses geleverd van het mRNA-coronavaccin BNT162b2, met een optie om aanvullend 100 miljoen doses aan te vragen. Dat zijn de Europese Commissie en Pfizer en BioNTech overeengekomen.

Geneesmiddelen PW 47 - 12-11-2020

Meldingen leverschade door gebruik fingolimod

Patiënten met multiple sclerose kunnen bij gebruik van fingolimod (Gilenya) ernstige leverschade oplopen. Dat blijkt uit een aantal meldingen van ernstige bijwerkingen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) scherpt de aanbevelingen voor artsen en apothekers aan om de risico’s zo klein mogelijk te maken.

Geneesmiddelen PW 47 - 12-11-2020

Coronabehandeling met bloedplasma kan starten

De vierduizend doses met antistoffen tegen het coronavirus die Sanquin Bloedbank en Sanquin Plasma Products hebben geproduceerd uit gedoneerd bloed kunnen worden ingezet. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekendgemaakt.

Geneesmiddelen PW 47 - 11-11-2020

Aantal diabetespatiënten naar 1,4 miljoen in 2040

Over twintig jaar hebben naar verwachting ruim 1,4 miljoen patiënten diabetes: 130.000 met type 1 en 1,3 miljoen met type 2. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel en het RIVM, in opdracht van het Diabetes Fonds.

Algemeen PW 47 - 11-11-2020

Benauwdheid longpatiënt van grote invloed op leven

Bijna driekwart van de patiënten met een longziekte heeft last van kortademigheid of benauwdheid. 16% spreekt van ernstige tot zeer ernstige kortademigheid. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel.

Algemeen PW46 - 10-11-2020

Vermijd gebruik andexanet alfa bij heparine

Andexanet alfa (Ondexxya) kan leiden tot ongevoeligheid voor het antistollingsmiddel heparine. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert zorgverleners het gelijktijdig gebruik van andexanet alfa en heparine, bijvoorbeeld tijdens een operatie, te vermijden.

Geneesmiddelen PW 47 - 09-11-2020

Spoedmedicatie Eemland thuisbezorgd vanuit Utrecht

Inwoners van de regio Eemland krijgen vanaf volgend jaar bij spoedzorg hun geneesmiddelen thuisbezorgd door Dienstapotheek Utrecht. Dat hebben zorgverzekeraars Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid bekendgemaakt. Dienstapotheek Eemland spant een kort geding aan tegen de zorgverzekeraars vanwege het abrupt beëindigen van het contract.

Algemeen PW46 - 05-11-2020

Raad van State: drogist op afstand is in strijd met de wet

Een ‘drogist op afstand’, die in Albert Heijn-winkels klanten voorlichting geeft over zelfzorggeneesmiddelen via een telefoon- of videogesprek op een tablet, is in strijd met de Geneesmiddelenwet. Dat heeft de Raad van State bekendgemaakt in een hoger beroep dat is aangespannen door het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD).

Algemeen, Geneesmiddelen PW46 - 05-11-2020

Zorg veel psoriasispatiënten ontregeld door corona

Bij veel patiënten met ernstig psoriasis is de zorg ontregeld geraakt tijdens de eerste coronagolf. Met name bij patiënten die een biological of een systemische behandeling krijgen, werd de behandeling aangepast. Dat blijkt uit een peiling onder patiënten van Psoriasispatiënten Nederland.

Algemeen, Geneesmiddelen 03-11-2020

Bijwerkingenweek van start in zeventig landen

Meer aandacht vragen voor het melden van bijwerkingen van geneesmiddelen door patiënten en zorgverleners. Dat is het doel van de jaarlijkse internationale Bijwerkingenweek die vandaag start. Aan deze campagne, een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), doen ruim zeventig landen mee.

Geneesmiddelen 02-11-2020

Risico op leverschade door pirfenidon

Het gebruik van het longmedicijn pirfenidon (Esbriet) kan ernstige leverschade veroorzaken. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert zorgverleners voorafgaand aan en tijdens de behandeling leverfunctietests uit te voeren.

Geneesmiddelen 30-10-2020

Dienstapotheek Eemland naar rechter na onverwachte beëindiging contract

Dienstapotheek Eemland gaat naar de rechter omdat zorgverzekeraars Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid hun contract abrupt hebben beëindigd. Volgens de apothekers willen de zorgverzekeraars niet zeggen waarom ze de samenwerking staken. “We hebben geen idee wat hierachter zit.”

Algemeen, Praktijkvoering PW45 - 29-10-2020 2 reacties

Onderzoek naar afbouwen antidepressiva

Om het veilig afbouwen van antidepressiva te verbeteren, starten Amsterdam UMC en Radboudumc het TAPER-AD-onderzoek, dat twee methodes van afbouwen met elkaar vergelijkt. Het onderzoek ontvangt € 1,5 miljoen subsidie van ZonMw.

Geneesmiddelen 29-10-2020

Griepprik biedt mogelijk bescherming tegen COVID-19

Een griepvaccinatie versterkt de immuunreactie tegen het coronavirus, wat mogelijk kan leiden tot een betere bescherming tegen COVID-19. Dat concluderen onderzoekers van het Radboudumc.

Algemeen PW45 - 28-10-2020

Toestemming IGJ voor verwerken recepten vanuit huis

Apothekers en apothekersassistenten krijgen gedurende de coronacrisis toestemming om recepten ook buiten de apotheek te verwerken. Medewerkers kunnen dan doorwerken als ze in thuisquarantaine zitten, maar niet ziek zijn. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Algemeen PW45 - 27-10-2020

Document acties

Back to top