Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Blokhuis geeft groen licht voor vergoeding Kaftrio

Het geneesmiddel Kaftrio voor patiënten met cystische fibrose (taaislijmziekte) wordt vanaf 1 januari 2022 vergoed vanuit het basispakket. De aanvankelijk veel te hoge prijs voor het middel is volgens staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis na onderhandelingen met de fabrikant teruggebracht tot een aanvaardbaar niveau.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW51en52 - 10-12-2021

NZa wijzigt prestatie voor terhandstellen GDV-medicatie

Apotheken mogen vanaf 2023 de prestatie voor geïndividualiseerde distributievorm (GDV) niet meer per geneesmiddel in rekening brengen. In plaats daarvan mogen ze één tarief vragen voor de terhandstelling van alle geneesmiddelen. Dat blijkt uit de regelgeving farmaceutische zorg 2023, die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vandaag heeft gepubliceerd.

Algemeen PW51en52 - 09-12-2021

Online voorschrijven en thuis recepten verwerken weer verlengd

Het online voorschrijven van geneesmiddelen door artsen, zonder fysiek contact met patiënten, blijft mogelijk tot 1 juni 2022. Ook blijft het toegestaan voor apothekers en apothekersassistenten om recepten vanuit huis te verwerken. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten.

Algemeen PW50 - 08-12-2021

Nieuwe ontstekingsremmers verhogen kans op schimmelinfectie

Nieuwe ontstekingsremmers, zoals secukinumab, ixekizumab en brodalumab, verhogen de kans op een infectie van mondholte, keelholte of slokdarm met de schimmel Candida met een factor tien tot dertig. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van artsen uit het Radboudumc, meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen PW50 - 07-12-2021

Quetiapine vaker voorgeschreven bij slapeloosheid

Huisartsen schrijven de laatste jaren vaker het antipsychoticum quetiapine voor bij slaapproblemen, terwijl dit vanwege bijwerkingen en te weinig bewijs van effectiviteit wordt afgeraden in de richtlijnen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Geneesmiddelen 06-12-2021

Emeritus hoogleraar Donald Uges overleden

Donald Uges is vrijdag 26 november op 74-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Paterswolde. Als hoogleraar Klinische en Forensische Toxicologie aan het UMC Groningen wist hij samen met zijn team het laboratorium uit te bouwen tot één van de meest vooraanstaande labs in de wereld op het gebied van ziekenhuisfarmacie en toxicologie.

03-12-2021 1 reactie

VGZ lanceert online medicijnservice voor alle verzekerden

Coöperatie VGZ gaat met ingang 1 januari volgend jaar samenwerken met twee landelijke internetapotheken voor de bezorging van receptgeneesmiddelen. De zorgverzekeraar wijst zijn verzekerden actief op deze online service. Volgens VGZ is er door corona meer behoefte om medicijnen thuisbezorgd te krijgen of op te halen in een afhaalkluis.

Algemeen PW49 - 02-12-2021

Schadelijke stof dinitrophenol aangetroffen in afslankmiddelen

Op de Nederlandse markt worden afslankmiddelen online aangeboden die 2,4-dinitrophenol (DNP) bevatten. Deze gevaarlijke toxische stof kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept op deze producten niet te kopen.

Algemeen 01-12-2021

Verhoogd risico op orthostatische hypotensie bij β-blokkers

Patiënten die β-blokkers gebruiken hebben een verhoogd risico op orthostatische hypotensie. Dit risico geldt ook voor gebruikers van tricyclische antidepressiva, centraal werkende antihypertensiva, α-blokkers, tweede generatie antipsychotica en SGLT-2-remmers. Dit blijkt uit een meta-analyse van Cini Bhanu en collega’s, die onlangs is gepubliceerd in PLOS Medicine.

Algemeen, Geneesmiddelen PW49 - 01-12-2021

Minder patiënten kregen vorig jaar medicijn voorgeschreven

Minder patiënten kregen in 2020 geneesmiddelen voorgeschreven van de huisarts, vooral kinderen en jongeren. Het voorschrijven van antibiotica is het sterkst gedaald van alle geneesmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel onder bijna vierhonderd huisartsenpraktijken.

Geneesmiddelen PW49 - 30-11-2021

Update ‘coronapil’ molnupiravir MSD: minder effectief dan verwacht

Molnupiravir (Lagevrio) blijkt minder effectief bij de behandeling van COVID-19 dan verwacht. Dat blijkt uit de nieuwste onderzoekresultaten van fabrikant MSD.

Algemeen, Geneesmiddelen PW49 - 30-11-2021

Tweede controle bij toedienen high risk-medicatie niet altijd haalbaar

Bij het toedienen van high risk-medicatie in het ziekenhuis blijkt de tweede controle door een collega-verpleegkundige niet altijd mogelijk. Dit komt door personeelstekorten en tijdsdruk, blijkt uit onderzoek van het Nivel en het Amsterdam Public Health (APH) research institute van het Amsterdam UMC.

Algemeen, Geneesmiddelen PW49 - 29-11-2021

Friese apotheker vaccineert eerste patiënten in zijn apotheek

Rogier Hilbers van Apotheek De Drie Stellingen in Oosterwolde vaccineert als eerste apotheker in Nederland zelf patiënten tegen het coronavirus. Sinds begin deze week kunnen zijn patiënten zonder afspraak binnenlopen voor hun eerste of tweede prik. “We zorgen dicht bij de mensen in hun eigen wijk voor een uitbreiding van het vaccinatienetwerk van de GGD.”

Algemeen PW48 - 25-11-2021

‘Veel jonge medewerkers verlaten apotheek weer snel’

Door vergrijzing en het grote aantal jonge apothekersassistenten dat de branche weer snel verlaat, is in openbare apotheken sprake van een negatief arbeidsaanbod. Neemt de zorgvraag verder toe dan kunnen personeelstekorten ontstaan. Dat blijkt uit het Arbeidsmarktonderzoek Openbare Apotheken 2021 van de Stichting Bedrijfsfonds Apotheken (SBA).

Algemeen PW48 - 24-11-2021

‘Wetsvoorstel vertragend voor digitale communicatie’

Het wetsvoorstel voor digitale communicatie in de zorg is te zorgvuldig van opzet waardoor de beoogde versnelling niet van de grond komt. Ook leiden de plannen van de minister tot meer bureaucratie en hogere kosten. Daarvoor waarschuwen de belangenorganisaties van patiënten, zorgverzekeraars en zorgverleners in een brief aan de Tweede Kamer, die vanmiddag de nieuwe wet bespreekt.

Algemeen 23-11-2021

Positief advies over ‘coronapil’ molnupiravir

Molnupiravir (Lagevrio) is positief beoordeeld door de Europese geneesmiddelcommissie CHMP voor de behandeling van COVID-19. Dit oordeel is gebaseerd op tussentijdse onderzoeksresultaten.

Algemeen, Geneesmiddelen 23-11-2021

Nieuw stappenplan: start met SGLT-2-remmer

Starten met een SGLT-2-remmer is de eerste stap in de medicamenteuze behandeling van diabetespatiënten met een zeer hoog cardiovasculair risico. Dit geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de gedeeltelijk herziene NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2.

Geneesmiddelen PW47 - 22-11-2021

Geneesmiddel voor behandeling leukemie in basispakket

Het geneesmiddel venetoclax (Venclyxto), voor de behandeling van acute myeloïde leukemie (AML), kan in combinatie met een hypomethylerend middel worden opgenomen in het basispakket. Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de prijs te onderhandelen.

Geneesmiddelen 18-11-2021

Blokhuis lanceert plan van aanpak tegen studiedoping

Om het oneigenlijk gebruik van prestatieverhogende geneesmiddelen door studenten te ontmoedigen, lanceert VWS-staatssecretaris Paul Blokhuis een aantal acties. Voor het signaleren van afwijkend gebruik van ADHD-medicatie tijdens tentamen- of examenperiodes schakelt hij de hulp in van apothekers en apothekersassistenten.

Geneesmiddelen PW47 - 17-11-2021

Eerste monoklonale antilichamen tegen COVID-19 goedgekeurd

Regdanvimab en casirivimab/imdevimab zijn de eerste monoklonale antilichamen die door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) zijn goedgekeurd voor behandeling van COVID-19. Dit gebeurde na een positieve beoordeling van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP).

Geneesmiddelen 16-11-2021

Document acties

Back to top