Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

IGJ: ernstige tekortkomingen bij huisartsenketen

Huisartsenketen Centric Health Zuid-Holland heeft de beschikbaarheid en bereikbaardheid van de spoedhuisartsenzorg overdag niet in alle praktijken op orde. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die de huisartsenketen een aanwijzing heeft gegeven.

Algemeen 20-04-2023

‘Veel onduidelijk over opkomst commerciële huisartsenzorg’

Commerciële partijen zijn in toenemende mate actief in de Nederlandse huisartsenzorg. Ze vormen ketens door huisartsenpraktijken op te kopen of verbinden praktijken door online platforms aan te bieden. Dit kan een begin zijn van een grote verandering in de eerste lijn, concludeert het Nivel in een verkennende studie.

Algemeen PW17 - 20-04-2023

Juiste injectietechniek belangrijk bij triamcinolonacetonide

Op de injectieplaats na injecties met triamcinolonacetonide kunnen deuken ontstaan. Een juiste injectietechniek kan het risico op deze bijwerking verminderen. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen 19-04-2023 1 reactie

DOAC’s snel opgenomen in voorschrijfgedrag huisarts

Bij het voorschrijven van orale anticoagulantia voor nieuwe patiënten met boezemfibrilleren kiezen huisartsen in de meeste gevallen voor DOAC’s. Patiënten die al langer boezemfibrilleren hebben en bloedverdunners gebruiken, krijgen voornamelijk vitamine K-antagonisten. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Geneesmiddelen PW17 - 19-04-2023

‘Verbeter ondersteuning bij beperkte gezondheidsvaardigheden’

Patiënten met chronische ziekten en beperkte gezondheidsvaardigheden hebben bij hun medicijngebruik behoefte aan gezondheidsinformatie die toegankelijker en begrijpelijker is. Dat concludeert bewegingswetenschapper Boudewijn Visscher in zijn proefschrift, meldt het Nivel.

Algemeen PW17 - 17-04-2023

NZa onderzoekt zorgaanbieders die eigen bijdrage vragen

Uit meerdere meldingen blijkt dat zorgaanbieders bij hun patiënten een al dan niet vrijwillige bijdrage per behandeling in rekening brengen. Ze doen dit omdat ze de tarieven die ze ontvangen van zorgverzekeraars niet hoog genoeg vinden. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die de meldingen onderzoekt.

Algemeen, Politiek & overheid, Zorgverzekeraars PW17 - 17-04-2023

Meer complicaties binnen drie maanden na stoppen pil

Bij vrouwen die binnen drie maanden nadat ze zijn gestopt met de pil zwanger worden komt vaker zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte voor. Het type pil is ook van invloed op deze complicaties. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc bij ruim zevenduizend zwangerschappen.

Algemeen, Geneesmiddelen PW16 - 14-04-2023

Libmeldy te duur voor opname in pakket

Het geneesmiddel Libmeldy, een eenmalige gentherapie voor de erfelijke stofwisselingsziekte metachromatische leukodystrofie, wordt niet toegelaten tot het verzekerd pakket van de zorgverzekering. Na onderhandelingen concludeert VWS-minister Ernst Kuipers dat de leverancier niet bereid is een lagere prijs te vragen.

Geneesmiddelen PW16 - 13-04-2023

BENU-apothekers staken opnieuw voor beter salaris

Voor de derde keer in korte tijd gaan BENU-apothekers verenigd in de Vakbond van BENU Apothekers (VVBA) de deuren van de apotheek sluiten. Volgens de apothekers, die deze week actie voeren, wil de groepsdirectie van Brocacef Groep niet meer praten met de vakbond over betere arbeidsvoorwaarden. “Dreigen met loonkorting is ongekend.”

Algemeen 13-04-2023

Kuipers maakt voorschrijven na online contact wettelijk mogelijk

Zorgverleners moeten geneesmiddelen kunnen voorschrijven tijdens of na een consult met een patiënt via internet. Om dat mogelijk te maken bereidt minister Ernst Kuipers van VWS een wetsvoorstel voor.

Algemeen PW16 - 12-04-2023

NHG: lokale en orale behandeling schurft even effectief

Zowel de lokale behandeling met bijvoorbeeld permetrine als de orale behandeling met ivermectine vormen de eerste stap in de medicamenteuze therapie van schurft, geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan. Hiermee sluit de huisartsenorganisatie zich aan bij de behandeladviezen in de LCI-richtlijn Scabiës.

Geneesmiddelen PW16 - 11-04-2023

Nieuw vaccin RS-virus effectief en veilig

Een nieuw vaccin tegen het RS (respiratoir syncytieel)-virus is effectief en veilig bij zwangere vrouwen. Dit blijkt uit onderzoeken van kinderartsen verbonden aan het UMC Utrecht.

Geneesmiddelen 07-04-2023

Wandelen verergert spierpijn niet bij gebruikers statines

Gebruikers van statines krijgen door wandelen niet meer last van spierpijn, vermoeidheid of spierschade. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc onder deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse. Ook zij kunnen volgens de onderzoekers daarom een fysiek actieve leefstijl hebben, wat bijdraagt aan preventie van hart- en vaatziekten.

Geneesmiddelen 05-04-2023

Postcodeloterij doneert € 1 miljoen voor therapieën kinderen

De medische onderzoeksorganisatie Drugs for Neglected Diseases initiative (DNDi) krijgt € 1 miljoen van de Postcodeloterij om nieuwe en betere behandelingen te ontwikkelen voor kinderen die getroffen worden door verwaarloosde tropische ziekten.

Geneesmiddelen 04-04-2023

Zorgverleners slapen slecht door hoge werkdruk

Van medewerkers in zorg en welzijn geeft 46% aan slaapproblemen te hebben. Dat zijn er meer dan midden in de coronacrisis (2021) toen 33% aangaf niet goed te slapen. Het gaat vooral om zorgverleners jonger dan 40 jaar. Oorzaken zijn hoge werkdruk en financiële zorgen, blijkt uit onderzoek onder 1290 zorgmedewerkers.

PW15 - 04-04-2023

RVS: versterking eerstelijnszorg is urgent

Verandering van de eerstelijnszorg is noodzakelijk en urgent, vindt de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS). Door ontwikkelingen in de samenleving, op andere plekken in de zorg (ziekenhuizen, ggz, langdurige zorg) en in het sociaal domein staat de eerstelijnszorg nu namelijk onder druk. “Dit is zorgelijk”, aldus de RVS.

Politiek & overheid PW15 - 04-04-2023

EMA: Bimervax is goedgekeurd als booster coronavaccin

Het coronavaccin Bimervax is geschikt als boostervaccin voor mensen vanaf 16 jaar die eerder zijn gevaccineerd met een vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Dat stelt het beoordelingscomité van het Europees Medicijn Agentschap EMA, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmidddelen (CBG).

Algemeen 03-04-2023

Aantal behandelingen ziekenhuizen weer op niveau

Het aantal behandelingen in ziekenhuizen ligt weer op het niveau van voor de coronapandemie: 62% van de ziekenhuizen levert volledig planbare zorg. Punt van zorg blijft wel het langdurig ziekteverzuim in alle zorgsectoren. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen PW14 - 31-03-2023

Tijdschrift Pharma Selecta stopt ermee na dertig jaar

Stichting Pharma Selecta, uitgever van een naar eigen zeggen kritisch wetenschappelijk tijdschrift, gaat er na dertig jaar mee stoppen. Het laatste bulletin met onafhankelijke geneesmiddelinformatie zal in april verschijnen.

Algemeen 30-03-2023 1 reactie

Prijs Trodelvy te hoog voor opname in basispakket

Het geneesmiddel Trodelvy voor triple-negatieve borstkanker wordt niet opgenomen in het basispakket verzekerde zorg omdat de leverancier niet akkoord gaat met een maatschappelijk aanvaardbare prijs. Volgens het Zorginstituut Nederland staat de prijs die de leverancier vraagt niet in verhouding tot de gezondheidswinst die het oplevert.

Geneesmiddelen PW14 - 30-03-2023

Document acties

Back to top