Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

RIVM: mogelijke bijwerkingen Ballerine-spiraaltje

Vrouwen die het Ballerine-koperspiraaltje hebben laten plaatsen, kunnen last krijgen van onder meer uitstoting of zwanger raken. Dat blijkt, volgens het RIVM, uit 33 meldingen die het Meldpunt en Experticecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) binnen een jaar tijd heeft ontvangen.

Algemeen 09-03-2021 1 reactie

Antigeensneltest vanaf april te koop in apotheek

Antigeensneltesten voor corona zijn betrouwbaar en zeer geschikt als zelftest. Fabrikanten kunnen daarom nu een aanvraag doen om hun test ook als zelftest op de markt te brengen, zodat de testen naar verwachting in april te koop zijn in apotheken, drogisterijen en supermarkten. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Algemeen PW11 - 08-03-2021

Meerderheid heeft geen behoefte aan contact met arts

Sinds de uitbraak van de coronacrisis hebben de meeste mensen (50-74%) geen behoefte gehad aan contact met de huisarts, fysiotherapeut of medisch specialist. Van de mensen die dat wel hadden, heeft de meerderheid de zorgverlener gewoon bezocht of digitaal dan wel telefonisch contact gehad. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Algemeen PW10 - 05-03-2021

IGJ: inzet voormalig zorgpersoneel tijdelijk toegestaan

Door drukte en uitval van personeel door besmetting en quarantaine krijgen zorgaanbieders tijdelijk de ruimte de zorg anders te organiseren. Bijvoorbeeld door de inzet van studenten geneeskunde of voormalige zorgverleners. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekendgemaakt.

Algemeen PW10 - 05-03-2021

Reumapatiënt kan veilig medicatie afbouwen

Reumapatiënten die minstens zes maanden nauwelijks tot geen klachten ervaren van hun ziekte, kunnen veilig hun medicatie afbouwen. Na stapsgewijze afbouw kan 15% van de patiënten helemaal zonder geneesmiddelen en 80% kan minderen. Daarbij maakt het niet uit welk geneesmiddel het eerst wordt afgebouwd.

PW10 - 04-03-2021

Geen bewijs voor werking vitamine D bij COVID-19

Op basis van de huidige stand van de wetenschap is niet te beoordelen of vitamine D-supplementen helpen bij de preventie van COVID-19. Daarvoor is nog onvoldoende bruikbaar onderzoek beschikbaar. Dat concludeert de Gezondheidsraad, die op verzoek van de staatsecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) advies uitbrengt.

Algemeen, Geneesmiddelen PW10 - 03-03-2021

Arts en patiënt beslissen nog weinig samen over behandeling

De mate waarin arts en patiënt samen beslissen over een medische behandeling is nauwelijks veranderd in de afgelopen vijf jaar. Dit blijkt uit onderzoek onder zevenhonderd respondenten binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel.

Algemeen PW9 - 25-02-2021

Kosten dure geneesmiddelen stijgen naar bijna € 2,5 miljard

De kosten van dure geneesmiddelen zijn in 2019 gestegen naar € 2,46 miljard, in 2018 was dit € 2,3 miljard. De helft van de kosten (49%) is toe te schrijven aan dure geneesmiddelen voor de behandeling van kanker. Dit blijkt uit cijfers van het informatiecentrum voor de zorg Vektis.

Geneesmiddelen PW9 - 24-02-2021 1 reactie

Kabinet schakelt gezant in voor opschalen vaccinproductie

Biopharma-ondernemer Hans Schikan gaat voor het kabinet onderzoeken hoe Nederland de productie van coronavaccins kan versnellen. Half maart rapporteert hij zijn bevindingen, schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan de Tweede Kamer.

Algemeen PW9 - 23-02-2021

NZa roept op tot discussie over dure medicijnen

Om de stijgende uitgaven aan dure geneesmiddelen te beteugelen, zijn ingrijpende wijzigen van het overheidsbeleid noodzakelijk. Beoordeel de prijs veel eerder, net als de werkzaamheid en veiligheid van een geneesmiddel, stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een opiniestuk.

Geneesmiddelen PW8 - 19-02-2021

MedicijnMonitor: ruim 800 COVID-middelen in ontwikkeling

Meer dan achthonderd onderzoeken zijn vorig jaar gestart naar vaccins en geneesmiddelen tegen COVID-19. Daarvan heeft het Europees Medicijn Agentschap (EMA) drie vaccins en twee geneesmiddelen goedgekeurd. Dat blijkt uit de MedicijnMonitor van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG).

Geneesmiddelen PW8 - 18-02-2021

Groei aantal leveringsproblemen medicijnen ‘afgevlakt’

Het aantal medicijnen waarvoor verwachte leveringsproblemen zijn gemeld is in 2020 met 6% gegroeid ten opzichte van 2019. Aanzienlijk minder dan de toename in de afgelopen jaren. Dit blijkt uit de jaarrapportage van het Meldpunt geneesmiddelentekorten en -defecten van medicijnautoriteit CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Geneesmiddelen PW8 - 18-02-2021

PCR Test Nederland mag weer testen van de inspectie

PCR Test Nederland, een commerciële aanbieder van coronatests, mag weer PCR-testen uitvoeren. Het bedrijf heeft een contract gesloten met een geaccrediteerd laboratorium, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die PCR Test Nederland vorige week per direct verbood nog langer te testen op corona.

Algemeen 17-02-2021

IGJ: antigeensneltesten van Coronatestservice niet veilig

Coronatestservice mag voorlopig geen antigeensneltesten voor COVID-19 afnemen, uitvoeren en analyseren. Het bedrijf kan de kwaliteit en veiligheid onvoldoende borgen. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekendgemaakt.

Algemeen 16-02-2021

OLVG beboet voor slechte beveiliging dossiers

Het Amsterdamse ziekenhuis OLVG krijgt een boete van € 440.000 omdat het medische dossiers en computersystemen onvoldoende heeft beveiligd. Dat meldt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

PW7 - 12-02-2021

SP: voorstel aangenomen voor delen kennis vaccins

Om meer druk te kunnen uitoefenen op farmaceutisch fabrikanten om hun kennis en rechten voor de productie van coronavaccins te delen, is een voorstel van de SP en D66 aangenomen in de Tweede Kamer. Dat meldt de SP op haar website.

Algemeen PW7 - 11-02-2021

LUMC: coronapatiënten herstellen vrij goed na ic

Patiënten met COVID-19 herstellen over het algemeen ‘vrij goed’ van fysieke klachten na opname op de intensive care (ic). Ook ontwikkelen ze weinig langdurige psychische klachten. Dit blijkt uit een analyse van 81 patiënten die tijdens de eerste golf zijn opgenomen in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Algemeen PW7 - 11-02-2021

Inspectie: coronatest van PCR Test Nederland onbetrouwbaar

Commerciële aanbieder van coronatests PCR Test Nederland mag per direct geen PCR-testen meer uitvoeren voor COVID-19. In het laboratorium van het bedrijf zijn acute en ernstige risico’s gesignaleerd voor de kwaliteit en veiligheid van de testen. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekendgemaakt.

Algemeen PW7 - 10-02-2021

Oud-CBG-voorzitter Teijgeler overleden

Dr. Claudius Antonius Teijgeler is donderdag 4 februari op 93-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Lunteren. Hij was vanaf de oprichting in 1963 jarenlang lid van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, van ’67 tot ’91 als voorzitter.

09-02-2021

Lareb: vijftien kwetsbare ouderen overleden na coronavaccinatie

Sinds de start van de vaccinatiecampagne zijn er vijftien meldingen binnengekomen van overlijden na vaccinatie met een coronavaccin. Het gaat daarbij om kwetsbare ouderen met ernstige onderliggende gezondheidsproblemen, die de meest voor de hand liggende verklaring zijn voor het overlijden. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Algemeen PW7 - 09-02-2021

Document acties

Back to top