Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

EMA adviseert positief over ‘coronapil’ Paxlovid

20-12-2021
Paxlovid, bestaande uit losse tabletten van PF-07321332 en ritonavir, van farmaceut Pfizer is positief beoordeeld door de Europese geneesmiddelcommissie CHMP voor de behandeling van COVID-19. Dit oordeel is gebaseerd op tussentijdse onderzoeksresultaten.
EMA adviseert positief over ‘coronapil’ Paxlovid

Het onderzoek is uitgevoerd bij ongevaccineerde volwassen COVID-19-patiënten die niet waren opgenomen in het ziekenhuis en tenminste één onderliggende aandoening hadden, waardoor ze een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van ernstige COVID-19 . Van de 607 mensen die Paxlovid kregen, belandde uiteindelijk 1,0% in het ziekenhuis en geen van hen overleed. Van de placebogroep, bestaande uit 612 mensen, belandde 6,7% in het ziekenhuis, van wie er tien overleden.
Voor de behandeling kregen de patiënten gedurende vijf dagen twee maal daags PF-07321332 en ritonavir als afzonderlijke tabletten. De tabletten moesten samen worden ingenomen. Patiënten  moesten zo snel mogelijk na het stellen van de diagnose en binnen vijf dagen na het ontstaan van de eerste klachten starten met hun medicatie. De meest voorkomende bijwerkingen die tijdens de behandeling en binnen vierendertig dagen na de laatste inname werden gemeld zijn dysgeusie (smaakstoornis), diarree en braken.
Van Paxlovid is bekend dat het interacties heeft met andere geneesmiddelen. Het mag niet worden gebruikt door patiënten met ernstig verminderde nier- of leverfunctie. Bij zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger kunnen worden en geen anticonceptie gebruiken wordt het gebruik ontraden. Hoge doses zouden de groei van de foetus kunnen beïnvloeden. Het geven van borstvoeding moet tijdens de behandeling worden onderbroken.

Vertraagde afbraak

PF-07321332 blokkeert de activiteit van een enzym dat SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt, nodig heeft om zich te vermenigvuldigen. De proteaseremmer ritonavir zorgt voor een vertraagde afbraak van PF-07321332, waardoor het langer in het lichaam blijft.

EU-lidstaten kunnen het CHMP-advies meenemen in hun beslissing over het gebruik van deze coronapil op nationaal niveau. De definitieve registratie van het middel volgt na een uitgebreidere ‘rolling review’ van het EMA.

 

 

 

 

Document acties

Back to top