Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Kosten dure geneesmiddelen stijgen naar bijna € 2,5 miljard

De kosten van dure geneesmiddelen zijn in 2019 gestegen naar € 2,46 miljard, in 2018 was dit € 2,3 miljard. De helft van de kosten (49%) is toe te schrijven aan dure geneesmiddelen voor de behandeling van kanker. Dit blijkt uit cijfers van het informatiecentrum voor de zorg Vektis.

Geneesmiddelen PW9 - 24-02-2021 1 reactie

Kabinet schakelt gezant in voor opschalen vaccinproductie

Biopharma-ondernemer Hans Schikan gaat voor het kabinet onderzoeken hoe Nederland de productie van coronavaccins kan versnellen. Half maart rapporteert hij zijn bevindingen, schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan de Tweede Kamer.

Algemeen PW9 - 23-02-2021

NZa roept op tot discussie over dure medicijnen

Om de stijgende uitgaven aan dure geneesmiddelen te beteugelen, zijn ingrijpende wijzigen van het overheidsbeleid noodzakelijk. Beoordeel de prijs veel eerder, net als de werkzaamheid en veiligheid van een geneesmiddel, stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een opiniestuk.

Geneesmiddelen PW8 - 19-02-2021

MedicijnMonitor: ruim 800 COVID-middelen in ontwikkeling

Meer dan achthonderd onderzoeken zijn vorig jaar gestart naar vaccins en geneesmiddelen tegen COVID-19. Daarvan heeft het Europees Medicijn Agentschap (EMA) drie vaccins en twee geneesmiddelen goedgekeurd. Dat blijkt uit de MedicijnMonitor van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG).

Geneesmiddelen PW8 - 18-02-2021

Groei aantal leveringsproblemen medicijnen ‘afgevlakt’

Het aantal medicijnen waarvoor verwachte leveringsproblemen zijn gemeld is in 2020 met 6% gegroeid ten opzichte van 2019. Aanzienlijk minder dan de toename in de afgelopen jaren. Dit blijkt uit de jaarrapportage van het Meldpunt geneesmiddelentekorten en -defecten van medicijnautoriteit CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Geneesmiddelen PW8 - 18-02-2021

PCR Test Nederland mag weer testen van de inspectie

PCR Test Nederland, een commerciële aanbieder van coronatests, mag weer PCR-testen uitvoeren. Het bedrijf heeft een contract gesloten met een geaccrediteerd laboratorium, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die PCR Test Nederland vorige week per direct verbood nog langer te testen op corona.

Algemeen 17-02-2021

IGJ: antigeensneltesten van Coronatestservice niet veilig

Coronatestservice mag voorlopig geen antigeensneltesten voor COVID-19 afnemen, uitvoeren en analyseren. Het bedrijf kan de kwaliteit en veiligheid onvoldoende borgen. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekendgemaakt.

Algemeen 16-02-2021

OLVG beboet voor slechte beveiliging dossiers

Het Amsterdamse ziekenhuis OLVG krijgt een boete van € 440.000 omdat het medische dossiers en computersystemen onvoldoende heeft beveiligd. Dat meldt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

PW7 - 12-02-2021

SP: voorstel aangenomen voor delen kennis vaccins

Om meer druk te kunnen uitoefenen op farmaceutisch fabrikanten om hun kennis en rechten voor de productie van coronavaccins te delen, is een voorstel van de SP en D66 aangenomen in de Tweede Kamer. Dat meldt de SP op haar website.

Algemeen PW7 - 11-02-2021

LUMC: coronapatiënten herstellen vrij goed na ic

Patiënten met COVID-19 herstellen over het algemeen ‘vrij goed’ van fysieke klachten na opname op de intensive care (ic). Ook ontwikkelen ze weinig langdurige psychische klachten. Dit blijkt uit een analyse van 81 patiënten die tijdens de eerste golf zijn opgenomen in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Algemeen PW7 - 11-02-2021

Inspectie: coronatest van PCR Test Nederland onbetrouwbaar

Commerciële aanbieder van coronatests PCR Test Nederland mag per direct geen PCR-testen meer uitvoeren voor COVID-19. In het laboratorium van het bedrijf zijn acute en ernstige risico’s gesignaleerd voor de kwaliteit en veiligheid van de testen. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekendgemaakt.

Algemeen PW7 - 10-02-2021

Oud-CBG-voorzitter Teijgeler overleden

Dr. Claudius Antonius Teijgeler is donderdag 4 februari op 93-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Lunteren. Hij was vanaf de oprichting in 1963 jarenlang lid van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, van ’67 tot ’91 als voorzitter.

09-02-2021

Lareb: vijftien kwetsbare ouderen overleden na coronavaccinatie

Sinds de start van de vaccinatiecampagne zijn er vijftien meldingen binnengekomen van overlijden na vaccinatie met een coronavaccin. Het gaat daarbij om kwetsbare ouderen met ernstige onderliggende gezondheidsproblemen, die de meest voor de hand liggende verklaring zijn voor het overlijden. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Algemeen PW7 - 09-02-2021

Leidse promovendi winnen Europese farmaprijzen

De Leidse promotiestudenten Rineke Gordijn en Claire Visser hebben met hun farmaceutische praktijkonderzoeken twee Europese prijzen gewonnen. Visser kreeg de prijs voor haar onderzoek naar de Respiratory Adherence Care Enhancement (RACE) questionnaire en Gordijn voor haar onderzoek naar sildenafil als OTC-middel.

08-02-2021

Monoklonale antilichamen verminderen coronavirusdeeltjes

Het geneesmiddel REGN-COV2 vermindert het aantal virusdeeltjes in neus en keel van met corona besmette personen die niet in het ziekenhuis zijn opgenomen. Dat komt naar voren uit de eerste resultaten van onderzoek naar REGN-COV2, een complex van twee antilichamen, dat wordt ontwikkeld voor behandeling en preventie van COVID-19.

Geneesmiddelen, Industrie 05-02-2021

‘We moeten onze expertise inzetten bij het vaccineren’

Bij het vaccineren gaat 15% verloren omdat de GGD’s na zes doses het resterende vaccin niet mogen mengen met een nieuwe flacon. Apothekers en apothekersassistenten kunnen deze verspilling tegengaan. Dat stelt ziekenhuisapotheker Noortje Swart, voorzitter van de landelijke vaccinatiewerkgroep. “Maak gebruik van onze kennis.”

Algemeen PW6 - 04-02-2021

Gebruik geneesmiddel ulipristalacetaat weer toegestaan

Het geneesmiddel Esmya (ulipristalacetaat 5 mg), voor de behandeling van symptomen van vleesbomen, is na een Europese herbeoordeling weer toegestaan voor gebruik. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert Esmya alleen te gebruiken bij vrouwen met matige tot ernstige symptomen.

Geneesmiddelen PW6 - 03-02-2021

Ziekenhuizen zetten tweede vaccinatie acute zorg

Ziekenhuizen hebben 26.500 medewerkers in de acute zorg voor de tweede keer gevaccineerd. In de eerste ronde zijn ruim 40.000 zorgmedewerkers gevaccineerd. Dat meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

Algemeen 02-02-2021

Oproep deelname onderzoek bijwerkingen vaccins

Iedereen die net is gevaccineerd of een afspraak heeft gemaakt voor een vaccinatie kan meedoen aan een groot onderzoek naar bijwerkingen van coronavaccins. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Algemeen PW6 - 02-02-2021

Minder frequente ijzersuppletie mogelijk

Twee keer per week doseren van ferrofumaraat is voldoende om de ijzerconcentratie bij ijzergebreksanemie op peil te krijgen. Dit raadt huisartsenorganisatie NHG aan in de herziene NHG-Standaard Anemie.

Algemeen, Geneesmiddelen PW6 - 01-02-2021

Document acties

Back to top