Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Etoricoxib en diclofenac meest effectief bij artrosepijn

PW43 - 19-10-2021
De NSAID’s etoricoxib en diclofenac zijn het meest effectief bij het verminderen van pijn en functieverlies door knie- en heupartrose. Dat concluderen Bruno da Costa en collega´s op basis van een grote meta-analyse.
Etoricoxib en diclofenac meest effectief bij artrosepijn

In de meta-analyse, gebaseerd op 192 studies, werd gekeken naar het effect van verschillende NSAID’s, paracetamol en opioïden op pijn en functieverlies bij artrose van de knie en heup. Ook het vroegtijdig staken van de behandeling door bijwerkingen werd meegenomen als uitkomstmaat. 

Dagelijks 60 mg etoricoxib en 150 mg diclofenac bleken het meest effectief. De kans op vroegtijdig staken van diclofenac vanwege bijwerkingen bleek wel groter te zijn. Vanwege de bijwerkingen die gepaard gaan met het gebruik van opioïden, was de verhouding tussen vermindering van de pijn en het staken van de behandeling bij deze pijnstillers het minst gunstig. Paracetamol scoorde het minst op pijnreductie.

De onderzoekers hebben hun meest recente meta-analyse gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ). Een eerdere meta-analyse uit 2017 verscheen in The Lancet.

Document acties

gearchiveerd onder: diclofenac, Etoricoxib, artrosepijn
Back to top