Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Pembrolizumab breder inzetbaar bij niet-kleincellig longcarcinoom

Pembrolizumab (Keytruda) heeft groen licht gekregen van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van het indicatiegebied. Het middel was al op de markt voor de behandeling van verschillende typen gemetastaseerd niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC).

Geneesmiddelen 26-09-2023

Veel patiënten somber over toekomst van hun zorg

Meer dan 80% van de patiënten maakt zich zorgen over de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg die zij over tien jaar kunnen krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland waaraan twaalfduizend respondenten hebben meegewerkt.

Algemeen PW39 - 21-09-2023

Risico op breuk spuit Vaxneuvance tegen pneumokokken

De glazen voorgevulde spuit van het pneumokokkenvaccin Vaxneuvance kan breken bij de vingergreep of tip waardoor snij- of prikwonden kunnen optreden. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen PW39 - 21-09-2023

Verergering hartfalen bij darmlediging door macrogol

Patiënten met hartfalen kunnen een verergering van hun ziekte krijgen door gebruik van macrogol met zouten om de darm leeg te maken. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen PW39 - 20-09-2023

Minder prednison bij spierreuma door gebruik rituximab

Het eenmalig toedienen van het geneesmiddel rituximab is effectief waardoor patiënten met spierreuma minder prednison nodig hebben. Dit zorgt waarschijnlijk voor vermindering van de vervelende bijwerkingen van prednison, blijkt uit onderzoek van de Sint Maartenskliniek.

Geneesmiddelen PW39 - 18-09-2023

Negatief CHMP-advies voor verlenging voorwaardelijke toelating ataluren

Ataluren (Translarna) blijkt geen positief effect te hebben bij mensen met een vorm van de ziekte van Duchenne, een zeldzame spieraandoening. De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP adviseert de voorwaardelijke goedkeuring van het middel niet te verlengen.

15-09-2023

Doorbehandelen ondanks huidreactie mogelijk

Bij een cutane geneesmiddelreactie is het in bepaalde gevallen verdedigbaar door te behandelen met het verdachte geneesmiddel. Dit is beschreven in de nieuwe richtlijn Overgevoeligheidsreacties op geneesmiddelen van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie.

Geneesmiddelen PW38 - 14-09-2023

Toestemming BENU voor overname Medsen-apotheken

Brocacef Group koopt 19 Medsen-apotheken van Ceban Pharmaceuticals dat de bereidingsactiviteiten overneemt van Brocacef Ziekenhuisfarmacie. Voor deze eerder gesloten overeenkomst krijgen de bedrijven toestemming van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Autoriteit Consument & Markt (ACM), meldt Brocacef.

Algemeen 14-09-2023

Positief advies over vergoeding anti-epilepticum fenfluramine

Het geneesmiddel fenfluramine (Fintepla), voor de behandeling van epileptische aanvallen bij het dravetsydroom of lennox-gastautsyndroom, kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert het Zorginstituut Nederland.

Geneesmiddelen 14-09-2023

NZa: afsluiten zorgcontracten moet soepeler en sneller

Onderhandelingen voor zorgcontracten verlopen moeizaam en duren soms tot na 1 januari, waardoor het voor consumenten niet duidelijk is wat een polis vergoedt. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die een document heeft opgesteld waarmee zorgaanbieders en zorgverzekeraars het contracteerproces soepeler kunnen laten verlopen.

Algemeen, Praktijkvoering, Zorgverzekeraars PW38 - 13-09-2023

Steeds meer mensen bezwijken onder werkdruk: supermens bestaat niet

In de loop der jaren zijn we steeds meer van onszelf gaan vragen. We willen de beste opleiding, een goedbetaalde baan, een gelukkig gezinsleven, enzovoort. Onze agenda puilt uit van de afspraken en op het werk lopen we de benen uit ons lijf om aan de eisen van onze werkgever te kunnen voldoen. Het leven is allesbehalve gemoedelijk en dat uit zich in veel stress. Meer en meer ervaren mensen een prestatiedruk waaraan ze langzaam maar zeker bezwijken. De cijfers liegen er niet om: 98% van de werknemers in de leeftijd van 18 tot 24 jaar vertoont symptomen van een burn-out. De supermens die we zo graag willen zijn, blijkt niet te bestaan. De gevolgen zijn desastreus.

Algemeen 13-09-2023

NHG: morfine en oxycodon zijn eerste keus sterkwerkend opioïd

Morfine en oxycodon zijn onder de sterkwerkende opioïden de voorkeursmiddelen bij de behandeling van acute nociceptieve pijn. Dit stelt huisartsenorganisatie NHG in de herziene Standaard Pijn.

Geneesmiddelen PW38 - 12-09-2023

BENU-apothekers en directie sluiten intentieovereenkomst

Alle apothekers in dienst bij BENU Apotheken kunnen binnenkort hun arbeidscontract afstemmen op de bestaande cao Apothekers in Dienstverband. Die intentie hebben de directie van BENU en de Vakbond van BENU Apothekers (VVBA) uitgesproken. De overeenkomst volgt na diverse stakingen van de vakbond om een beter salaris en een fatsoenlijke cao.

Algemeen PW37 - 07-09-2023

Nieuwe werkafspraken over wisselen inhalatiemedicatie

Over het wisselen van inhalatiemedicatie hebben organisaties die betrokken zijn bij longzorg nieuwe werkafspraken gemaakt. Die moeten duidelijkheid geven aan apotheker, patiënt, voorschrijver en zorgverzekeraar over de voorwaarden waarop gewisseld kan worden.

Geneesmiddelen 06-09-2023

IGJ: levering op artsenverklaring niet altijd volgens de regels

Bij de levering van geneesmiddelen op artsenverklaring worden niet alle zorgvuldigheidseisen even goed gevolgd. Verklaringen worden niet altijd volledig ingevuld en de vermelde indicatie is soms anders dan die waarvoor de inspectie toestemming heeft gegeven. Dit constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die vanaf nu wel toestaat dat apotheekhoudenden een kleine voorraad aanhouden.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid, Praktijkvoering PW37 - 05-09-2023

PRAC: risico's ongeboren kind bij topiramaatgebruik

Topiramaat geeft mogelijk een verhoogd risico op ontwikkelingsstoornissen bij een ongeboren kind. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC adviseert een zwangerschapspreventieprogramma te starten voor dit middel.

01-09-2023

Eén op tien Nederlanders bezuinigt op zorg

Bijna één op de tien Nederlanders bezuinigt door de gestegen kosten voor levensonderhoud op zorg. Ook brachten ze minder vaak een bezoek aan tandarts, fysiotherapeut of huisarts. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel

Algemeen 01-09-2023

Zorginstituut: aanpak hart- en vaatziekten moet veranderen

Bij het voorkomen van hart- en vaatziekten moet het ondersteunen van patiënten bij gezond blijven veel meer centraal komen te staan. Leefstijladviezen leiden zelden tot gedragsverandering. Dat concludeert het Zorginstituut Nederland.

Algemeen, Geneesmiddelen PW36 - 01-09-2023

Positief advies over vergoeding van midazolam

Oromucosale toediening van midazolam (Midazolam Xiromed), voor de behandeling van epilepsie, kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert het Zorginstituut Nederland de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Geneesmiddelen 31-08-2023

Document acties

Back to top