Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Positief advies over ‘coronapil’ molnupiravir

23-11-2021
Molnupiravir (Lagevrio) is positief beoordeeld door de Europese geneesmiddelcommissie CHMP voor de behandeling van COVID-19. Dit oordeel is gebaseerd op tussentijdse onderzoeksresultaten.
Positief advies over ‘coronapil’ molnupiravir

Het onderzoek werd uitgevoerd bij ongevaccineerde volwassen COVID-19-patiënten die niet waren opgenomen in het ziekenhuis en tenminste één onderliggende aandoening hadden, waardoor ze een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van ernstige COVID-19. Van de 385 mensen die molnupiravir kregen, belandde uiteindelijk 7,3% in het ziekenhuis en geen van hen overleed. Van de placebogroep, bestaande uit 377 mensen, belandde 14,1% in het ziekenhuis van wie acht stierven.

Bijwerkingen

Voor de behandeling kregen de patiënten tweemaal daags 800 mg molnupiravir gedurende vijf dagen. Ze moesten zo snel mogelijk na het stellen van de diagnose en binnen vijf dagen na het ontstaan van de eerste klachten, starten met hun medicatie. De meest voorkomende bijwerkingen die tijdens en binnen veertien dagen na de laatste inname werden gemeld zijn diarree, misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn.Het gebruik van molnupiravir wordt ontraden bij zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger kunnen worden. Voor de laatste groep is het advies om tijdens de behandeling tot vier dagen na de laatste inname voor effectieve anticonceptie te zorgen. Omdat niet bekend is of het middel overgaat in de moedermelk, mogen vrouwen tijdens tot vier dagen na de laatste inname geen borstvoeding geven.

Registratie

Het antivirale middel zorgt voor mutaties in het RNA van SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Dit remt de replicatie van SARS-CoV-2.
De CHMP heeft een positief advies gegeven over molnupiravir (Lagevrio van Merck Sharp & Dohme, MSD) voor de behandeling van COVID-19. EU-lidstaten kunnen dit advies meenemen in hun beslissing over het gebruik van dit middel op nationaal niveau. De definitieve registratie van het middel volgt na een uitgebreidere rolling review van het Europees Geneesmiddelen Agentschap EMA.

Document acties

Back to top