Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Pijn en aderontsteking door injectievloeistof Hypnomidate

09-06-2022
Hypnomidate-injectievloeistof (etomidaat) kan pijn en aderontsteking veroorzaken. Dat blijkt uit drie meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen. Anesthesisten en psychiaters gebruiken etomidaat bijvoorbeeld voorafgaand aan een algemene verdoving of als slaapmiddel bij elektroconvulsietherapie (ECT).
Pijn en aderontsteking door injectievloeistof Hypnomidate

In Nederland zijn er twee geneesmiddelen met etomidaat: Etomidaat-Lipuro en Hypnomidate. De Hypnomidate-oplossing bevat propyleenglycol als oplosmiddel, dat een hoge concentratie opgeloste deeltjes heeft. Dit is, volgens Lareb, een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van aderontsteking (tromboflebitis). Etomidaat-Lipuro is een emulsie zonder propyleenglycol.

Door een tekort aan Etomidaat-Lipuro werd de Hypnomidate-oplossing gebruikt. De twee producten hebben een verschillende vorm, maar qua werkzaamheid en veiligheid moeten ze uitwisselbaar zijn, aldus Lareb.

Tromboflebitis staat als bekende bijwerking vermeld in de productinformatie van Hypnomidate, maar niet in die van Etomidaat-Lipuro. Het ontstaat door een bloedpropje in een ader net onder de huid. De huid eromheen is dik, rood en pijnlijk.

Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geïnformeerd over deze meldingen.

 

Document acties

Back to top