Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Diabetespatiënten krijgen vaak leefstijlbegeleiding in plaats van medicatie

11-07-2022
In het eerste jaar na de diagnose krijgt de helft van de mensen met diabetes type 2 geen medicatie voorgeschreven. Wanneer mogelijk starten zorgverleners eerst met leefstijlbegeleiding. Dit blijkt uit de Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.
Diabetespatiënten krijgen vaak leefstijlbegeleiding in plaats van medicatie

Als verandering van leefstijl onvoldoende resultaat oplevert krijgen diabetespatiënten alsnog medicatie. Degenen die wel meteen in het eerste jaar starten met geneesmiddelen krijgen gemiddeld zeven weken nadat zij de diagnose krijgen het eerste recept. Patiënten met een ernstig verhoogde glucosewaarde starten sneller met medicatie dan gemiddeld, degenen met een matig verhoogde glucosewaarde starten juist iets later.

Wat volgens het Nivel opvalt is dat mannen eerder met diabetica starten dan vrouwen; laatstgenoemden gaan vaker naar de diëtist. Of dat ook de reden is dat vrouwen later met medicatie beginnen is niet onderzocht. Verder valt op dat jongeren in het algemeen eerder starten met medicatie dan ouderen, al geldt dat juist niet voor de jongeren die eerst naar een diëtist gaan.

Patiënten die een diëtist consulteren hebben vaker dan andere diabetespatiënten ernstig overgewicht en een hoge bloedglucosewaarde, maar starten niet eerder met medicatie dan andere mensen met diabetes type 2.

Het Nivel keek naar de zorg door huisarts en diëtist voor 9770 diabetespatiënten en interviewde daarnaast zeven zorgverleners om de onderzoeksresultaten te duiden.  

Document acties

Back to top