Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Stichting stelt Abbvie aansprakelijk voor prijs Humira

PW1en2 - 05-01-2022
De Amerikaanse farmaceut Abbvie heeft volgens de Stichting Farma ter Verantwoording tussen 2004 en 2020 zo’n één miljard euro te veel verdiend aan blockbuster Humira (adalimumab) door een “buitensporig hoge prijs” voor het medicijn te berekenen. De stichting stelt AbbVie in een eind december verzonden brief aansprakelijk “voor de schade die haar prijsstrategie heeft veroorzaakt”.
Stichting stelt Abbvie aansprakelijk voor prijs Humira

Volgens Farma ter Verantwoording heeft AbbVie onrechtmatig gehandeld door misbruik te maken van haar economische marktpositie. “Hierdoor heeft AbbVie haar verantwoordelijkheden op het gebied van mensenrechten verzaakt en ook het Nederlandse Burgerlijk Wetboek geschonden”, meent Wilbert Bannenberg, voorzitter van Farma ter Verantwoording.
De stichting berekende dat de omzet van Humira alleen al in Nederland tussen 2004 en 2020 2,37 miljard euro bedroeg. Wereldwijd was de omzet in die periode ruim 150 miljard euro. Doordat het geneesmiddel breed inzetbaar is (reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn, ernstige psoriasis en andere ontstekingsziekten) wordt het ook wel “het Zwitserse zakmes onder de geneesmiddelen” genoemd. Het geldt tevens als een van de best verkopende geneesmiddelen ter wereld.

Levensjaren

Farma ter Verantwoording stelt dat de farmaceut prijzen mag vaststellen die haar winst opleveren voor het op de markt brengen van een geneesmiddel, maar dat die prijzen wel eerlijk moeten zijn. De door de stichting berekende “buitensporige winst” van 1 miljard euro vertaalt zich volgens haar in ongeveer 12.000 “verloren” levensjaren in goede gezondheid (Quality Adjusted Life Years) die anders met dat geld hadden kunnen worden gefinancierd.
Abbvie laat in een reactie weten de brief van Farma ter Verantwoording te hebben ontvangen en deze momenteel te bestuderen.

Document acties

gearchiveerd onder: Abbvie, prijs, Humira

Reacties

05-01-2022 13:21
A.R.G. van Slobbe (406716) zegt:

Voor nadere info en onderbouwing van de cijfers zie www.farmaterverantwoording.nl

Back to top