Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Blokhuis geeft groen licht voor vergoeding Kaftrio

PW51en52 - 10-12-2021
Het geneesmiddel Kaftrio voor patiënten met cystische fibrose (taaislijmziekte) wordt vanaf 1 januari 2022 vergoed vanuit het basispakket. De aanvankelijk veel te hoge prijs voor het middel is volgens staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis na onderhandelingen met de fabrikant teruggebracht tot een aanvaardbaar niveau.
Blokhuis geeft groen licht voor vergoeding Kaftrio

                  
  

Kaftrio komt hierdoor beschikbaar voor een groep van ongeveer achthonderd patiënten van 12 jaar en ouder met cystische fibrose. De afspraken gelden voor vier jaar tot en met december 2025.

Volgens Blokhuis zijn behandelaren zeer enthousiast over de inzet van Kaftrio bij patiënten met taaislijmziekte. “Ik ben blij dat het straks mogelijk is dit belangrijke medicijn vanuit het basispakket te kunnen aanbieden. Dit is mogelijk geworden omdat ik met de fabrikant een aanvaardbare prijs ben overeengekomen. Daarmee houden we geneesmiddelen duurzaam toegankelijk voor patiënten", aldus de staatssecretaris.

Het Zorginstituut Nederland oordeelde in april dat Kaftrio voor een specifieke groep patiënten van 12 jaar en ouder met een bepaalde variant van cystische fibrose gebruikt kan worden, maar dat de prijs van het middel te hoog was. De Amerikaanse producent Vertex vroeg € 194.040 per patiënt per jaar voor het middel. Volgens het zorginstituut “maatschappelijk niet uit te leggen”. Welke prijs uiteindelijk na onderhandelingen is afgesproken is niet bekendgemaakt. 

Op dit moment voert het Zorginstituut Nederland nog een beoordeling uit naar het gebruik van Kaftrio in een groep patiënten van 12 jaar en ouder met een andere variant van de taaislijmziekte. Zodra de leverancier een vergoedingsdossier heeft ingediend zal het zorginstituut ook voor patiënten van 6 tot 12 jaar de werkzaamheid van het geneesmiddel beoordelen. Voor beide groepen kan het middel zonder nieuwe prijsafspraken in het basispakket komen.

       

 

       
     
   

Document acties

gearchiveerd onder: Vergoeding, Kaftrio, Paul Blokhuis
Back to top