Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Opsplitsen combinatietablet voor hiv-patiënten succesvol

PW45 - 02-11-2021
Het opsplitsen van een combinatietablet in twee tabletten voor hiv-patiënten is succesvol en bespaart jaarlijks € 3000 per patiënt aan medicijnkosten. Dat concluderen Piter Oosterhof en collega’s op basis van een multicenter cohortstudie.
Opsplitsen combinatietablet voor hiv-patiënten succesvol

Een toenemend aantal hiv-patiënten krijgt antiretrovirale combinatietherapie (cART). Vaak bestaat deze therapie uit toediening van drie werkzame stoffen in één tablet: single-tablet regimen (STR). Uit het onderzoek kwam naar voren dat meer dan de helft van de patiënten bereid was twee tabletten in te nemen (two-tablet regimen: TTR) in plaats van één tablet. De kwaliteit van leven en tevredenheid over de behandeling was gelijk.

In het SPLIT-onderzoek werden 283 hiv-patiënten geïncludeerd uit Radboudumc, Amsterdam UMC locatie AMC, Rijnstate, Isala klinieken en OLVG. Zij gebruikten de cART-middelen Triumeq (dolutegravir/​abacavir/​lamivudine), Atripla (emtricitabine/​tenofovirdisoproxil/​efavirenz) of Eviplera (emtricitabine/​tenofovirdisoproxil/​rilpivirine). Er werd gekeken naar patiëntacceptatie, therapietrouw, tevredenheid en kostenbesparing.

Met dit onderzoek won Piter Oosterhof de posterprijs tijdens de OLVG-wetenschapsweek.

Document acties

Back to top