Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Welke rol speelt de apotheker bij de keuze voor hormoontherapie of borstvergroting voor transgenders?

01-01-2023
Welke rol speelt de apotheker bij de keuze voor hormoontherapie of borstvergroting voor transgenders?

De transformatie van transgenders naar hun nieuwe lichaam is er een van grote complexe. Hormoontherapie en chirurgische ingrepen, zoals bijvoorbeeld een borstvergroting, zijn twee opties die veel transgenders overwegen. Veel partijen spelen hier een grote rol bij, denk aan de vele zorgverleners en cosmetische instanties zoals de Wellness Kliniek België. Wij vragen ons echter af welke rol de apotheker in dit proces speelt. In dit artikel gaan we hier dieper op in. 

Een veilige ruimte

Transgenders die starten met hormoontherapie komen veel bij de apotheek voor het inwinnen van advies of het ophalen van hun recepten voor de therapie. Apotheken en de mensen die hier werkzaam zijn spelen een belangrijke rol in het bieden van een veilige, informatieve en gastvrije omgeving voor transgenders. Wanneer zij worden aangesproken met hun gekozen naam en de juiste voornaamwoorden zullen wij een gevoel van respect en eenheid voelen.

Hormoontherapie en de apotheker

Apothekers moeten veel kennis hebben van de hormonale therapieën die beschikbaar zijn voor transgenders. Denk bijvoorbeeld aan het begrijpen van de hormonale opties, zoals oestrogeen voor transvrouwen en testosteron voor transmannen. Apothekers dienen op de hoogte te zijn van de verschillende soorten medicijnen en bijkomende bijwerkingen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat apothekers hen voorzien in de juiste instructies.

Borstvergroting en de apotheker

Voor sommige transvrouwen kan een borstvergroting een enorm groot aspect zijn in hun transitie van hun oude lijf naar hun vrouwelijke lijf. Hoewel de apotheker de ingreep niet uitvoert, spelen zij hier toch een grote rol in. Zo kunnen ze na de chirurgische behandeling de juiste pijnstillers of antibiotica voorschrijven.

Contact tussen de apotheker en andere zorgverleners

Het is enorm belangrijk dat er goed contact is tussen de apotheker en de andere zorgverleners waarmee de patiënt contact heeft. Deze nauwe samenwerkingen zorgen ervoor dat de voorgeschreven medicijnen en geplande behandelingen zo goed mogelijk op elkaar zijn afgestemd. Het is hierbij natuurlijk van uiterst belang dat de behoeften van de patiënt op de eerste plaats staan.

Je zou het wellicht niet denken, maar apothekers spelen een grote en belangrijke rol in de transitie van transgenders. Apothekers zijn belangrijke bronnen van informatie en bieden hun patiënten ondersteuning waar nodig. Ze richten zich op de fysieke en emotionele gezondheid van de patiënt. Met behulp van een goede, respectvolle apotheker kunnen transgenders stappen maken naar hun toekomst.

Document acties

Back to top