Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

LCG ontvangt vierjarige subsidie voor strijd tegen tekorten

Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG), opgericht om de beschikbaarheid van essentiële ic-geneesmiddelen te borgen, heeft subsidie gekregen om de komende vier jaar door te gaan met de strijd tegen geneesmiddeltekorten. “We gaan ook onderzoeken wat we kunnen betekenen voor de openbare apotheken.”

Algemeen, Geneesmiddelen PW1en2 - 05-01-2024

IVM zet activiteiten voort van Biosimilars Nederland

Vanwege gebrek aan financiële middelen stopt Initiatiefgroep Biosimilars Nederland (IBN). Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) neemt vanaf 1 januari 2024 het gedachtegoed over van IBN en het beheer van de website en de uitgave van de nieuwsbrief.

Algemeen 04-01-2024

Nieuwe gentherapie bij erfelijke bloedarmoede

Voor patiënten met de erfelijke vormen van bloedarmoede sikkelcelanemie en bèta-thalassemie, komt er mogelijk een nieuwe behandelmethode bij. Exagamglogene autotemcel (Casgevy) heeft van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) een positieve beoordeling gekregen voor een voorlopige handelsvergunning.

Geneesmiddelen PW1en2 - 03-01-2024

Klachten over hoesten en benauwdheid bij inhalator Viatris

Patiënten kunnen na gebruik van een inhalator met beclometason en formoterol van Viatris last krijgen van hoest- en benauwdheidsklachten. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de hoestbuien. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb, dat in korte tijd veel meldingen ontving.

Geneesmiddelen 02-01-2024

Veel medicatiefouten door complex regime parkinsonmedicijnen

‘Ook lastig voor verpleegkundigen’

Complexe doseringsregimes van parkinsonmedicatie zorgen vaak voor toedienfouten, blijkt uit 84 meldingen die in zes maanden tijd zijn binnengekomen bij Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI). Deze medicatiefouten kunnen bij parkinsonpatiënten leiden tot onrust, verwarring en problemen met bewegen.

PW51en52 - 22-12-2023

NHG: ontschilferingsmiddelen eerste stap psoriasisbehandeling

Huisartsen kunnen bij patiënten met psoriasis overwegen eerst een ontschilferingsmiddel toe te passen voordat zij starten met andere medicijnen. Dit is beschreven in de herziene standaard Psoriasis van huisartsenorganisatie NHG.

Geneesmiddelen PW51en52 - 19-12-2023

Geen vergoeding voor abemaciclib bij borstkanker

Abemaciclib (Verzenios) heeft als aanvullende behandeling bij borstkanker geen meerwaarde. Het geneesmiddel komt daarom niet in aanmerking voor vergoeding. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Geneesmiddelen 18-12-2023

Fors lager resultaat voor vier grootste zorgsectoren

Het gezamenlijke resultaat – voor belastingen – van de vier grootste zorgsectoren was in 2022 met 39% fors lager vergeleken met een jaar eerder. Een groot deel van deze daling komt door het wegvallen van de coronasteun voor zorgaanbieders. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Algemeen 14-12-2023

Waarschuwing gemeenten: uitvoering IZA dreigt vast te lopen

Het Rijk zorgt niet voor de juiste financiële randvoorwaarden voor het Integraal Zorgakkoord (IZA), waardoor de uitvoering onder druk komt te staan. Ook moeten de gemeenten de gelden mee kunnen nemen naar 2024. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die de minister van Financiën oproept “de starheid te laten varen”.

Politiek & overheid 13-12-2023

Per 1 december 2023 is Voraxaze® (Glucarpidase) vergoed

Z-index nummer:17081955

Industrie 12-12-2023

CGRP-blokkers te overwegen bij migraine

Monoklonale antilichamen gericht tegen Calcitonine-Gen-Gerelateerde Peptide (CGRP-mAbs) zijn een belangrijke aanvulling op de profylactische behandelmogelijkheden van migraine. Dit staat in de geactualiseerde richtlijn Hoofdpijn van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN).

PW50 - 07-12-2023

Longrevalidatie duurzaam effectief bij ernstig astma

Patiënten met een ernstige vorm van astma hebben na een intensieve longrevalidatie een hogere kwaliteit van leven en een betere longfunctie. Hierbij was geen verandering of verhoging van medicatie nodig. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

Algemeen, Geneesmiddelen PW51en52 - 07-12-2023

IGJ: aangifte vervalste recepten voortaan bij politie

Apotheken moeten meldingen van valse recepten voortaan bij de politie doen. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten. Eerder konden apothekers deze meldingen doen via een formulier op de website van de inspectie.

Algemeen, Praktijkvoering PW50 - 06-12-2023

Nivel: zorggebruikers ervaren schaarste in de zorg

Bijna alle zorggebruikers weten dat er in de zorg schaarste ontstaat en één op de drie ervaart dat op dit moment ook al. Wachttijden voor een consult bij een arts zijn lang en het is lastig in contact te komen met een zorgverlener. Dat blijkt uit het vijfde jaar van de Transparantiemonitor 2018-2023 van het Nivel.

Algemeen PW50 - 06-12-2023

ACM roept op overtredingen in geneesmiddelensector te melden

Ziekenhuizen, inkoopgroepen, bedrijven en iedereen werkzaam in de geneesmiddelensector krijgen de oproep van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) signalen over concurrentievervalsing en excessieve prijzen voor geneesmiddelen te melden. Dit kan ook anoniem.

Geneesmiddelen, Industrie PW50 - 06-12-2023

Online dashboard toont doorlooptijd nieuwe dure medicijnen

Patiënten, zorgverleners en fabrikanten kunnen vanaf nu op het ‘Dashboard Doorlooptijden Geneesmiddelen’ zien wat de vergoedingsstatus is voor nieuwe dure medicijnen die toegelaten zijn op de Nederlandse markt. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Geneesmiddelen 04-12-2023

Grotere rol zorgverleners nodig bij digitale innovaties

Zorgverleners moeten eerder worden betrokken bij het ontwikkelen van digitale innovaties in de gezondheidszorg. Zij kunnen onder meer meedenken over welke ondersteuning noodzakelijk is voor patiënten. Dat stelt onderzoeksbureau het Rathenau Instituut in het rapport ‘Voorbij de zorg-app’.

Algemeen PW49 - 30-11-2023

NHG ontraadt inhalatiecorticosteroïden bij COVID-19

Huisartsen zouden voor de behandeling van COVID-19 geen inhalatiecorticosteroïden (ICS) moeten voorschrijven. Dit geeft huisartsenorganisatie NHG aan in de herziene Standaard COVID-19.

Geneesmiddelen PW49 - 30-11-2023

Meer dan verdubbeling deelnemers gecombineerde leefstijlinterventie

Het aantal deelnemers dat startte met de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) is in een jaar tijd meer dan verdubbeld tot 82.000 mensen. De meeste deelnemers boeken resultaat: vier op de vijf mensen valt af of hun lichaamsgewicht neemt niet verder toe. Een derde verliest 5% of meer gewicht. Dat blijkt uit het jaarrapport van het RIVM.

Algemeen PW49 - 27-11-2023

Verhoogd risico boezemfibrilleren door omega-3-vetzuren

Patiënten met hart- en vaatziekten of een verhoogd risico hierop, hebben een grotere kans op boezemfibrilleren bij gebruik van omega-3-vetzuur-ethylestergeneesmiddelen. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Algemeen, Geneesmiddelen PW48 - 23-11-2023

Document acties

Back to top