Nieuws
Nivel: 2,9% van recepten met medische noodzaak
Op 2,9 % van de recepten die apotheken afleveren staat ‘medische noodzaak’ vermeld. Bij eerste uitgiftes ligt dit percentage onder de 1%. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel, op basis van cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) en interviews met apothekers en huisartsen.
Alliance Healthcare sluit vestigingen en centraliseert in Veghel
Farmaceutische groothandel Alliance Healthcare sluit distributie- en productielocaties verspreid in Nederland en brengt haar activiteiten samen op een nieuwe campus in Veghel. Voor ongeveer 240 medewerkers betekent dit meeverhuizen of op zoek naar een andere baan.
Opwijrda-prijs 2021 voor onderzoek risico’s pemetrexed-behandeling
Heidi van de Bruinhorst, student farmacie Universiteit Utrecht, heeft de Opwijrda-prijs 2021 gewonnen voor haar artikel 'Cumulatieve dosis pemetrexed verhoogt risico op nefrotoxiciteit'. De Peter de Smet-prijs 2021 voor beste casuïstische mededeling is voor ziekenhuisapotheker in opleiding Aurelia de Vries Schultink. Marieke Ebbens krijgt de PRISMA-publicatieprijs 2021.
Noodoproep Zorginstituut: zorg dreigt vast te lopen
Overvolle wachtkamers, wanhopige artsen, tekort aan personeel en rondzwervende psychiatrische patiënten. Zo ziet de zorg er over twintig jaar uit als er niets gebeurt. Met deze onheilspellende boodschap lanceert Zorginstituut Nederland (ZIN) de bewustwordingscampagne DeZorgvanMorgen.
Zuigeling met beroerte mogelijk gebaat bij van beenmerg afgeleide cellen
Intranasale toediening van beenmerg afgeleide cellen bij pasgeborenen met een perinatale arteriële ischemische beroerte is mogelijk. Dat stellen Utrechtse onderzoekers op basis van hun studie.
Zorginstituut: elf nieuwe dure medicijnen in de sluis
Elf nieuwe dure geneesmiddelen komen in de tweede helft van 2022 in aanmerking voor plaatsing in de pakketsluis. Dat meldt Zorginstituut Nederland (ZIN), dat gaat beoordelen of deze middelen kunnen worden opgenomen in het basispakket.
Mogelijke associatie niet-selectieve β-blokkers en alzheimer
Blootstelling aan niet-selectieve β-blokkers lijkt geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer, terwijl het risico verminderd lijkt na gebruik van selectieve β2-sympathicomimetica. Dat stellen Groningse onderzoekers op basis van een retrospectieve cohortstudie.
Artritismedicijn vermindert antibiotica bij bloedkanker
Het geneesmiddel anakinra, voor het onder controle houden van reumatoïde artritis, kan het gebruik van antibiotica beperken bij de behandeling van bijwerkingen door bloedkanker. Deze nieuwe toepassing is ontdekt door onderzoekers van het Radboudumc en de Universiteit van Adelaide in Australië.
Eerste RET-remmer beschikbaar
Het oncolyticum selpercatinib (Retsevmo) is het eerste middel van de groep 'rearranged during transfection’ (RET)-remmers dat beschikbaar is in Nederland. Artsen kunnen het middel voorschrijven voor patiënten met niet-kleincellig longcarcinoom en schildkliercarcinoom via het Drug Access Protocol.
Einde vergoeding vitamine D-middelen met colecalciferol
Omdat eerdere besparingen op het voorschrijven van vitamine D-middelen met colecalciferol in lage sterktes niet zijn gehaald, komt de vergoeding van al deze middelen uit het basispakket te vervallen. Patiënten die vitamine D krijgen op recept kunnen overstappen op een goedkoper zelfzorgmiddel. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN).
Aantal meldingen leveringsproblemen medicijnen stabiliseert
Het aantal geneesmiddelen waarvoor verwachte leveringsproblemen zijn gemeld is in 2021 met 12% gedaald ten opzichte van 2020. In vergelijking met vorige jaren stabiliseert het aantal meldingen. Dit blijkt uit de jaarrapportage van het Meldpunt geneesmiddelentekorten en -defecten van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
‘Geen bewijs voor effectiviteit pijnstillers bij lagerugpijn’
Pijnstillers werken vrijwel nooit bij lagerugpijn en röntgenfoto’s of CT- of MRI-scans leveren zelden iets op. Dat stellen onderzoekers van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC, die huisartsen oproepen twee keer na te denken voordat ze pijnstillers voorschrijven bij lagerugpijn.
Europese Unie wil één systeem voor medische gegevens
Met de lancering van één Europees datasysteem moeten burgers ook in andere lidstaten toegang krijgen tot hun medische gegevens. Ook wetenschappers en onderzoekers krijgen, onder strikte voorwaarden, toegang tot de digitale dossiers. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.
‘Wet BIG moet bevoegdheid beter waarborgen´
De Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG) moet duidelijker maken welke zorgverleners voorbehouden handelingen mogen verrichten. Ook moet er meer aandacht komen voor het leren van tuchtuitspraken door zorgverleners. Dat meldt het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport (VWS).
Bijna 700 meldingen van overlijden na coronavaccinatie
Bijwerkingencentrum Lareb heeft in totaal 662 meldingen ontvangen van overlijden na een coronavaccinatie. Bij enkele gevallen is de oorzaak vrijwel zeker een trombose of een ontsteking van de hartspier of het hartzakje, maar soms kunnen bekende bijwerkingen bijgedragen hebben aan het verslechteren van een al kwetsbare gezondheid.
NZa: wachtlijsten in ziekenhuizen en GGZ zorgelijk
Door het nog steeds hoge ziekteverzuim lukt het ziekenhuizen een GGZ-instellingen nog niet wachtlijsten te verkorten. Een zorgelijke ontwikkeling omdat mensen hierdoor langer moeten wachten op zorg. Dit staat in de monitor Toegankelijkheid van Zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
‘Obstipatie in palliatieve fase vaak niet opgemerkt’
Zorgverleners moeten proberen chronische idiopathische obstipatie bij patiënten in de palliatieve fase te voorkomen door preventie of vroegtijdige signalering. Dat staat in de herziene richtlijn Obstipatie in de palliatieve fase, meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
Kwetsbare longpatiënt heeft moeite met eigen regie ziekte
Patiënten met een longziekte uit kwetsbare groepen slagen er over het algemeen minder goed in om te gaan met hun ziekte. Zij voelen zich ook vaak niet gesteund door zorgverleners om de eigen regie te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel, dat zorgverleners adviseert wederzijdse verwachtingen met longpatiënten te bespreken.
Zorginstituut: avacopan niet vergoeden uit basispakket
Het geneesmiddel avacopan (Tavneos), voor de behandeling van granulamatose met polyangiitis of microscopische polyangitis, kan niet worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) vanwege een te hoge vraagprijs. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN).
NZa: zorgverzekeraars verzaken zorgplicht rond hulpmiddelen
Zorgverzekeraars moeten erop toezien dat verzekerden niet in verwarring raken doordat de voor hen vertrouwde apotheek niet langer een hulpmiddel mag leveren. Miscommunicatie hierover kan belastend zijn voor verzekerden en zorgverleners. Dat schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een brandbrief aan alle zorgverzekeraars over de slechte toegang tot hulpmiddelen.