Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

PRAC adviseert schorsing hydroxyprogesteron

Kinderen van vrouwen die tijdens de zwangerschap hydroxyprogesteron gebruikten, hebben mogelijk een hoger risico op kanker. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC adviseert de handelsvergunning van dit middel in te trekken.

Geneesmiddelen 21-05-2024

Mirabegron alternatief voor anticholinergica bij incontinentie

Artsen kunnen mirabegron overwegen bij patiënten met urine-incontinentie. Bij geen effect na zes weken, dient de behandeling te worden gestaakt. Dit staat in de herziene richtlijn Urine-incontinentie in de tweede- en derdelijnszorg van de van de Nederlandse Vereniging voor Urologie.

Geneesmiddelen PW22 - 17-05-2024

Dalende trend aantal gedeclareerde medicatiebeoordelingen

Het aantal gedeclareerde medicatiebeoordelingen schommelt in de periode 2017-2022 en vertoont een dalende trend. Apothekers en huisartsen ervaren tijdsgebrek en vinden dat er geen kostendekkende vergoeding is voor een medicatiebeoordeling. Dat schrijft minister Pia Dijkstra van VWS aan de Tweede Kamer.

Geneesmiddelen PW21 - 15-05-2024

Agnes Kant benoemd tot bijzonder hoogleraar LUMC

Agnes Kant is benoemd tot bijzonder hoogleraar innovatie van farmacovigilantie aan het LUMC/Universiteit Leiden. De directeur van Bijwerkingencentrum Lareb gaat samen met het LUMC onderzoeken hoe de veiligheid van geneesmiddelen beter kan worden bewaakt. ”Bijwerkingen zijn geen bijzaak, de bewaking moet beter en sneller”, meent Kant.

Algemeen 15-05-2024

Sterke groei aantal mensen met hoog risico op diabetes type 2

Ongeveer 1,4 miljoen mensen in de leeftijd van 40 tot 75 jaar hebben een aanzienlijk risico om diabetes type 2 te krijgen. Dit betekent een flinke stijging vergeleken met een eerdere schatting van 1,1 miljoen in 2018. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht, meldt het Diabetes Fonds, dat zelf spreekt van een diabetescrisis.

Algemeen PW21 - 13-05-2024

‘Apothekers bezorgd over wisselen medicijnen in psychiatrie’

Apothekers maken zich ernstig zorgen over het steeds frequenter wisselen van medicijnen voor psychiatrische patiënten. Zorgverzekeraars kiezen voor het goedkoopste alternatief, waarbij de marge werkzame stof kan afwijken en ernstige bijwerkingen kan veroorzaken. Dat blijkt uit een peiling onder apothekers van de Nationale Geneesmiddelen Monitor.

Geneesmiddelen, Zorgverzekeraars PW19/20 - 02-05-2024

Vorig jaar meer klachten over zorgverzekeraars

Na een jarenlange daling is het aantal klachten over zorgverzekeraars vorig jaar met 4,4% toegenomen ten opzichte van 2022. Opvallend was de stijging van het aantal klachten over mondzorg aan het begin van het jaar. Dat blijkt uit jaarcijfers van de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ).

Algemeen PW19/20 - 02-05-2024

IGJ controleert medicatieveiligheid gehandicaptenzorg

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bezoekt in de komende maanden mei, juni en juli onaangekondigd zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg om te kijken of het verstrekken en bewaren van medicijnen veilig verloopt.

Algemeen PW19/20 - 30-04-2024

Sterke groei voorschrijven van zelfzorg door verpleegkundigen

Het aandeel verpleegkundigen dat zelfzorgmedicatie, zoals paracetamol en maagzuurremmers, voorschrijft is gestegen van 3,9% in 2012 naar 30% in 2022. In dezelfde periode is het aandeel receptplichtige medicatie dat verpleegkundigen voorschrijven nagenoeg gelijk gebleven. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Algemeen PW19/20 - 29-04-2024

Vergoeding lisocabtagene maraleucel na prijsonderhandelingen

Het geneesmiddel lisocabtagene maraleucel (Breyanzi), voor de behandeling van lymfeklierkanker, kan na prijsonderhandelingen worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Geneesmiddelen PW18 - 24-04-2024

Boetes voor illegale handel elf apotheken en een groothandel

Elf apotheken en een farmaceutische groothandel hebben boetes opgelegd gekregen van maximaal € 22.500 voor de illegale handel in geneesmiddelen. De medicijnen, die voornamelijk in Duitsland en Engeland werden verkocht, hebben een totale omzetwaarde van € 2,2 miljoen. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

PW18 - 23-04-2024

Ic-opnames door ketoacidose bij SGLT-2-remmers na gastric bypass

Kort na een gastric bypass is het risico groter op de bekende bijwerking euglykemische diabetische ketoacidose bij gebruik van de SGLT-2-remmers dapagliflozine of empagliflozine. Dat blijkt uit drie meldingen die Bijwerkingcentrum Lareb heeft ontvangen, waarbij twee patiënten zijn opgenomen op de intensive care.

Geneesmiddelen PW18 - 23-04-2024

Systeem voor bekostigen samenwerken in de regio voldoet niet

Het bestaande systeem voor bekostiging van zorg sluit onvoldoende aan bij de behoefte aan meer samenwerking tussen zorgdomeinen in de regio. In de praktijk bedenken zorgverleners desondanks vaak met elkaar een oplossing. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel in het kader van Juiste Zorg op de Juiste Plek (JZOJP).

Algemeen PW17 - 18-04-2024

‘Toekomst onzeker voor miljoenen besparende biosimilars’

Biosimilars leveren besparingen op tot bijna € 800 miljoen per jaar. Maar de toekomst is onzeker doordat in de komende jaren slechts voor een klein aantal biologicals na verloop van de marktexclusiviteit biosimilars zullen komen. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Geneesmiddelen PW17 - 17-04-2024

Pijnlijke borstvoeding mogelijke bijwerking van triptanen

Pijnlijke borsten zijn een mogelijke bijwerking van triptanen. Kenniscentrum Moeders van Morgen Lareb onderzoekt deze en andere meldingen na gebruik van triptanen door vrouwen die borstvoeding geven.

Geneesmiddelen 16-04-2024

PRAC-conclusie: geen verband suïcide en GLP-1-agonisten

Voor een causaal verband tussen GLP-1-agonisten en zelfmoordgedrag en -gedachten is geen bewijs gevonden. Dit concludeert de Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC na een herbeoordeling.

Geneesmiddelen PW17 - 15-04-2024

Bedrijven en zorgverleners moeten financiële relaties melden

Om ongewenste beïnvloeding te voorkomen moeten zorgverleners en medische bedrijven hun onderlinge financiële relatie gaan melden in een wettelijk transparantieregister. Dat schrijft Pia Dijkstra, demissionair minister voor Medische Zorg, in een brief aan de Tweede Kamer.

Algemeen PW16 - 11-04-2024

IGJ: initiatief Even tot hier in strijd met de wet

Een sympathiek initiatief, maar ook zorgelijk en risicovol, luidt de reactie van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op de oproep van tv-programma Even tot hier om inhalatoren in te leveren voor hergebruik. Er is namelijk geen zicht op de kwaliteit en veiligheid van de aangeboden medicijnen.

Politiek & overheid PW16 - 10-04-2024

Lareb: veel meldingen hoesten en benauwdheid bij inhalator Viatris

Patiënten kunnen door een inhalator met beclometason en formoterol van de fabrikant Viatris hoestbuien krijgen. Een deel van de patiënten krijgt hierdoor ook meer last van hun luchtwegaandoening. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb, dat binnen korte tijd veel meldingen heeft ontvangen. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de hoestbuien.

Geneesmiddelen PW16 - 10-04-2024

Amoxicilline/clavulaanzuur-tekort: tablet als alternatief

Amoxicilline/clavulaanzuur-tabletten kunnen als alternatief dienen bij het huidige tekort aan de suspensie. Dit geeft het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) aan in een alert. Geadviseerd wordt de tabletten vooraf uiteen te laten vallen in water.

Geneesmiddelen 09-04-2024

Document acties

Back to top