Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Mogelijke associatie niet-selectieve β-blokkers en alzheimer

PW21en22 - 16-05-2022
Blootstelling aan niet-selectieve β-blokkers lijkt geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer, terwijl het risico verminderd lijkt na gebruik van selectieve β2-sympathicomimetica. Dat stellen Groningse onderzoekers op basis van een retrospectieve cohortstudie.
Mogelijke associatie niet-selectieve β-blokkers en alzheimer

In de studie keken de onderzoekers naar twee cohorten van mensen ouder dan 50 jaar. Het ene cohort gebruikte een niet-selectieve β-blokker (ATC C07AA) en het andere selectief β2-sympathicomimeticum (ATC R03AC en R03CC). Aan beide cohorten werden twee referentiecohorten gekoppeld. Om een mogelijke associatie met de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer te onderzoeken, werden ten minste twee voorschriften voor cholinesteraseremmers (rivastigmine, galantamine en donepezil) en/of memantine als uitkomstmaat genomen.

Uit het onderzoek bleek dat gebruik van niet-selectieve β-blokkers geassocieerd lijkt met een verhoogd risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer, terwijl blootstelling aan selectieve β2-sympathicomimetica gepaard lijkt te gaan met een verminderd risico op de ziekte.

De studie werd uitgevoerd met data van de IADB.nl, een database met informatie over afgeleverde geneesmiddelen in openbare apotheken in Nederland.

Document acties

gearchiveerd onder: Ziekte van Alzheimer
Back to top