Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Werkgevers: lage apotheektarieven verhinderen hoger salaris personeel

PW6 - 04-02-2022
Apothekers kunnen geen hoger salaris bieden aan hun personeel zolang zorgverzekeraars de overheidsbijdrage in loonkosten niet verwerken in de apotheektarieven. Dat stellen de werkgeversorganisaties WZOA en ASKA in reactie op de vakbonden die het eindbod hebben weggestemd, waardoor er nog geen cao Apotheken voor apotheekmedewerkers tot stand is gekomen.
Werkgevers: lage apotheektarieven verhinderen hoger salaris personeel

CNV en FNV vinden het eindbod van € 55 bruto per maand vanaf 1 mei 2022 en een tweede verhoging van € 50 bruto per maand per 1 januari 2023 te mager. Dat komt overeen met een salarisverhoging van 3,6-6,1%, afhankelijk van de schaal, gedurende de looptijd van de cao.

Volgens de werkgeversorganisaties Associatie van Ketenapotheken (ASKA) en Werkgeversvereniging Zelfstandige Openbare Apothekers (WZOA) kunnen apothekers niet meer loonsverhoging betalen zolang de zorgverzekeraars de ‘overheidsbijdrage in de loonontwikkeling’ (OVA) niet meenemen in de apotheekcontracten. “Apothekers willen wel meer bieden, maar de zorgverzekeraars houden de hand op de knip”, stelt apotheker en WZOA-onderhandelaar Diederik Bolhuis, die benadrukt dat de vakbonden hun achterban wel juist moeten informeren over de problemen met de OVA. “Verder is de pensioenpremie in 2021 met 2% is gestegen, en dit jaar met meer dan 2%. Dat kan niet los worden gezien van de salarisontwikkeling.”

De OVA is al jaren een strijdpunt rond deze cao: in 2019 schreven vakbonden en werkgevers gezamenlijk aan de minister dat zorgverzekeraars de apotheektarieven niet verhogen met de OVA. Inmiddels zien de werkgevers een mogelijke doorbraak, vertelt apotheker Arend Bouma van de ASKA. “We hebben goede hoop dat de Nederlandse Zorgautoriteit en de zorgverzekeraars het uitbetalen van OVA-gelden binnenkort mogelijk maken. Wij gaan deze bijdrage dan een-op-een uitbetalen.”

Zorgbonus

Volgens FNV en CNV betalen apothekers structureel geen marktconform salaris, maar de werkgevers spreken dat tegen. Ook zouden veel apothekersassistenten overstappen naar een ziekenhuis, omdat ze daar € 90 extra per maand verdienen. Volgens ASKA en WZOA kunnen de ziekenhuis-cao en de cao Apotheken niet worden vergeleken omdat de ziekenhuizen de OVA wel uitbetalen.

Uit hun ledenraadpleging concluderen FNV en CNV dat apotheekmedewerkers zich niet gewaardeerd voelen, onder meer omdat ze geen zorgbonus hebben ontvangen. Maar veel apothekers hebben deze bonus wél aangevraagd, stellen de werkgevers, die benadrukken alleen iets te kunnen doen aan de onvrede als de meldingen daarover kwantificeerbaar zijn. “Maar als we de bonden daar om vragen, geven ze niet thuis. Daarbij ervaren medewerkers ook agressie, maar dat kunnen we helaas niet oplossen aan de cao-tafel”, aldus Bouma.

Transparantie

ASKA en WZOA geven verder aan in de komende tijd het SBA-onderzoek naar duurzame inzetbaarheid te willen onderzoeken. Ondertussen heeft de sector nog geen nieuwe cao Apotheken, terwijl de krapte op de arbeidsmarkt groot is. Volgens de vakbonden moeten de werkgevers nu met een beter loonbod komen, maar die zeggen concrete input nodig te hebben van de apotheekmedewerkers. “We willen graag weer in gesprek”, benadrukt Bolhuis, “maar dan verwachten we wel meer transparantie van de bonden.”

Op dit moment is er nog geen nieuw overleg gepland tussen de cao-partijen.

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: WZOA, ASKA, vakbonden, salaris
Back to top