Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Patiëntenzorg verlenen met kogelvrij vest aan

PW12 - 14-03-2022
Apotheken in Oekraïne hebben te kampen met een groot tekort aan geneesmiddelen, maar blijven ondanks de zware oorlogsomstandigheden hun uiterste best doen farmaceutische patiëntenzorg te verlenen, verzekert de brancheorganisatie, de All-Ukrainian Pharmaceutical Chamber (AUPC).
Patiëntenzorg verlenen met kogelvrij vest aan

“Overdag doe ik er alles aan om onze collega’s te ondersteunen, ’s nachts loop ik met een kalashnikov rond om de stad te helpen verdedigen”, zegt AUPC-voorzitter Oleg Klimov telefonisch vanuit de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Zijn organisatie vertegenwoordigt ruim vijfduizend apothekers, werkzaam in openbare apotheken, ziekenhuizen, industrie en andere instanties. Volgens Klimov is in deze tijd van oorlog de apotheek nog altijd de meest toegankelijke plek waar mensen terecht kunnen voor eerste hulp. “De missie van onze leden is nog steeds iedereen zo goed mogelijk te helpen, al dragen apothekers nu wel een kogelvrij vest over hun witte jas.”

In de meeste gebombardeerde steden zagen apotheken zich echter genoodzaakt de deuren te sluiten, vanwege schade of gebrek aan personeel.  
Het grote tekort aan medicijnen in apotheken wordt volgens Klimov vooral veroorzaakt door de constante beschietingen van voertuigen, waardoor het voor groothandels vrijwel onmogelijk is de apotheken te bevoorraden.  

Veilige transportroutes


De internationale apothekersvereniging FIP heeft uit solidariteit met de collega’s in Oekraïne opgeroepen veilige transportroutes in te stellen zodat geneesmiddelen en medische apparatuur bij iedereen die ze hard nodig hebben terecht kunnen komen.

FIP geeft ook gehoor aan de oproep van de AUPC om hulpgoederen te sturen. Dit gebeurt op basis van een lijst die is samengesteld door het ministerie van Volksgezondheid van Oekraïne. “FIP blijft zich inzetten voor onze collega’s in Oekraïne zodat de toegang tot farmaceutische zorg voor alle inwoners gewaarborgd blijft”, aldus een verklaring van de internationale apothekersvereniging.

Document acties

gearchiveerd onder: Oekraïne, Geneesmiddeltekorten
Back to top