Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Thuisbehandeling met coronapil Paxlovid goedgekeurd

PW5 - 28-01-2022
Paxlovid, bestaande uit losse tabletten van nirmatrelvir (PF-07321332) en ritonavir, is voorwaardelijk goedgekeurd voor de behandeling van COVID-19. Dit is het oordeel van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP van het Europees medicijnagentschap EMA.
Thuisbehandeling met coronapil Paxlovid goedgekeurd

Paxlovid is het eerste orale antivirale geneesmiddel dat in de EU wordt aanbevolen voor de behandeling van COVID-19. Daarnaast is het 't eerste medicijn dat thuisbehandeling mogelijk maakt.
Het middel is bedoeld voor coronapatiënten die geen extra zuurstof krijgen en risico lopen op ernstig ziekteverloop. De behandeling moet binnen vijf dagen na het begin van COVID-19-symptomen worden gestart. Gedurende een periode van vijf dagen moet de patiënt om de twaalf uur twee tabletten nirmatrelvir (PF-07321332 ) en één tablet ritonavir samen innemen.
Uit studies is gebleken dat het de kans op ziekenhuisopname en sterfte door COVID-19 verkleint. De onderzoeken zijn gebaseerd op de deltavariant van het virus, maar de verwachting is dat het ook bij andere varianten, zoals omikron, effectief zal zijn.

De bijwerkingen zijn in het algemeen relatief mild. Zo werden verandering van smaak, hoofdpijn, diarree, overgeven, spierpijn en een hogere bloeddruk gemeld.

Van Paxlovid is bekend dat het interacties heeft met andere geneesmiddelen. Bij zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger kunnen worden en geen anticonceptie gebruiken wordt het gebruik ontraden. Hoge doses zouden de groei van de foetus kunnen beïnvloeden. Het geven van borstvoeding moet tijdens de behandeling worden onderbroken.

Nirmatrelvir (PF-07321332) blokkeert de activiteit van een enzym dat SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt, nodig heeft om zich te vermenigvuldigen. De proteaseremmer ritonavir zorgt voor een vertraagde afbraak van nirmatrelvir (PF-07321332), waardoor het langer in het lichaam blijft.

Document acties

gearchiveerd onder: coronapil, Paxlovid
Back to top