Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Zuigeling met beroerte mogelijk gebaat bij van beenmerg afgeleide cellen

17-05-2022
Intranasale toediening van beenmerg afgeleide cellen bij pasgeborenen met een perinatale arteriële ischemische beroerte is mogelijk. Dat stellen Utrechtse onderzoekers op basis van hun studie.
Zuigeling met beroerte mogelijk gebaat bij van beenmerg afgeleide cellen

In de open label-interventiestudie werden pasgeboren kinderen geïncludeerd bij wie een perinatale arteriële ischemische beroerte (PAIS) in het gebied van de middelste hersenslagader was bevestigd door een MRI-scan. De geïncludeerde baby’s waren geboren na een zwangerschapsduur van tenminste 36 weken.

De kinderen die in aanmerking kwamen, kregen één dosis van 45-50 × 106 van beenmerg afgeleide allogene mesenchymale stromale cellen (MSC's) toegediend. Deze toediening gebeurde intranasaal en vond plaats binnen zeven dagen na het vertonen van teken van PAIS.

De onderzoekers keken naar acute en subacute veiligheidsresultaten, waaronder vitale functies, bloedmarkers en het optreden van toxiciteit, bijwerkingen en ernstige bijwerkingen.

Alle tien de pasgeborenen die intranasaal MSC's kregen toegediend, verdroegen het goed en kampten niet met ernstige bijwerkingen. Eén van de baby’s kreeg wel te maken met milde, voorbijgaande koorts. De ontstekingsmarkers in het bloed waren niet significant verschillend voor en na de toediening.

Op basis hiervan stellen de onderzoekers dat intranasale toediening van beenmerg afgeleide allogene MSC’s mogelijk is en dat er geen ernstige bijwerkingen zijn waargenomen bij pasgeborenen die zijn gevolgd tot een leeftijd van drie maanden. Grootschaliger onderzoeken zullen nodig zijn om het therapeutische effect van intranasale MSC's bij PAIS te bepalen.

PAIS is een belangrijke oorzaak van neurologische ontwikkelingsstoornissen.

Document acties

Back to top