Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

RIVM: maatregelen tekorten nog onvoldoende

Geneesmiddelen importeren uit het buitenland en het meldpunt voor tekorten beperken de gevolgen voor patiënten, maar lossen het ontstaan van tekorten niet op. Dat blijkt uit een evaluatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

12-12-2019

Kamer steunt fonds voor betaalbare medicijnen

Geneesmiddelen die met belastinggeld zijn ontwikkeld op de markt brengen voor een betaalbare prijs. Met een plan voor een nationaal fonds, dat deze week is aangenomen in de Tweede Kamer, willen de SP en het CDA de macht doorbreken van de farmaceutische industrie.

Geneesmiddelen 12-12-2019

Lenalidomide nu ook bij folliculair lymfoom

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft positief geadviseerd over een nieuwe indicatie voor lenalidomide (Revlimid).

Geneesmiddelen PW 50 - 12-12-2019

Aris Prins gekozen als nieuwe voorzitter KNMP

Apotheker Aris Prins is benoemd tot de nieuwe voorzitter van de KNMP. Dat is vanmiddag bekendgemaakt tijdens de Algemene Vergadering (AV).

Algemeen 11-12-2019 1 reactie

Nieuwe indicatie borstkankermiddel

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft positief geoordeeld over het toevoegen van een nieuwe indicatie aan trastuzumab emtansine (Kadcyla).

Geneesmiddelen PW 50 - 11-12-2019

Haaruitval bij bupropion

Bijwerkingencentrum Lareb ontving dertien meldingen van haaruitval bij patiënten die bupropion gebruikten.

Geneesmiddelen PW 50 - 11-12-2019

Aanpassing contra-indicaties MS-middelen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het EMA heeft positief geoordeeld over het aanpassen van de productinformatie van interferon beta 1a (Rebif, Avonex), peginterferon beta 1a (Plegridy) en interferon beta 1b (Betaferon).

Geneesmiddelen PW 50 - 10-12-2019

Vergoeding voor plaatsen spiraal na abortus

Vrouwen die na een zwangerschapsafbreking een spiraal laten plaatsen, zullen de kosten daarvan vergoed krijgen. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten om herhaalde abortussen te voorkomen.

10-12-2019

Brussel steunt Bruins in strijd tegen tekorten

Voor zijn plannen om in Europa de tekorten en de betaalbaarheid van geneesmiddelen aan te pakken krijgt minister Bruno Bruins van Medisch Zorg steun in Brussel. Dat heeft hij gezegd na afloop van zijn ontmoeting vorige week vrijdag met de nieuwe Eurocommissaris van Gezondheid Stella Kyriakides.

Geneesmiddelen 09-12-2019

Deelname Rijkvaccinatieprogramma gestabiliseerd

De vaccinatiegraad, die al sinds 2014 terugliep, is vorig jaar niet verder gedaald. In 2018 zijn ongeveer net zo veel kinderen gevaccineerd via het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) als in het jaar daarvoor, meldt het RIVM in de jaarlijkse rapportage.

Algemeen 09-12-2019

Goedkeuring voor combinatie bij atherotrombotische event

De CHMP oordeelde positief over het verlenen van een handelsvergunning voor twee generieke geneesmiddelen.

Geneesmiddelen PW 49 - 05-12-2019

Rechter: tablet mag drogist vervangen

Albert Heijn mag doorgaan met de verkoop van zelfzorgmiddelen zonder actief toezicht van deskundig personeel. Een tablet met telefoon is verantwoorde zorg, oordeelde de rechtbank Midden-Nederland, in een bestuursrechtelijke procedure die het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) had aangespannen tegen de inspectie.

Algemeen PW 50 - 05-12-2019 1 reactie

Vijfmaal groen licht nieuwe geneesmiddelen

De Committee for Medical Products for Human Use (CHMP) raadt goedkeuring aan voor vijf nieuwe geneesmiddelen.

Geneesmiddelen PW 49 - 04-12-2019

CBG vraagt om monitoring bloedneuzen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vraagt de registratiehouders om de bijwerking bloedneuzen bij amlodipine te monitoren in het volgende periodieke veiligheidsrapport.

Geneesmiddelen PW 49 - 04-12-2019

MSD in Oss verdubbelt productie biotech

Geneesmiddelenfabrikant MSD verdubbelt de komende jaren haar capaciteit voor biotechproductie in Oss. Deze uitbreiding is nodig vanwege de wereldwijd groeiende vraag naar behandelingen tegen diverse soorten kanker.

Geneesmiddelen PW 50 - 03-12-2019

Alkmaarse apothekers voeren actie tegen tekorten

Apothekers in Alkmaar voeren deze week actie omdat ze vinden dat zorgverzekeraars en overheid te weinig doen om de geneesmiddeltekorten terug te dringen. De Apothekerscoöperatie Noord-Kennemerland (APCON) vindt het onacceptabel dat patiënten hiervan de dupe zijn en roept apothekers in het land op ook in actie te komen.

Algemeen, Geneesmiddelen PW 50 - 02-12-2019 1 reactie

‘Huisarts kan kwetsbaren niet meer doorverwijzen’

Huisartsen kunnen kwetsbare patiënten zoals dementerende ouderen, psychiatrische patiënten, chronisch zieken en jongeren met psychische problemen steeds moeilijker doorverwijzen. Dat blijkt uit een peiling van het huisartsen-actiecomité Het Roer Moet Om onder 8400 huisartsen.

Algemeen PW 49 - 28-11-2019

‘Informatie over palliatieve sedatie moet beter’

Palliatieve sedatie wordt steeds vaker toegepast, maar de informatievoorziening voor patiënten en naasten is nog niet op orde. Dat schrijft Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.

Algemeen PW 49 - 28-11-2019

Geen ernstige bijwerkingen na Rijksvaccinaties

Over de vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) heeft Bijwerkingencentrum Lareb vorig jaar 1519 meldingen ontvangen van mogelijke bijwerkingen. De griepvaccinaties zorgden voor 491 meldingen. Naar aanleiding van beide vaccinatieprogramma’s zijn geen nieuwe of verontrustende bijwerkingen gevonden.

Algemeen PW 49 - 27-11-2019

Kosten weesgeneesmiddelen stijgen met 9% per jaar

De uitgaven aan weesgeneesmiddelen blijven toenemen: van € 195 miljoen in 2013 naar € 259 miljoen ruim vier jaar later. Dat is een stijging van 39% in vijf jaar, met een gemiddelde stijging van 9% per jaar. Het aantal patiënten groeide in die periode in vergelijkbare mate: 38%. Dat blijkt uit cijfers van Zorginstituut Nederland.

Geneesmiddelen PW 49 - 27-11-2019

Document acties

Back to top