Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Jouke de Jong overleden (1975-2022)

10-02-2022
Apotheker Jouke de Jong uit Drachten is maandag 7 februari na een lang ziekbed op 46-jarige leeftijd overleden. Hij was medeoprichter en eigenaar van de Pharmium Apotheek Groep.
Jouke de Jong overleden (1975-2022)

Jouke de Jong was daarnaast onder meer voorzitter van de Friese Apothekers Vereniging (FAV) en persapotheker. Sinds 2014 was hij ook raadslid in de gemeenteraad van Smallingerland voor de ChristenUnie. Samen met collega’s Adriaan Berentsen en Michel Pais richtte hij in 2009 de Pharmium Apotheekgroep op, met vier vestigingen in Drachten en een in Gorredijk, die in de jaren daarna werd uitgebouwd tot een vooruitstrevend farmaciebedrijf.

“Jouke was een innoverende en ondernemende apotheker”, zegt Adriaan Barentsen. “Kan het ook anders, beter en efficiënter, die houding was kenmerkend voor hem. Zo kon hij zich enorm opwinden over de vele bureaucratische regeltjes, en hij heeft zich daarom steeds ingezet voor minder administratieve lasten.”

Het andere denkkader van De Jong, zoals Barentsen het omschrijft, leidde tot een groot aantal vernieuwingen in het Noorden. Zo stond hij mede aan de wieg van het eerste anderhalvelijnscentrum in Nederland, opgezet in Drachten en ontwikkelde hij samen met zijn broer speciale software om papierloos te kunnen werken in de apotheek.

Zorg en logistiek

In het Pharmaceutisch Weekblad vertelde hij vijf jaar geleden dat laatstgenoemd initiatief voortkwam uit zijn grote ergernis over de grote hoeveelheden papier en toner die in de apotheek werden verbruikt. Door de ontwikkelde software hoefde geen enkel recept meer uitgeprint te worden. In 2018 besloot hij samen met zijn Pharmium-collega’s als een van de eerste en weinige apothekersgroepen in Nederland om zorg en logistiek te scheiden.

“We zullen zijn tomeloze energie, bevlogenheid en creatieve ideeën waarmee hij de openbare farmacie op de kaart zette altijd blijven herinneren”, aldus Barentsen. “Het gedachtegoed van Pharmium en de positieve kijk van Jouke op nieuwe ontwikkelingen zetten we samen met al onze medewerkers voort.”  

 

Document acties

Back to top