Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Oekraïne: doden, verminkingen en apotheken in puin

PW15 - 05-04-2022
Twee apotheekmedewerkers in Kozacha Lopan werden gedood toen mortieren hun apotheek troffen. Een vrouwelijke apotheker raakte ernstig verminkt in haar gezicht door toedoen van een Russische soldaat. Veel apothekers in Oekraïne riskeren dagelijks hun leven vanwege de zware beschietingen en bombardementen en verblijven vaak wekenlang dag en nacht in de apotheek omdat het te gevaarlijk is om naar huis te gaan.
Oekraïne: doden, verminkingen en apotheken in puin

In zijn meest recente nieuwsbrief (‘oorlogskronieken’) schetst Oleg Klimov, de voorzitter van de Oekraïense apothekersvereniging AUPC (All Ukrainian Pharmaceutical Chamber), een hartverscheurend beeld van de situatie waarin zijn collega’s al sinds 24 februari verkeren, toen Rusland de oorlog in Oekraïne begon. Een beeld dat hij versterkt door ook gruwelijke foto’s af te drukken van de verminkte vrouw en kapotgeschoten en tot puin gereduceerde apotheken.
“Als je de foto’s ziet van totale vernietiging van zorginstellingen zoals apotheken, dan heb je maar één vraag voor de Russen, waar zijn jullie, mensen uit de Middeleeuwen, mee bezig?”, schrijft Klimov. “Voor een apotheker die in vredestijd gewend is farmaceutische patiëntenzorg te verlenen, betekenen de huidige gebeurtenissen een moeilijk te beschrijven nachtmerrie.” 
Om de stroom hulpgoederen te coördineren en alle delen van het land te kunnen voorzien van de benodigde geneesmiddelen en medische hulpmiddelen heeft de AUPC een speciale farmaceutische liefdadigheidsorganisatie opgericht onder de naam All-Ukrainian Pharmaceutical Chamber - United European family. Volgens Klimov is dit vooral de verdienste van de vele buitenlandse brancheorganisaties die de afgelopen weken voor een onafgebroken stroom aan geneesmiddelen maar ook financiële bijdragen voor Oekraïne hebben gezorgd. “Veel dank, wij maken een diepe buiging voor jullie.”

Missie

Klimov onderstreept nog eens dat apothekers door hun toewijding tot de meest humane beroepsgroepen van de wereld behoren, daar zij ondanks alle verschrikkingen van de oorlog trouw blijven aan hun missie: zorgen dat patiënten beter worden. Ondertussen zagen veel apotheken zich gedwongen de deuren te sluiten door een groot gebrek aan geneesmiddelen en personeel. Het ministerie van Volksgezondheid haalde medicijnen uit apotheken die zonder goede reden dichtgingen, en stelde ze beschikbaar aan mensen die ze hard nodig hadden. “Dit heeft de levens van veel mensen gered”, aldus de AUPC-voorzitter. 

Bloedbad

Hij haalt vervolgens hard uit naar Russische apothekers en vraagt zich af waar zij waren toen Russische soldaten een bloedbad aanrichtten in Boetsja. “Waarom lieten zij zich niet horen, waarom kwamen zij de onschuldige burgers van deze stad niet te hulp, waarom deed niemand iets om dit tegen te gaan?”, schrijft Klimov. Het thema van de Wereld Apothekers Dag 2022, ‘Verenigde apothekers in actie voor een gezondere wereld’, geldt volgens hem dus duidelijk niet voor alle vakgenoten. “Zijn er eigenlijk wel apothekers in Rusland?”

Klimov vindt dat Rusland niet langer lid kan blijven van de internationale apothekersvereniging FIP. Temeer daar de Chemische en Farmaceutische Universiteit van St. Petersburg de oorlog in Oekraïne zou steunen. “Ruslands lidmaatschap is volkomen onacceptabel. Het land schendt alle normen van de beschaafde wereld.”

De AUPC roept zowel de FIP als de Europese apothekersvereniging PGEU op om (voorlopig) alle banden te verbreken met brancheverenigingen in zowel Rusland als Wit Rusland

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: AUPC, Klimov
Back to top