Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Verhoogd risico op overlijden bij dexmedetomidine

22-03-2022
Toepassing van het sedativum dexmedetomidine bij volwassen ic-patiënten jonger dan 65 jaar zorgt voor een hoger risico op overlijden dan andere sedativa. Die waarschuwing geeft de veiligheidscommissie van het Europees Medicijn Agentschap EMA.
Verhoogd risico op overlijden bij dexmedetomidine

In de SPICE-III-studie vergeleken onderzoekers het effect van dexmedetomidine op de mortaliteit door alle oorzaken met het effect van de standaardzorg bij 3904 volwassen ic-patiënten die beademing nodig hadden. De studie liet geen verschil zien in de totale 90-dagen-mortaliteit tussen dexmedetomidine en de sedativa propofol en midazolam. Wel toonden de onderzoekers bij het middel een verhoogd risico aan op overlijden van volwassenen jonger dan 65 jaar.

Dexmedetomidine (Dexdor) is goedgekeurd voor ‘lichte sedatie’. Dit houdt in dat de patiënt wakker kan blijven en in staat is om te reageren op verbale prikkels voor diagnostische en chirurgische procedures.

Het middel, een selectieve α2-agonist, heeft een sedatief effect door remming van de locus coeruleus, de overwegend noradrenerge nucleus in de hersenstam. Daarnaast heeft het een sympathicolytisch effect door vermindering van de afgifte van noradrenaline in sympathische zenuwuiteinden. Ook heeft het analgetische en anesthetische eigenschappen.

Het advies aan zorgverleners is om deze bevindingen af te wegen tegen het klinische voordeel.

Document acties

Back to top