Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Preventief gebruik scopolaminebutyl voorkomt reutelen in stervensfase

08-10-2021
Door preventieve toediening van scopolaminebutyl kan reutelen in de stervensfase bij de helft van de mensen worden voorkomen. Dat stellen onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum.
Preventief gebruik scopolaminebutyl voorkomt reutelen in stervensfase

Scopolaminebutyl wordt off-label ingezet bij terminale patiënten die reutelen. Bij reutelen is sprake van een luidruchtige ademhaling, die wordt veroorzaakt door slijm in de luchtwegen. Reutelen is één van de tekenen voor naderend overlijden.

Ondanks dat scopolaminebutyl in de praktijk wordt ingezet wanneer er al klachten zijn, is nooit aangetoond dat het reutelen vermindert. Scopolaminebutyl zorgt voor een verminderde aanmaak van slijm, maar heeft geen invloed op het slijm dat al aanwezig is en het reutelen veroorzaakt.

Dit was aanleiding voor onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum om te bestuderen of preventieve toediening van scopolaminebutyl effectief zou zijn om reutelen te voorkomen. Daaruit bleek dat reutelen werd voorkomen bij de helft van de mensen na preventieve toediening van het medicijn; de toediening werd gestart wanneer de stervensfase was vastgesteld. In vergelijking met de placebogroep traden bijwerkingen niet vaker op.

Document acties

Back to top